Pergi ke kandungan

Teori Z

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Teori Z adalah nama bagi tiga teori psikologi yang jelas berlainan. Satu dibangunkan oleh Abraham H. Maslow dalam kertas kerjanya Theory Z dan yang lain nya adalah Dr. William Ouchi yang dikenali sebagai gaya "Pengurusan Jepun" yang dipopularkan semasa ledakan ekonomi Asia pada 1800-an. Yang ketiga dibangunkan oleh W. J. Reddin dalam Keberkesanan Pengurus (panduan 19 Situasi) Manusia:

 • Punca menggalakkannya.
 • Sama bergantung adalah mod utama bagi perbincangan ("discourse").
 • Interaksi merupakan unit sosial bagi kepentingan.

"Objektif" terbaik dan teringkas bagi menggambarkan konsep manusia bagi manusia.

Teori Y McGregor bertentangan dengan Teori X yang menyatakan bahawa pekerja secara lazimnya benci dan tidak suka bekerja dan perlu dipaksa melakukannya, dan Teori Y yang menyatakan bahawa kerja adalah seimbang dan boleh menjadi punca kepuasan apabila disasar pada keperluan psikologi manusia pada tahap yang lebih tinggi.

Bagi Ouchi, Theori Z menumpu pada meningkatkan kesetiaan pekerja kepada syarikat dengan memberikan kerja sepanjang hayat dengan tumpuan kepada kebaikan pekerja, kedua-dua semasa dan selepas kerja. Menurut Ouchi, pengurusan Teori Z cenderung menggalakkan pekerjaan stabil, pengeluaran tinggi, dan moral dan kepuasan pekerja lebih tinggi.

Ironiknya, "Pengurusan Jepun" dan Teori Z itu sendiri diasaskan kepada 14 Poin Dr. W. Edwards Deming yang terkenal. Deming, seorang pengajian Amerika yang teori pengurusan dan motivasinya ditolak di Amerika Syarikat, terus untuk membantu meletakkan asas pembangunan organisasi Jepun semasa perkembangan mereka dalam ekonomi dunia pada 1980-an. Teori Deming diringkaskan dalam dua bukunya, Out of the Crisis dan The New Economics, dalam mana dia menjelaskan "System of Profound Knowledge"nya. Dia merupakan penasihat lazim kepada ahili perniagaan Jepun dan pemimpin kerajaan, dan akhirnya menjadi penasihat yang dihormati. Deming dianugerahkan dengan "Second Order of the Sacred Treasures" oleh bekas Maharaja Hirohito, dan syarikat Amerika akhirnya mencuba tetapi gagal bagi menggunakan pendekatan "Jepun" bagi meningkatkan kedudukan daya saing mereka.

Pre Teori Z

[sunting | sunting sumber]

Abraham Maslow, ahli psikologi dan ahli teori pertama bagi membangunkan teori motivasi berasaskan keperluan manusia menghasilkan teori yang memiliki tiga tanggapan. Pertama, Pertama, keinginan manusia tidak pernah puas sepenuhnya. Kedua, kelakuan manusia sengaja dan dipacu oleh keinginan bagi kepuasan. Ketiga, keinginan ini boleh dikelaskan menurut struktur hiraki kepentingan dari terendah kepada tertinggi (Maslow, 1970).

 1. Keperluan psikologi
 2. Keperluan selamat
 3. Keperluan disayangi dan menjadi sebahagian
 4. Keperluan harga diri - keyakinan diri
 5. Keperluan bagi pencapaian diri - keperluan bagi mencapai potensi diri sepenuhnya

Teori hiraki keinginan Maslow membantu pengurus bagi memahami apa yang memacu pekerja. Dengan memahami apa yang perlu dicapai bagi pekerja mencapai aras tertinggi motivasi, pengurus dapat mendapatkan terbanyak dari produktiviti.

