Senarai perbandaran di Denmark

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai berikut merupakan senarai Perbandaran di Denmark ketika ini. Perbandaran ketika ini dikurangkan dari 270 kepada 98 pada Januari 1, 2007.

Wilayah Denmark Utara (tekan untuk membesarkannya)
Wilayah Denmark Tengah (tekan untuk membesarkannya)
Wilayah Denmark Selatan (tekan untuk membesarkannya)
Wilayah Zealand (tekan untuk membesarkannya)
Wilayah Pusat (tekan untuk membesarkannya)
Kod LAU-1
1
Perbandaran Keluasan
(km²)
Populasi
(2012-01-01)
Wilayah
101 Kopenhagen 74.7 549,050 Pusat
751 Aarhus 467.8 314,545 Tengah
851 Aalborg 1137.2 201,142 Utara
461 Odense 305.7 191,610 Selatan
561 Esbjerg 794.7 115,112 Selatan
630 Vejle 1058.8 108,021 Selatan
147 Frederiksberg 8.1 100,215 Pusat
730 Randers 747.6 95,756 Tengah
791 Viborg 1408.7 93,819 Tengah
621 Kolding 607.1 89,412 Selatan
740 Silkeborg 850.5 89,328 Tengah
657 Herning 1321.4 86,348 Tengah
615 Horsens 519.8 83,598 Tengah
265 Roskilde 211.9 83,137 Zealand
370 Næstved 676.3 81,012 Zealand
330 Slagelse 567.9 77,310 Zealand
540 Sønderborg 496.8 76,094 Selatan
157 Gentofte 25.6 72,814 Pusat
316 Holbæk 577.3 69,415 Zealand
860 Hjørring 926.2 66,178 Utara
159 Gladsaxe 24.9 65,303 Pusat
376 Guldborgsund 899.7 61,913 Zealand
217 Helsingør 118.9 61,493 Pusat
813 Frederikshavn 650.3 61,158 Utara
580 Aabenraa 940.7 59,600 Selatan
479 Svendborg 415.5 58,551 Selatan
746 Skanderborg 416.7 58,008 Tengah
760 Ringkøbing-Skjern 1469.6 57,892 Tengah
259 Køge 256.5 57,307 Zealand
661 Holstebro 793.0 57,153 Tengah
510 Haderslev 815.9 56,188 Selatan
230 Rudersdal 73.4 54,630 Pusat
173 Lyngby-Taarbæk 38.8 53,251 Pusat
430 Faaborg- 633.7 51,635 Selatan
167 Hvidovre 23.0 50,600 Pusat
573 Varde 1240.0 50,193 Selatan
607 Fredericia 133.6 50,193 Selatan
326 Kalundborg 575.2 48,632 Zealand
219 Hillerød 214.9 48,203 Pusat
169 Høje-Taastrup 78.4 48,081 Pusat
151 Ballerup 33.8 47,994 Pusat
253 Greve 60.4 47,942 Zealand
779 Skive 683.3 47,620 Tengah
710 Favrskov 540.3 47,117 Tengah
766 Hedensted 551.3 46,029 Tengah
390 Vordingborg 619.5 45,804 Zealand
360 Lolland 881.9 45,241 Zealand
787 Thisted 1068.6 44,908 Utara
250 Frederikssund 247.0 44,345 Pusat
575 Vejen 813.5 42,785 Selatan
846 Mariagerfjord 718.2 42,429 Utara
240 Egedal 125.8 41,821 Pusat
706 Syddjurs 689.8 41,815 Tengah
420 Assens 511.3 41,443 Selatan
400 Bornholm 588.1 41,303 Pusat
185 Tårnby 66.0 41,151 Pusat
756 Ikast-Brande 733.4 40,658 Tengah
270 Gribskov 279.5 40,603 Pusat
210 Fredensborg 112.1 39,565 Pusat
550 Tønder 1281.8 39,083 Selatan
849 Jammerbugt 863.9 38,611 Utara
190 Furesø 56.8 38,243 Pusat
707 Norddjurs 720.9 37,876 Tengah
410 Middelfart 298.8 37,612 Selatan
820 Vesthimmerland 769.9 37,534 Utara
175 Rødovre 12.1 36,883 Pusat
810 Brønderslev 633.0 35,754 Utara
320 Faxe 405.0 35,110 Zealand
153 Brøndby 21.0 34,084 Pusat
329 Ringsted 294.6 33,153 Zealand
306 Odsherred 354.0 32,640 Zealand
450 Nyborg 276.7 31,486 Selatan
260 Halsnæs 121.8 30,980 Pusat
340 Sorø 308.4 29,393 Zealand
480 Nordfyn 452.3 29,330 Selatan
840 Rebild 621.3 28,911 Utara
165 Albertslund 23.2 27,864 Pusat
350 Lejre 238.9 26,887 Zealand
163 Herlev 12.1 26,608 Pusat
530 Billund 540.3 26,220 Selatan
223 Hørsholm 31.3 24,365 Pusat
201 Allerød 67.5 24,043 Pusat
440 Kerteminde 205.8 23,793 Selatan
671 Struer 246.2 22,098 Tengah
336 Stevns 250.2 21,855 Zealand
727 Odder 223.6 21,749 Tengah
161 Glostrup 13.3 21,650 Pusat
773 Morsø 366.5 21,474 Utara
665 Lemvig 502.8 21,384 Tengah
269 Solrød 40.1 21,156 Zealand
183 Ishøj 26.4 21,087 Pusat
187 Vallensbæk 9.5 14,565 Pusat
155 Dragør 18.3 13,692 Pusat
482 Langeland 288.8 13,094 Selatan
492 Ærø 90.1 6,636 Selatan
741 Samsø 113.5 3,889 Tengah
563 Fanø 54.6 3,251 Selatan
825 Læsø 118.9 1,897 Utara

↑1  Digunakan untuk pelbagai tujuan pentadbiran dan perangkaan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]