TechCrunch

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
  1. LENCONG Templat:Kotak info laman web


  • Daripada perpindahan halaman: Ini ialah pelencongan daripada halaman yang telah dipindahkan (dinamakan semula). Halaman ini disimpan sebagai lencongan untuk mengelakkan pemutusan pautan, dalaman dan luaran, yang mungkin telah dibuat kepada nama halaman lama.

TechCrunch ialah penerbit dalam talian industri teknologi Amerika yang ditubuhkan pada tahun 2005 oleh Archimedes Ventures yang rakan kongsinya ialah Michael Arrington dan Keith Teare.[1] Ia melaporkan perniagaan teknologi, berita teknologi, analisis kecenderungan muncul dalam teknologi, dan profil perniagaan dan produk teknologi baru.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

TechCrunch ditubuhkan pada Jun 2005 oleh Archimedes Ventures - Rakan kongsi ialah Michael Arrington dan Keith Teare. Pada tahun 2010, AOL menguasai syarikat itu untuk kira-kira $ 25 juta.[2]

Bahasa yang boleh didapati[sunting | sunting sumber]

TechCrunch kini boleh didapati dalam bahasa Inggeris, Cina (diuruskan oleh TechNode),[3] dan Jepun.[4] Ia mempunyai edisi Perancis, yang dilipat ke TechCrunch.com. [5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Arrington, Michael. "The Real History of TechCrunch". Michael Arrington. Dicapai pada February 19, 2018.
  2. ^ Sweney, Mark (September 29, 2010). "AOL buys TechCrunch". the Guardian (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada January 26, 2018.
  3. ^ Ned Desmond. "TechCrunch Returns To China, For Keeps, COO of TechCrunch and CrunchBase and General Manager of AOL Tech".
  4. ^ Iwamoto Yutaira. "TechCrunch Tokyo 2012, CNet Editor".
  5. ^ Mike Butcher. "TechCrunch France Integrates With TechCrunch.com".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]