Tanah Merah, Queensland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tanah Merah
Bandaraya LoganQueensland
File:View south from hill in Tanah Merah, Queensland.jpg
Powerline easement dan Tansey Drive, 2016
Penduduk4,752 (2016)[1]
Poskod4128
Lokasi29 km (18 mi) dari Brisbane GPO
Kawasan kerajaan tempatanBandaraya Logan
Pengundi NegeriWaterford
Bahagian PersekutuanForde
Subbandar di sekitar Tanah Merah:
Slacks Creek Shailer Park Cornubia
Meadowbrook Tanah Merah Cornubia
Loganlea Bethania Loganholme

Tanah Merah adalah pinggir bandar Bandaraya Logan, Queensland, Australia. Dalam Banci Australia 2011, pinggir bandar mencatat populasi sebanyak 4,752.[1] Kawasan ini diberikan nama "Tanah Merah" oleh kerana jenis tanah merah terdapat di seluruh kawasan tempatan ini. Lebuhraya Pacific bersempadan dengan pinggir bandar ini dan Lebuhraya Logan membahagikannya.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada mulanya tanah ini dibeli dan dinamakan oleh McBride, seorang keluarga Inggeris yang berpindah ke Brisbane dari Pulau Pinang, Malaysia. Tanah ini merupakan penyelesaian pertama untuk keluarga McBride di Australia dan kemudian memberikan nama Melayu 'Tanah Merah'. Keluarga itu merupakan keluarga pengawal yang meninggalkan Malaysia berikutan Perang Dunia II.

Tanah itu pernah dimiliki oleh keluarga Murray yang menjualnya dalam seksyen kepada pemaju. Ladang Murray masih wujud di Tanah Merah dan terletak di hujung Jalan Murray.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Taman Tansey, 2016

Di barat daya Slacks Creek bergabung dengan Sungai Logan. Kawasan ini adalah yang pertama diselesaikan oleh orang Eropah. Di sempadan utara timur adalah Logan Hyperdome. Sebahagian dari sempadan barat mengikuti Lower Slacks Creek. Pintu masuk Pintu Drive adalah keluar keluar dari M1 untuk Tanah Merah dan berdekatannya adalah jalan tol Bryants Road. Poket di sebelah selatan pinggir bandar terletak dekat dengan Sekolah Negeri Loganholme. Bahagian-bahagian pusat dikuasai oleh rabung yang masih menjadi sebahagian tumbuhan. Kawasan ini menyediakan habitat untuk walabi dan koala. Taman Tansey di sungai mempunyai tanjakan bot, taman permainan,[2] dan dua oval sukan. Taman karavan kecil terletak di Lebuhraya Pasifik bertentangan dengan Hyperdome.[3]

Demografi[sunting | sunting sumber]

Pada 2011, Tanah Merah mencatatkan penduduk seramai 4,608 orang, 50.7% wanita dan 49.3% lelaki.[4] Umur median penduduk Tanah Merah adalah 33 tahun, 4 tahun di bawah median kebangsaan 37. 69.1% penduduk yang tinggal di Tanah Merah dilahirkan di Australia. Tindak balas utama lain untuk negara kelahiran ialah New Zealand 8.2%, England 4.7%, Afrika Selatan 1.2%, Scotland 0.7%, Jerman 0.5%. 87.2% orang hanya berbahasa Inggeris di rumah; bahasa yang paling umum akan datang adalah 1.2% Bahasa Arab, 0.7% Mandarin, 0.7% Bahasa Sepanyol, 0.5% Bahasa Hungary, 0.4% Bahasa Jerman.[4]

Jalan Murray[sunting | sunting sumber]

Jalan Murray, 2016

Jalan Murray (bahasa Inggeris: Murray's Road) adalah jalan warisan yang terletak di pinggir bandar.[petikan diperlukan] Nama keluarga Murray yang pertama kali menetap di kawasan itu pada tahun 1870-an, jalan (sebahagiannya) bersempadan dengan Slacks Creek dan rizab semula jadi. Ladang Murray yang asal masih terletak di hujung jalan. Ia ditanam selama 4 generasi sebagai Ladang Tenusu (yang mula-mula membekalkan susu ke Kilang Mentega Kingston). Robert (Jim) Murray adalah yang terakhir untuk mengendalikan susu yang kini tidak digunakan.

Jalan Murray juga menyediakan akses kepada pengangkutan kayu balak. Kayu balak dibawa oleh kereta lembu dari kawasan sekitarnya dan diangkut ke kilang papan sehingga Sungai Logan. Ini dilakukan oleh sistem rafting (kapal uap) yang akan mengembara Slacks Creek. Keratan bumi masih boleh dilihat di atas bukit ke tepi jalan di mana kayu balak digulung untuk dibuang. Mahkamah Rafting adalah sebuah jalan kecil di Jalan Murray yang dinamakan untuk mengingati peranan penting yang ada di pusat pengedaran kayu dalam membekalkan kayu ke kawasan pembangunan.

Jalan Murray juga memegang penduduk tunggal terbesar dari pokok Austromyrtus gonoclada[5]. Kurang daripada 300 spesimen diketahui wujud dan ramai yang terletak di sepanjang jalan itu sendiri dan juga di sebelahnya (rujukan peta) -27.661408,153.162332.[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Templat:Census 2016 AUS
  2. ^ "Tansey Park". Logan City Council. Dicapai pada 12 November 2015.
  3. ^ "Main Page". Galaxy Caravan Park. Dicapai pada 2 January 2016.
  4. ^ a b Australian Bureau of Statistics (31 October 2012). "Tanah Merah (State Suburb)". 2011 Census QuickStats. Dicapai pada 16 November 2015.
  5. ^ "Department of the Environment and Energy". Department of the Environment and Energy (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-04-05.
  6. ^ National recovery plan for the angle-stemmed myrtle (Austromyrtus gonoclada) 2001-2005

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Logan City Koordinat: 27°40′S 153°10′E / 27.667°S 153.167°E / -27.667; 153.167