Senarai universiti di Switzerland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai universiti di Switzerland ini menyenaraikan kesemua dua belas universiti Swiss (sepuluh universiti kanton dan dua institut teknologi persekutuan) dan beberapa Universiti Sains Gunaan Swiss awam serta institusi pendidikan tinggi yang lain.

Universiti[sunting | sunting sumber]

Universiti Sains Gunaan[sunting | sunting sumber]

Terdapat tujuh universiti awam dan dua swasta bagi Universiti Sains Gunaan di Switzerland.

Awam[sunting | sunting sumber]

  • Universiti Sains Gunaan Bern
  • Universiti Sains Gunaan dan Seni Lucerne
  • Universiti Sains Gunaan dan Seni Selatan Switzerland
  • Universiti Sains Gunaan Switzerland Barat
  • Universiti Sains Gunaan Switzerland Timur
  • Universiti Sains Gunaan Timur Laut Switzerland
  • Universiti Sains Gunaan Zurich
    • Universiti Sains Gunaan Zurich (ZHAW)
    • Universiti Sains Gunaan Zurich dalam Pengurusan Perniagaan
    • Universiti Seni Zurich
    • Universiti Perguruan Zurich

Swasta[sunting | sunting sumber]

  • Universiti Sains Gunaan Kalaidos
  • Universiti Sains Gunaan LRG

Institusi pendidikan tinggi seni dan muzik[sunting | sunting sumber]

  • Konservatori Swiss Itali
  • Konservatori Muzik Geneva
  • Dipartimento Ambiente, Costruzioni e Design
  • Sekolah Kanton Seni Lausanne
  • Sekolah Kanton Seni Valais
  • Sekolah Tinggi Seni Gunaan Arc
  • Sekolah Tinggi Seni Gunaan Canton Vaud
  • Sekolah Tinggi Seni dan Reka Bentuk, Geneve
  • Sekolah Tinggi Muzik Lausanne
  • Kolej Seni Bern
  • Kolej Reka Bentuk dan Seni
  • Kolej Muzik Basel
  • Kolej Luzern – Reka Bentuk dan Seni
  • Kolej Luzern – Muzik
  • Sekolah Teater Dimitri
  • Kolej Seni Zurich

Universiti perguruan[sunting | sunting sumber]

  • Sekolah Tinggi Pendidikan Ticino (Itali: Alta Scuola Pedagogica Ticino)
  • Sekolah Tinggi Pendidikan Kanton-Kanton Bern, Jura dan Neuchâtel (Perancis: Haute école pédagogique des cantons de Bern, du Jura et de Neuchâtel)
  • Sekolah Tinggi Pendidikan Kanton Vaud (Perancis: Haute école pédagogique du canton de Vaud)
  • Kolej Pendidikan Wallis (Jerman: Pädagogische Hochschule Wallis)
  • Sekolah Tinggi Pendidikan Fribourg (Perancis: Haute école pédagogique fribourgeoise)
  • Kolej Pendidikan Khas antara Kanton Zurich (Jerman: Interkantonale Hochschule für Heilpädagogik Zürich)
  • Kolej Pendidikan Bern (Jerman: Pädagogische Hochschule Bern)
  • Kolej Pendidikan Barat Laut Switzerland (Jerman: Pädagogische Hochschule Nordwestschweiz)
  • Kolej Pendidikan Rorscach (Jerman: Pädagogische Hochschule Rorschach)
  • Kolej Pendidikan St. Gallen (Melayu: Pädagogische Hochschule St. Gallen)
  • Kolej Pendidikan Schaffhausen (Jerman: Pädagogische Hochschule Schaffhausen)
  • Kolej Pendidikan Thurgau (Jerman: Pädagogische Hochschule Thurgau)
  • Kolej Pendidikan Switzerland Tengah (Jerman: Pädagogische Hochschule Zentralschweiz)
  • Kolej Pendidikan Zurich (Jerman: Pädagogische Hochschule Zürich)
  • Kolej Swiss bagi Terapi Pertuturan Rorschach (Jerman: Schweizer Hochschule für Logopädie Rorschach)
  • Institut Universiti Persekutuan mengikut Akta Latihan Vokasional, Art. 48 (Jerman: Eidgenössisches Hochschulinstitut gemäss Berufsbildungsgesetz, Art. 48)
  • Institut Universiti Persekutuan bagi Latihan (Jerman: Eidgenössisches Hochschulinstitut für Berufsbildung)

Institusi diiktiraf oleh Mesyuarat Universiti Swiss[sunting | sunting sumber]

  • Fakulti Teologi Lugano (Bahasa Itali: Facoltà di Teologia di Lugano)
  • Kolej Teologi Chur (Jerman: Theologische Hochschule Chur)
  • Kolej Franklin Switzerland

Institusi pendidikan tinggi lain[sunting | sunting sumber]

  • Yayasan Pembelajaran Jarak Jauh Swiss
  • Institut Siswazah Pengajian Antarabangsa dan Pembangunan
  • Sekolah Siswazah Pentadbiran Awam Swiss
  • Institut Siswazah Kurt Bösch

Kolej swasta[sunting | sunting sumber]

  • Sekolah Perniagaan dan Pengurusan Hotel
  • Universiti Leman Geneva
  • Sekolah Perniagaan Lausanne
  • Institute Hotel dan Pengurusan Pelancongan
  • Pusat Universiti DCT
  • Sekolah Siswazah Eropah - Universiti EGS
  • Universiti Eropah
  • Kolej Franklin Switzerland
  • Institut Hotel Montreux
  • Institut Antarabangsa Latihan Hotel dan Pelancongan
  • IMI
  • IMD
  • Universitit Antarabangsa di Geneva
  • Universiti Victoria
  • Sekolah Perniagaan Swiss
  • Sekolah Pengurusan Hotel Swiss
  • Pusat Pengurusan Swiss
  • Universiti Webster Geneva

Pautan luar[sunting | sunting sumber]