Senarai episod Star Menentang Kuasa Jahat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Star Menentang Kuasa Jahat (Bahasa Inggeris: Star vs. the Forces of Evil) ialah sebuah siri animasi televisyen pengembaraan komedi Amerika Syarikat yang diterbitkan oleh Disney Television Animation.[1]

Gambaran keseluruhan siri[sunting | sunting sumber]

Musim Episod Tarikh siaran asli
Pertama Terakhir
1 13 18 Januari 2015 (2015-01-18) 21 September 2015 (2015-09-21)
2 22[2] 11 Julai 2016 (2016-07-11) N/A

Senarai episod[sunting | sunting sumber]

  • Episod biasanya disiarkan sebagai dua segmen 11 minit atau satu segmen 22 minit.[3][4]

Musim 1 (2015)[sunting | sunting sumber]

Bil. Judul Pengarah Pengarang dan pemapan cerita Tarikh siaran asli[5][6] Kod
penerbitan[7][5]
Dalam
siri
Dalam
musim
1a1a"Star Comes to Earth"Mike MullenMike Mullen18 Januari 2015 (2015-01-18)
(Disney Channel)
101
1b1b"Party with a Pony"Mike MullenIan Wasseluk18 Januari 2015 (2015-01-18)
(Disney Channel)
101
2a2a"Matchmaker"Aaron HammersleyAaron Hammersley, Daron Nefcy, Lane Lueras, dan Dave Stone30 Mac 2015 (2015-03-30)102
2b2b"School Spirit"Aaron HammersleyZeus Cervas dan Aaron Hammersley30 Mac 2015 (2015-03-30)102
3a3a"Monster Arm"Aaron HammersleyAaron Hammersley dan Bert Youn6 April 2015 (2015-04-06)103
3b3b"The Other Exchange Student"Mike MullenCarrie Liao6 April 2015 (2015-04-06)103
4a4a"Cheer Up Star"Aaron HammersleyCarrie Liao, Aaron Hammersley, dan Dominic Bisignano13 April 2015 (2015-04-13)104
4b4b"Quest Buy"Aaron HammersleyDominic Bisignano13 April 2015 (2015-04-13)104
5a5a"Diaz Family Vacation"Piero PilusoZeus Cervas, Christopher Graham, dan Piero Piluso20 April 2015 (2015-04-20)105
5b5b"Brittney's Party"Mike MullenMike Mullen dan Ian Wasseluk20 April 2015 (2015-04-20)105
6a6a"Mewberty"Aaron HammersleyAaron Hammersley dan Dominic Bisignano15 Jun 2015 (2015-06-15)106
6b6b"Pixtopia"Mike MullenChristofer Graham, Mike Mullen, dan Carlos Ramos15 Jun 2015 (2015-06-15)106
7a7a"Lobster Claws"Mike Mullen dan Piero PilusoScott O'Brien dan Piero Piluso22 Jun 2015 (2015-06-22)107
7b7b"Sleep Spells"Mike MullenMike Mullen dan Ian Wasseluk22 Jun 2015 (2015-06-22)107
8a8a"Blood Moon Ball"Aaron HammersleyDominic Bisignano dan Aaron Hammersley20 Julai 2015 (2015-07-20)108
8b8b"Fortune Cookies"Mike MullenCarrie Liao dan Mike Mullen20 Julai 2015 (2015-07-20)108
9a9a"Freeze Day"Mike MullenCarrie Liao dan Mike Mullen27 Julai 2015 (2015-07-27)109
9b9b"Royal Pain"Piero PilusoPiero Piluso dan Ian Wasseluk27 Julai 2015 (2015-07-27)109
1010"St. Olga's Reform School for Wayward Princesses"Piero PilusoPiero Piluso10 Ogos 2015 (2015-08-10)110
11a11a"Mewnipendance Day"Aaron HammersleyDominic Bisignano, Aaron Hammersley, Kyle Neswald, dan Carder Scholin17 Ogos 2015 (2015-08-17)111
11b11b"The Banagic Wand"Mike MullenDominic Bisignano, Nate Cash, Mike Mullen, Kyle Neswald, dan Carder Scholin17 Ogos 2015 (2015-08-17)111
12a12a"Interdimensional Field Trip"Piero PilusoPiero Piluso dan Ian Wasseluk14 September 2015 (2015-09-14)112
12b12b"Marco Grows a Beard"Mike Mullen dan Piero PilusoTyler Chen14 September 2015 (2015-09-14)112
1313"Storm the Castle"Aaron HammersleyDominic Bisignano, Christopher Graham, Aaron Hammersley, dan Ian Wasseluk21 September 2015 (2015-09-21)113

