Telemundo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Telemundo
Telemundo Logo 2018-2.svg
JenisRangkaian penyiaran televisyen
Negara Amerika Syarikat
KetersediaanKebangsaan
SloganJuntos Imparables
(Bersama-sama tidak dapat dihalang)
Ibu pejabatMiami, Florida, A.S.
PemilikComcast
Tokoh utamaCesar Conde
(Pengerusi, NBCUniversal Telemundo Enterprises dan NBCUniversal International Group)
Ron Meyer
(Naib Pengerusi, NBCUniversal)
Steve Burke
(CEO, NBCUniversal)
Nama lampauNetSpan (1984–87)
Laman sesawang
www.telemundo.com

Telemundo ialah rangkaian televisyen terestrial bahasa Sepanyol milik Amerika yang dimiliki oleh Comcast melalui pembahagian NBCUniversal NBCUniversal Telemundo Enterprises. Ia adalah penyedia kandungan bahasa Sepanyol kedua terbesar di belakang pesaing Amerika Univision, dengan rancangan yang disindikasikan di seluruh dunia ke lebih 100 negara dalam lebih 35 bahasa.

Saluran ini menyiarkan program dan kandungan asli yang disasarkan untuk penonton Hispanik dan Latino Amerika di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia, yang terdiri daripada telenovela, sukan, televisyen realiti, rancangan berita, dan filem - sama ada yang diimport atau alih suara bahasa Sepanyol. Di samping itu, Telemundo mengendalikan NBC Universo, saluran terpisah yang diarahkan ke penonton Hispanik muda;[1] Telemundo Digital Media, yang mengedarkan kandungan rancangan asli di seluruh media massa, laman web Telemundo dan NBC Universo; Pelancaran telestesen Puerto Rico WKAQ-TV; dan cabang pengedaran antarabangsa Telemundo Internacional.

Telemundo beribu pejabat di pinggir bandar Miami di Hialeah, Florida, dan mempunyai 1,900 pekerja di seluruh dunia.[2][3] Kebanyakan program Telemundo difilemkan di sebuah kemudahan studio yang beroperasi di Miami, di mana 85% daripada telenovela rangkaian difilemkan pada 2011.[4] Kos drama harian setiap jam berharga $ 70K untuk menerbitkannya.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]