Shenzhou 7

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Shenzhou 7
Tanda kebesaran misi
Shenzhou 7 mission patch.png
Statistik misi
Nama misi Shenzhou 7
Saiz anak kapal 3
Pelantar pelancar Pusat Pelancaran Satelit Jiuquan
Pelancaran 25 September 2008 @ 21:10:04.988 CST (13:10:04.988 UTC)[1]
Pendaratan 28 September 2008 @ 17:00 CST (09:00 UTC)
Misi berkaitan
Misi sebelum Misi selepas
Shenzhou 6 40px Shenzhou 8

Shenzhou 7 (Cina Ringkas: 神舟七号; Cina Tradisional: 神舟七號; pinyin: shénzhōu qīhào) ialah penerbangan angkasa lepas manusia ketiga yang dijalankan oleh China. Misi ini menandakan bermulanya fasa kedua Projek 921 program angkasa China.

Sebuah kapal angkasa Shenzhou yang membawa tiga orang ahli krew dilancarkan pada 25 September 2008 pada 21:10 CST (UTC+8) dengan menaiki roket Chang Zheng 2F (CZ-2F) dari Pusat Angkasa Jiuquan.[1] Misi ini dijadualkan untuk tiga hari, selepas itu kapal angkasa berkenaan mendarat dengan selamatnya di Panji Siziwang di wilayah Mongolia Tengah pada 28 September 2008, pukul 17:37 CST.[2] Ketika penerbangan, satu aktiviti luar kenderaan (EVA) dijalankan oleh Zhai Zhigang dan Liu Boming, menjadikan China negara ketiga yang menyiapkan EVA, selepas Rusia dan Amerika Syarikat.

Anak kapal[sunting | sunting sumber]

Anggota-anggota krew Shenzhou 7 yang diumumkan pada 17 September 2008, terdiri daripada angkasawan-angkasawan berikut:[3]

Krew bantuan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "China manned mission to follow Olympics". 2006-11-20. Dicapai 2007-11-20.  Check date values in: |date= (bantuan)
  2. ^ ""神七""神九"将太空对接 "神七"准备工作顺利". Longhu News Center. 2008-03-04. Dicapai 1 Mei.  Parameter |accessyear= tidak diketahui diabaikan (guna |access-date=) (bantuan); Check date values in: |access-date= (bantuan)
  3. ^ China names first "spacewalker" astronaut