The Umbrella Academy

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
The Umbrella Academy
UmbrellaAcademy.jpg
Maklumat penerbitan
Karya Gerard Way & Gabriel Bá
Mula disirikan 2007
Penerbit Dark Horse Comics
Format Berwarna
Bilangan bahagian 6


The Umbrella Academy merupakan buku komik ditulis oleh Gerard Way bersama dilukis oleh Gabriel Bá,kulit muka depan dilukis oleh James Jean, diwarna oleh Dave Stewart dan kemudian oleh Blambot's Nate Piekos. 6 isu keluaran khas telah dikeluarkan oleh Dark Horse Comics, isu pertama dikeluarkan pada September 19, 2007.The Umbrella Academy memenagi anugerah 2008 Eisner Award for Best Finite Series/Limited Series. Siri kedua The Umbrella Academy iaitu The Umbrella Academy: Dallas dikeluarkan pada tahun 2008.Komik ini juga telah dirancang untuk diadaptasi ke filem.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

The Umbrella Academy adalah sebuah lembaga yang ditubuhkan oleh Sir Reginald Hargrevees ataupun Mr. Monocle, yang merupakan mahkluk dari luar angkasa.Dia mengambil 7 orang anak manusia yang mempunyai kuasa luar biasa untuk dilatih menjadi wira

20 tahun kemudian, ahli-ahli Umbrella Academy yang telah berpecah menjalani kehidupan harian mereka masing-masing, tetapi pada suatu hari Mr. Monocle tiba-tiba meninggal.Mereka akhirnya berkumpul di makam "ayah" mereka.Ternyata, kejadian itu merupakan suatu pertanda bencana bagi umat manusia.

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]