Musim 2 (2016–2017)[sunting | sunting sumber]

Bil. Judul Pengarah Pengarang dan pemapan cerita Tarikh siaran asli[8] Kod
penerbitan[5][6]
Dalam
siri
Dalam
musim
14a1a"My New Wand!"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyDominic Bisignano, Evon Freeman, dan Aaron Hammersley11 Julai 2016 (2016-07-11)201
14b1b"Ludo in the Wild"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyDominic Bisignano, Aaron Hammersley, dan Jushtin Lee11 Julai 2016 (2016-07-11)201
15a2a"Mr. Candle Cares"Giancarlo VolpeLe Tang dan Giancarlo Volpe18 Julai 2016 (2016-07-18)202
15b2b"Red Belt"Piero PilusoJohn Mathot dan Piero Piluso18 Julai 2016 (2016-07-18)202
16a3a"Star on Wheels"Piero PilusoZach Marcus dan Brett Varon25 Julai 2016 (2016-07-25)203
16b3b"Fetch"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyDominic Bisignano, Evon Freeman, Aaron Hammersley, dan Aleth Romanillos25 Julai 2016 (2016-07-25)203
17a4a"Star vs. Echo Creek"Giancarlo VolpeDominic Bisignano, Sabrina Cotugno, Amelia Lorenz, Le Tang, dan Giancarlo Volpe1 Ogos 2016 (2016-08-01)204
17b4b"Wand to Wand"Giancarlo VolpeDominic Bisignano, Aaron Hammersley, Le Tang, dan Giancarlo Volpe1 Ogos 2016 (2016-08-01)204
18a5a"Starstruck"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyTyler Chen8 Ogos 2016 (2016-08-08)205
18b5b"Camping Trip"John Infantino dan Piero PilusoJohn Infantino, Brandon Kruse, dan Piero Piluso8 Ogos 2016 (2016-08-08)205
19a6a"Starsitting"Piero PilusoZach Marcus dan Brett Varon15 Ogos 2016 (2016-08-15)206
19b6b"On the Job"Piero PilusoJohn Mathot dan Piero Piluso15 Ogos 2016 (2016-08-15)206
20a7a"Goblin Dogs"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyDominic Bisignano, Evon Freeman, John Infantino, dan Aleth Romanillos12 September 2016 (2016-09-12)207
20b7b"By the Book"Giancarlo VolpeSabrina Cotugno dan Amelia Lorenz12 September 2016 (2016-09-12)207
21a8a"Game of Flags"Piero PilusoEvon Freeman, John Mathot, dan Piero Piluso19 September 2016 (2016-09-19)208
21b8b"Girls' Day Out"Giancarlo VolpeDominic Bisignano, Aaron Hammersley, Le Tang, dan Giancarlo Volpe19 September 2016 (2016-09-19)208
22a9a"Sleepover"Piero PilusoZach Marcus dan Brett Varon26 September 2016 (2016-09-26)209
22b9b"Gift of the Card"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyAnnisa Adjani dan Natasha Kline26 September 2016 (2016-09-26)209
23a10a"Friendenemies"Giancarlo VolpeSabrina Cotugno dan Amelia Lorenz3 Oktober 2016 (2016-10-03)210
23b10b"Is Mystery"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyMark Ackland, Dominic Bisignano, Riccardo Durante, dan Jushtin Lee3 Oktober 2016 (2016-10-03)210
24a11a"Hungry Larry"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyMark Ackland, Dominic Bisignano, Riccardo Durante, dan Aaron Hammersley10 Oktober 2016 (2016-10-10)214
24b11b"Spider with a Top Hat"Piero PilusoZach Marcus, Piero Piluso, dan Brett Varon10 Oktober 2016 (2016-10-10)214
25a12a"Into the Wand"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyDominic Bisignano, Aaron Hammersley, dan Jushtin Lee7 November 2016 (2016-11-07)211
25b12b"Pizza Thing"Piero PilusoEvon Freeman, John Mathot, Piero Piluso, dan Cassie Zwart7 November 2016 (2016-11-07)211
26a13a"Page Turner"Piero PilusoZach Marcus dan Brett Varon14 November 2016 (2016-11-14)212
26b13b"Naysaya"Giancarlo VolpeDominic Bisignano, Evon Freeman, Aaron Hammersley, John Infantino, Le Tang, dan Giancarlo Volpe14 November 2016 (2016-11-14)212
2714"Bon Bon the Birthday Clown"Giancarlo VolpeDominic Bisignano, Sabrina Cotugno, Aaron Hammersley, Amelia Lorenz, dan Le Tang21 November 2016 (2016-11-21)213
28a15a"Raid the Cave"Giancarlo VolpeSabrina Cotugno dan Amelia Lorenz6 Februari 2017 (2017-02-06)215A
28b15b"Trickstar"Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyJushtin Lee dan Sarah Oleksyk7 Februari 2017 (2017-02-07)215B
29a16a"Baby"[9]Giancarlo VolpeEvon Freeman dan Le Tang8 Februari 2017 (2017-02-08)216A
29b16b"Running with Scissors"[9]Piero PilusoGina Gress dan John Mathot9 Februari 2017 (2017-02-09)216B
30a17a"Mathmagic"[9]Dominic Bisignano dan Aaron HammersleyMark Ackland dan Riccardo Durante13 Februari 2017 (2017-02-13)217A
30b17b"The Bounce Lounge"[9]Piero Piluso dan Brett VaronZach Marcus dan Brett Varon14 Februari 2017 (2017-02-14)217B
31a18a"Crystal Clear"[9]Giancarlo VolpeSabrina Cogtuno dan Amelia Lorenz15 Februari 2017 (2017-02-15)218A
31b18b"The Hard Way"[9]Dominic Bisignano dan Aaron HammersleySarah Oleksyk dan Cassie Zwart16 Februari 2017 (2017-02-16)218B
32a19a"Heinous"[9]TBATBA20 Februari 2017 (2017-02-20)219A
32b19b"All Belts Are Off"[9]TBATBA21 Februari 2017 (2017-02-21)219B
33a20a"Collateral Damage"[9]TBATBA22 Februari 2017 (2017-02-22)220A
33b20b"Just Friends"[9]TBATBA23 Februari 2017 (2017-02-23)220B
3421"Face the Music"[9]TBATBA27 Februari 2017 (2017-02-27)221
3522"Starcrushed"[9]TBATBA27 Februari 2017 (2017-02-27)222

