Senarai Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Halaman berikut berisi daftar orang yang pernah menjabat sebagai Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia.

No Foto Nama Kabinet Dari Sampai Keterangan
1 100px Ki Hajar Dewantara Presidensial 19 Ogos 1945 14 November 1945 bernama Menteri Pengajaran
2 100px Todung Sutan Gunung Mulia Sjahrir I 14 November 1945 12 Maret 1946  
3 100px Muhammad Sjafei Sjahrir II 12 Mac 1946 2 Oktober 1946  
4 100px Soewandi Sjahrir III 2 Oktober 1946 27 Jun 1947  
5 100px Ali Sastroamidjojo Amir Sjarifuddin I 3 Julai 1947 11 November 1947  
Amir Sjarifuddin II 11 November 1947 29 Januari 1948  
Hatta I 29 Januari 1948 4 Ogos 1949 bernama Menteri Pendidikan dan Kebudayaan
5 100px Teuku Mohammad Hasan Darurat 19 Disember 1948 13 Julai 1949  
6 100px Sarmidi Mangunsarkoro Hatta II 4 Ogos 1949 20 Disember 1949  
7 100px Abu Hanifah RIS 20 Disember 1949 6 September 1950  
- 100px Sarmidi Mangunsarkoro Susanto 20 Disember 1949 21 Januari 1950  
Halim 21 Januari 1950 6 September 1950  
8 100px Bahder Djohan Natsir 6 September 1950 20 Maret 1951  
9 100px Wongsonegoro Sukiman-Suwirjo 27 April 1951 3 April 1952  
10 100px Bahder Djohan Wilopo 3 April 1952 30 Julai 1953  
11 100px Mohammad Yamin Ali Sastroamidjojo I 30 Julai 1953 12 Ogos 1955  
12 100px R.M. Suwandi Burhanuddin Harahap 12 Ogos 1955 24 Mac 1956 bernama Menteri Pengajaran, Pendidikan dan Kebudayaan
13 100px Sarino Mangunpranoto Ali Sastroamidjojo II 24 Maret 1956 14 Maret 1957 bernama Menteri Pendidikan dan Kebudayaan
12 100px Prijono Djuanda 9 April 1957 10 Julai 1959  
Kerja I [10 Julai 1959 18 Februari 1960 bernama Menteri Muda Pendidikan dan Kebudayaan
Kerja II 18 Februari 1960 6 Mac 1962 bernama Menteri Pendidikan dan Kebudayaan
Kerja III 6 Mac 1962 13 Disember 1963  
Kerja IV 13 Disember 1963 27 Ogos 1964  
Dwikora I 27 Ogos 1964 28 Mac 1966  
- 100px Sarino Mangunpranoto Dwikora II 28 Mac 1966 25 Julai 1966  
Ampera I 25 Juli 1966 11 Oktober 1967  
14 100px Sanusi Hardjadinata Ampera II 11 Oktober 1967 6 Jun 1968  
15 100px Mashuri Saleh Pembangunan I 6 Jun 1968 28 Mac 1973  
16 100px Sumantri Brodjonegoro Pembangunan II 28 Mac 1973 18 Disember 1973[1]  
17 100px Syarif Thayeb Pembangunan II 22 Januari 1974 29 Mac 1978  
18 100px Daoed Joesoef Pembangunan III 29 Mac 1978 19 Mac 1983  
19 100px Nugroho Notosusanto Pembangunan IV 19 Mac 1983 3 Jun 1985  
19 100px Fuad Hassan Pembangunan IV 30 Julai 1985 21 Mac 1988
Pembangunan V 21 Mac 1988 17 Mac 1993  
20 100px Wardiman Djojonegoro Pembangunan VI 17 Mac 1993 16 Mac 1998  
21 100px Wiranto Arismunandar Pembangunan VII 16 Mac 1998 21 Mei 1998  
22 100px Juwono Soedarsono Kabinet Reformasi Pembangunan 23 Mei 1998 20 Oktober 1999 bernama Menteri Pendidikan Nasional
23 100px Yahya Muhaimin Persatuan Nasional 23 Oktober 1999 22 Julai 2001  
24 100px Abdul Malik Fadjar Gotong Royong 10 Ogos 2001 20 Oktober 2004  
25 100px Bambang Sudibyo Indonesia Bersatu 20 Oktober 2004 22 Oktober 2009  
26 100px Mohammad Nuh Indonesia Bersatu II 22 Oktober 2009 20 Oktober 2014 Sejak tanggal 19 Oktober 2011 bertukar nama menjadi Menteri Pendidikan dan Kebudayaan
27 100px Anies Rasyid Bawedan Kerja 27 Oktober 2014 27 Julai 2016 Terjadi Perombakan organisasi, Direktorat Jeneral Pendidikan Tinggi dipisahkan, dan digabung dengan Kementerian Teknologi, dan Pendidikan Tinggi
28 100px Muhadjir Effendy 27 Julai 2016 Menyandang

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Sumantri Brodjonegoro meninggal dunia karena sakit.