Pergi ke kandungan

Termistor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Termistor (singkatan thermal resistor, "perintang suhu") adalah sejenis perintang yang daya lawan arusnya bergantung penuh kepada tahap suhu dikenakan, di mana suhu yang meninggi mengurangkan daya rintangnya.[1] Julat suhu yang mampu dijalankan pada perintang sebegini adalah antara −100 °C (173 K) dan 300 °C (573 K).

Perintang-perintang jenis ini dihasilkan daripada oksida logam jenis berserbuk.[2]

Termistor dibezakan lanjut kepada:[2]

  • Termistor pekali suhu negatif (Negative Temperature Coefficient, NTC): daya rintang menurun dengan menaiknya suhu persekitaran kerana pertambahan keterujaan elektron aliran (conduction electrons), sering digunakan sebagai penderia suhu.
  • Termistor pekali suhu positif (Positive Temperature Coefficient, PTC): daya rintang menaik sekadar dengan meningkatnya suhu, digunakan sebagai fius melindungi litar dari kemasukan arus berlebihan yang mampu merosakkan.
  1. ^ Smith, Robert H. (1993). Machines and Inventions. Alexandria, Virginia, A.S: Time Life. m/s. 120. ISBN 0-8094-9704-2.
  2. ^ a b "What is a Thermistor? How do thermistors work?". EI Sensor Technologies (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 13 Mei 2019.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]