WaterTower Music

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

WaterTower Music, dahulunya New Line Records dari 2000 hingga 2010, ialah label rakaman Amerika yang dikendalikan oleh syarikat hiburan Warner Bros., berkhidmat sebagai label muzik dalaman untuk WarnerMedia. Nama dan logo ialah berdasarkan ikon Menara Air Warner Bros..

Ia diedarkan oleh ADA, sebahagian daripada Warner Music Group, yang dimiliki oleh Warner Bros pada masa lalu.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ia diasaskan pada tahun 2000 sebagai New Line Records oleh Jason Linn.[1]

Pada 15 Januari 2010, New Line Records telah dinamakan semula sebagai WaterTower Music dengan Linn kini turut melaporkan kepada Paul Broucek, presiden, muzik, Warner Bros. Gambar. [1] Pada Mac 2010, syarikat itu menukar pengedaran daripada Perikatan Pengedaran Alternatif Warner Music Group kepada Fontana, pengedar bebas Universal Music Group.[2]

Pada 2019, pengedaran bertukar kembali kepada ADA, dengan berkesan menyatukan semula WMG dengan bekas induk Warner Bros.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Kilday, Gregg (January 15, 2010). "Warners rebrands New Line Records". The Hollywood Reporter (dalam bahasa Inggeris). AP. Dicapai pada March 6, 2019.
  2. ^ a b Chagollan, Steve (March 23, 2010). "Record labels get in the groove". Variety (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada March 6, 2019.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]