Teori X, Y dan Z kesemuanya memainkan peranan dalam bagaimana syarikat boleh diurus dengan berjaya. Teori X dan Teori Y kedua-duanya ditulis oleh Douglas McGregor, ahli psikologi kemasyarakatan yang dipercayai unsur utama dalam bidang teori pengurusan. Dalam buku McGregor, "The Human Side of Enterprise" (1960), McGregor menggambarkan Teori X dan Teori Y berasaskan hiraki keinginan Maslow, di mana McGregor mengelompokkan hiraki keinginan pada tahap keinginan rendah (Teori X) dan keinginan tahap tinggi (Teori Y). McGregor mencadangkan bahawa pengurus boleh samaada menggunakan salah satu set keinginan bagi menggalakkan pekerja, tetapi hasil yang lebih baik boleh didapati dengan menggunakan Teori Y, berbanding Teori X (Heil, Bennis, & Stephens, 2000).

Sejarah Teori Z

[sunting | sunting sumber]

Profesor Ouchi menghabiskan beberapa tahun menyelidik syarikat Jepun dan memeriksa syarikat Amerika menggunakan gaya pengurusan Teori Z. Menjelang 1980-an, Jepun terkenal kerana produktiviti tertinggi di seluruh dunia, sementara produktiviti Amerika telah merosot dengan banyaknya. Perkataan "Wa" dalam bahasa Jepun telah digunakan kepada Teori Z kerana ia membabitkan dengan menggalakkan kerja sama dan berkumpulan. Perkataan "Wa" bererti bulat sempurna atau harmoni, yang mempengaruhi masyarakat Jepun agar sentiasa berpasukan dan mendapat penyelesaian bersama. Menggalakkan Teori Z dan perkataan Jepun "Wa" adalah bagaimana ekonomi Jepun menjadi begitu berkuasa. Dan juga kerana Jepun menunjukkan tahap minay yang tinggi untuk bekerja, sesetengah penyelidik mendakwa bahawa 'Z' dalam teori Z mewakili 'Zeal' ("Bersemangat").

Ouchi menulis buku yang berjudul Theory Z How American Business Can Meet the Japanese Challenge (1981), dalam buku ini; Ouchi menunjukkan bagaimana syarikat Amerika dapat memenuhi cabaran Jepun dengan gaya pengurusan keberkesanan tinggi yang menjanjikan mengubah perniagaan pada 980-an. Rahsia kejayaan Jepun, menurut Ouchi, bukanlah teknologi, tetapi cara khas mengurus manusia. “Ini merupakan gaya pengurusan yang menumpu pada falsafah syarikat yang kukat, budaya korporate yang jelas, pembangunan kakitangan jangka panjang, dan membuat keputusan bersama-sama”(Ouchi, 1981). Ouchi menunjukkan bahawa hasil membuktikan pertukaran kakitangan yang lebih rendah, peningkatan komitmen kerja, dan peningkatan produktiviti dramatik.


Bacaan lanjut

[sunting | sunting sumber]
 • McGregor, Douglas. (1960). The Human Side of the Enterprise. New York: McGraw-Hill, Inc.
 • Likert R. (1967). Human Organization: Its Management and Value (p. 139). New York, McGraw-Hill.
 • Bacarr, Jina. How to Succeed in a Japanese Company. New York. Carol Publishing Group, 1994.
 • Maslow, Abraham H. (1970). Motivation and Personality (p. 28). New York: Harper & Row
 • Ouchi, William G. (1981). Theory Z. New York: Avon Books.
 • Bittel, Lester R. (1989). The McGraw-Hill 36-Hour Management Course (p. 11). New York: McGraw- Hill.
 • Luthans, Fred. (1989). Organizational Behavior (p. 36). New York: McGraw-Hill.
 • DuBrin, Andrew J. (1990). Essentials of Management (p. 34). Cincinnati: South-Western.
 • Massie, Joseph L. and John Douglas. (1992). Managing: A Contemporary Introduction (p. 48). Englewood Cliffs: Simon & Schuster Company.
 • Heil G., Bennis W., and Stephens D. (2000). Douglas McGregor, Revisited: Managing the Human Side of the Enterprise (p. 236). New York: John Wiley & Sons, Inc.
 • Wortheim E.G. (2002) Historical background of organizational behavior (p. 17). Boston, MA: College of Business Administration.
 • Reddin, W. J. Managerial Effectiveness. (1970). (pp. 189-190). (New York: McGraw-Hill Book Company).
 • Whisenand, Paul M. and R. Fred Ferguson. (1978). (p. 37). The Managing of Police Organizations, Second Edition.