Senarai tapak Warisan Dunia di Negara Palestin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ralat Lua pada baris 27 di Modul:Location_map/multi: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Palestine" does not exist.

Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) ialah tempat yang penting bagi warisan budaya atau warisan semula jadi seperti yang diperihalkan dalam Konvensyen Waisan Dunia UNESCO, diwujudkan pada tahun 1972.[1] Palestin telah menerima konvensyen berkenaan pada 8 Disember 2011, menjadikan tapak bersejarahnya layak untuk dimasukkan ke dalam senarai. Sehingga tahun 2017, terdapat tiga tapak Warisan Dunia di Palestin, kesemuanya tapak budaya.[2]

Tapak pertama Palestin, Tempat Kelahiran Jesus: Gereja Kelahiran dan Laluan Ziarah, Bethlehem, telah ditulis dalam senarai di sesi ke-36 Jawatankuasa Warisan Dunia, diadakan di Saint Petersburg, Rusia pada tahun 2012.[3]

Sehingga tahun 2020, ketiga-tiga tapak Warisan Dunia Palestin diletakkan dalam Senarai Warisan Dunia dalam Bahaya UNESCO.[4][5][6]

Kota Lama Baitulmuqaddis dan dindingnya juga tersenarai oleh UNESCO sebagai tapak Warisan Dunia. Ia diusulkan sebagai tapak oleh Jordan. Tapak berkenaan tidak diperuntuk ke status dalam senarai UNESCO.[7] Pada tahun 2011, UNESCO menyatakan "Kota Lama Baitulmuqaddis tertera pada Senarai Warisan Dunia dan Senarai Warisan Dunia dalam Bahaya. UNESCO sambung bekerja untuk memastikan hormat untuk nilai warisan budaya sejagat yang luar biasa Kota Lama Baitulmuqaddis. Kedudukan ini dicerminkan pada laman web rasmi UNESCO (www.unesco.org). Sebaris dengan ketetapan PBB yang relevan, Baituluqaddis Timur kekal sebahagian wilayah Palestin diduduli dan status Baitulmuqaddis mesti diselesaikan dalam perundingan status kekal."[nota 1][8]

Tapak Warisan Dunia[sunting | sunting sumber]

Tapak; dinamakan selepas penentuan rasmi Jawatankuasa Warisan Dunia[9]
Lokasi; di tahap bandar, kawasan atau wilayah dan geokoordinat
Kriteria; seperti yang diperihalkan oleh Jawatankuasa Warisan Dunia[10]
Luas; dalam hektar dan ekar. Jika ada, saiz zon penampan dicatat sekali. Kekurangan nilai menandakan bahawa tiada data telah diterbit oleh UNESCO
Tahun; ketika tapak itu ditulis ke dalam Senarai Warisan Dunia
Huraian; maklumat ringkas tentang tapak berkenaan, termasuk sebab-sebab layak sebagai tapak terancam, jika berkaitan
  •      Templat:† Dalam bahaya
  • Tapak Imej Lokasi Kriteria Luas
    ha (ekar)
    Tahun Huraian
    Tempat Kelahiran Jesus: Gereja Kelahiran dan Laluan Ziarah, BethlehemTemplat:† Church of the nativity beth.jpg PalKegabenoran Bethlehem
    31°42′16″N 35°12′27″E / 31.70444°N 35.20750°E / 31.70444; 35.20750
    Budaya:PalBir
    (iv)(vi)
    2.98 (7.4) 2012 [11]
    Kota Lama Al-KhalilTemplat:† Hebron172.JPG PalKegabenoran Al-Khalil
    31°31′27″N 35°6′32″E / 31.52417°N 35.10889°E / 31.52417; 35.10889
    Budaya:PalHeb
    (ii)(iv)(vi)
    20.6 (51) 2017 [12]
    Palestin: Bumi Zaitun dan Anggur – Landskap Budaya Baitulmuqaddis Selatan, BattirTemplat:† Batir.JPG PalKegabenoran Bethlehem
    31°43′11″N 35°7′50″E / 31.71972°N 35.13056°E / 31.71972; 35.13056
    Budaya:PalPal
    (iv)(v)
    348.83 (862.0) 2014 [13]

    Lihat juga[sunting | sunting sumber]

    Nota[sunting | sunting sumber]

    1. ^ Asal, "The Old City of Jerusalem is inscribed on the World Heritage List and the List of World Heritage in Danger. UNESCO sambung to work to ensure respect for the outstanding universal value of the cultural heritage of the Old City of Jerusalem. This position is reflected on UNESCO’s official website (www.unesco.org). In line with relevant UN resolutions, East Jerusalem remains part of the occupied Palestinian territory, and the status of Jerusalem must be resolved in permanent status negotiations."

    Rujukan[sunting | sunting sumber]

    1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO. Dicapai 21 September 2010. 
    2. ^ "Palestine". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    3. ^ "UNESCO World Heritage Centre - Decision - 36 COM 8B.5". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    4. ^ "Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem - Indicators". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    5. ^ "Palestine: Land of Olives and Vines – Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir - Indicators". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    6. ^ "Hebron/Al-Khalil Old Town - Indicators". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    7. ^ "Old City of Jerusalem and its Walls", UNESCO World Heritage List website, dicapai pada 13 November 2017.
    8. ^ UNESCO press release, 15 Julai 2011, accessed 13 November 2017.
    9. ^ "World Heritage List". UNESCO. Dicapai 28 May 2010. 
    10. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. Dicapai 10 September 2011. 
    11. ^ "Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route, Bethlehem". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    12. ^ "Hebron/Al-Khalil Old Town". UNESCO. Dicapai 14 Julai 2017. 
    13. ^ "Palestine: Land of Olives and Vines – Cultural Landscape of Southern Jerusalem, Battir". UNESCO. Dicapai 13 November 2017. 

    Pautan luar[sunting | sunting sumber]

    Templat:Palestine topics Templat:Lists of World Heritage Sites in Asia