Sekolah Kebangsaan Kuala Merah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sekolah Kebangsaan Kuala Merah
Moto CITA, USAHA, JAYA
Jenis Sekolah Rendah, Sekolah kerajaan
Guru Besar Yushaimi bin Mohamad Yusuff
Pengerusi PIBG Zubit bin Saad
Kod sekolah KBA0019
Lokasi Kuala Merah Kuala Ketil, Kedah Darul Aman,  Malaysia
Nama singkatan SK Kuala Merah
Laman sesawang Blog Sekolah Kebangsaan Kuala Merah
Telefon 044163598
Faks 044163598
skkmerah@gmail.com


Sekolah Kebangsaan Kuala Merah atau nama ringkasnya SK Kuala Merah, merupakan sebuah sekolah Sekolah Rendah yang terletak di Kedah.[1]


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Selepas pendudukan Jepun di Tanah Melayu, timbul kesedaran di kalangan penduduk kampung Kuala Merah untuk mendirikan sebuah sekolah bagi meningkatkan taraf pendidikan anak-anak mereka. Pada tahun 1949, En Junus B. Kasman iaitu seorang guru telah mendirikan sekolah persendirian yang pertama di Balai Lintang Madrasah Kuala Merah. En Junus kemudiannya digantikan oleh Cikgu Talib B. Hamzah yang seterusnya digantikan oleh En. Murad B. Hamzah atau lebih dikenali sebagai Mat Sirat.

Pada tahun 1953 hingga 1955, murid Sekolah Kuala Merah berjumlah 40 orang dan telah merosot menjadi 25 orang pada tahun 1956. Pada 15 September 1957, En Harun B. Abdullah selaku wakil rakyat Kedah Timur telah bermurah hati mendermakan 20 buah bangku dan meja panjang. Pada 1 Januari 1959, bilangan murid bertambah menjadi 160 orang dan mengadakan dua sesi pengajaran iaitu sesi pagi dan petang dengan seorang guru sahaja. Pada 5 Januari 1959, En. Shafie, ahli parlimen Kawasan Baling telah melawat sekolah ini dan berjanji akan membina sebuah sekolah baru menggantikan Balai Lintang Madrasah.

Pada 30 November 1959, penduduk kampung Kuala Merah telah bergotong-royong membersihkan kawasan untuk dijadikan tapak pembinaan sekolah di sebidang tanah berkeluasan 6 relung yang telah diwakafkan oleh Tuan Haji Mohd Dani B. Hj Kalim dan dirasmikan pada 12 Jun 1961 oleh YAB dato' Syed Omar B. Shahabudin selaku Menteri Besar Kedah. Berlaku pelbagai perubahan dan kemajuan yang telah dicapai di sekolah ini atas usaha guru-guru dan guru besar yang berkhidmat di sini, termasuklah bilik sumber, pejabat, kelas-kelas, surau, makmal sains, bengkel kemahiran hidup, makmal IT, kantin dan bangunan Pra Sekolah.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Kebangsaan Kuala Merah, Kuala Merah
9300 Kuala Ketil,
Kedah, Malaysia

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]