Walibi World

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Walibi Holland
Map
Lokasi
Koordinat52°26′24″N 5°45′45″E Sunting ini di Wikidata
Dibuka1971 (1971), Flevoland
PemilikCompagnie des Alpes
Pengurus besar
Mascha van Till-Taminiau
Slogan#HardGaan (#HardGoing)
Musim beroperasi
April - Oktober
Tarikan
JumlahLebih dari 40
6
Tunggangan air
3
Laman sesawang
http://www.walibi.com/holland/nl-nl Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Walibi World adalah salah satu taman hiburan terbesar di Belanda. Taman ini terletak di Biddinghuizen (kotamadya Dronten) di wilayah Belanda Flevoland. Dulunya disebut taman Six Flags Holland, Walibi Flevo dan bahkan lebih lama sebelum Flevohof lalu. Asal dari taman Walibi yang pertama, taman ini diciptakan pada 1975 oleh Eddy Meeùs, seorang ahli perniagaan dari Belgium. Nama "Walibi Belgium" berasal dari tiga bandar di mana taman itu terletak: Wavre, Limal dan Bierges di Belgium.

Bawah nama Flevohof taman bermula sebagai taman pertanian di mana pengetahuan bandar bisa dibuat untuk pertanian. Ketika muflis Flevohof awal sembilan tahun-tahun berlalu, taman ini berganti nama Walibi Flevo. Taman ini berada di 1998 acquired oleh Premier Taman dan taman buat kali terakhir pada 2000 at Six Flags Holland. Sejak 2005 adalah nama yang sekarang digunakan. Sebahagian besar tarikan, termasuk roller coaster dan banyak lainnya "serunya perjalanan" adalah dari Six Flags dan tempoh Walibi Flevo. Dalam beberapa tahun terakhir taman berusaha menyajikan dirinya lebih sebagai taman keluarga.

Walibi World mempunyai tujuh roller coaster, termasuk terbesar, terpantas dan terpanjang roller coaster di Benelux theGoliath. Walibi World juga mempunyai kayu roller coaster dan wahana lainnya selama 5, sehingga total tujuh coasters datang, dan lebih dari 50 tarikan dan persembahan.

Goliath