Suzuki Airi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Airi Suzuki
鈴木 愛理
Airi Suzuki at Japan Expo 2013.jpg
Latar belakang
Juga dikenali sebagai
Airin
Berasal dari Jepun Gifu, Jepun
Genre J-pop
Pekerjaan Penyanyi
Tahun aktif 2002–sekarang
Syarikat rakaman
Piccolo Town, Zetima
Kegiatan berkaitan
°C-ute, Aa!, 4Kids, Hello! Project Kids, Buono!

Airi Suzuki (鈴木 愛理, Suzuki Airi, lahir April 12, 1994 di Gifu, Jepun) merupakan seorang penyanyi pop dan pelakon, dan masih bersama kumpulan °C-ute dan menyertai kumpulan tambahan yang dikenali sebagai Buono!. Beliau merupakan anak perempuan kepada pemain golf profesional, Toru Suzuki.

Kemunculan pertamanya ialah sebagai sebahagian daripada kumpulan 4Kids, yang merupakan kumpulan tambahan sementara yang turut serta menjayakan cerita Mini Moni iaitu Mini Moni ja Movie: Okashi na Daibōken!, di pasaran sejak 2003.

Setelah beberapa lama kemudian,beliau menyertai Aa! bersama-sama Tanaka Reina daripada Morning Musume, dan Natsuyaki Miyabi daripada Berryz Kobo. Satu-satunya single mereka yang terulung ialah FIRST KISS yang dipasarkan pada 29 October 2003. Sewaktu itu, beliau masih berumur 9 tahun, 6 bulan dan 17 hari, menjadikan beliau seorang penyanyi utama yang termuda dalam sejarah Hello! Project.

Pada 21 Julai,2007, diumumkan bahawa beliau akan menyertai unit tambahan bersama-sama Tsugunaga Momoko dan Miyabi Natsuyaki yang merupakan ahli kumpulan Berryz Koubou dan unit baru ini dinamakan Buono!.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]