Catatan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Disney XD (12 Februari 2015). "'Star vs. The Forces of Evil' Renewed for Second Season by Disney XD Ahead of Series Premiere" (Berita). Dicapai pada 12 Februari 2015 – melalui TV by the Numbers.
  2. ^ "Creator Daron Nefcy on Star vs. the Forces of Evil's Magical Second Season". disney.com. 9 Julai 2016. Dicapai pada 14 Disember 2016.
  3. ^ Smith, Jacquelyn (24 Mac 2015). "Disney animator shares best and worst parts of her job". Business Insider. Dicapai pada 22 Julai 2015.
  4. ^ "You Should Give Star Vs The Forces of Evil a Try". themarysue.com. Dicapai pada 18 Julai 2015.
  5. ^ a b c "Star vs. The Forces of Evil". Disney XD Press. Disney. Dicapai pada 5 Februari 2017.
  6. ^ a b "Shows A-Z — star vs. the forces of evil on Disney". The Futon Critic. Dicapai pada 13 Oktober 2016.
  7. ^ "Public Catalog". Pejabat Hak Cipta Amerika Syarikat. Diarkib daripada yang asal pada 18 Mac 2016. Dicapai pada 18 Mac 2016. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  8. ^ "Star vs. the Forces of Evil". Zap2It. Dicapai pada 31 Januari 2017.
  9. ^ a b c d e f g h i j k l Yamasaki, Liana C. (27 Januari 2017). "February 2017 Programming Highlights" (Berita). Disney–ABC Television Group. Dicapai pada 1 Februari 2017.

Templat:Siri Asli Disney XD