Walibi World

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Walibi Holland
Walibi Holland entrance.JPG
Slogan#HardGaan (#HardGoing)
Lokasi{{{location}}}, Laman rasmi, Biddinghuizen, Flevoland, Belanda
PemilikCompagnie des Alpes
Pengurus besarMascha van Till-Taminiau
Dibuka pada1971 (1971)
Nama sebelumnyaWalibi World (2005 to 2010)
Six Flags Holland (2000 to 2004)
Walibi Flevo (1994 to 1999)
Flevohof (1971 to 1991)
Musim beroperasiApril - Oktober
Tunggangan
JumlahLebih dari 40
Roller coaster6
Tunggangan air3
Laman rasmi

Walibi World adalah salah satu taman hiburan terbesar di Belanda. Taman ini terletak di Biddinghuizen (kotamadya Dronten) di wilayah Belanda Flevoland. Dulunya disebut taman Six Flags Holland, Walibi Flevo dan bahkan lebih lama sebelum Flevohof lalu.

Bawah nama Flevohof taman bermula sebagai taman pertanian di mana pengetahuan bandar bisa dibuat untuk pertanian. Ketika muflis Flevohof awal sembilan tahun-tahun berlalu, taman ini berganti nama Walibi Flevo. Taman ini berada di 1998 acquired oleh Premier Taman dan taman buat kali terakhir pada 2000 at Six Flags Holland. Sejak 2005 adalah nama yang sekarang digunakan. Sebahagian besar tarikan, termasuk roller coaster dan banyak lainnya "serunya perjalanan" adalah dari Six Flags dan tempoh Walibi Flevo. Dalam beberapa tahun terakhir taman berusaha menyajikan dirinya lebih sebagai taman keluarga.

Walibi World mempunyai tujuh roller coaster, termasuk terbesar, terpantas dan terpanjang roller coaster di Benelux theGoliath. Walibi World juga mempunyai kayu roller coaster dan wahana lainnya selama 5, sehingga total tujuh coasters datang, dan lebih dari 50 tarikan dan persembahan.

Goliath