Undi silang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam politik Amerika, undi silang (sama dengan konsep gabungan pilihan raya) berlaku apabila calon bertanding dalam pilihan raya utama bukan sahaja mereka parti sendiri, tetapi juga satu atau lebih parti lain,[1] secara amnya dengan harapan dapat mengurangkan atau menghapuskan persaingan mereka pada pilihan raya umum. Ia berkuat kuasa di California dari 1913 hingga 1959, apabila ia dimansuhkan, dan telah digunakan di negeri lain, paling ketara di New York dan New Hampshire , di mana ia masih berkuat kuasa.

Di New York calon utama biasanya adalah calon Demokrat dan Republikan, dan sokongan pelbagai parti kecil ditunjukkan dengan memenangi pencalonan mereka juga. Sebagai contoh, calon Republikan sering cuba memenangi pencalonan Parti Konservatif New York juga. Satu pengecualian yang jarang berlaku adalah pada tahun 1944, di mana Ahli Kongres New York Vito Marcantonio berjaya memenangi kedua-dua pemilihan utama Parti Republikan dan Demokrat, memastikan beliau dipilih semula.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ McHenry, Dean E. (1946). "Cross-Filing of Political Candidates in California". The Annals of the American Academy of Political and Social Science. 248 (1): 226–231. doi:10.1177/000271624624800132.
  2. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan nixon tidak disediakan