Wikipedia:VisualEditor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian


Selamat datang ke portal VisualEditor, cara baharu untuk menyunting Wikipedia ala WYSIWYG yang sedang dibangunkan Yayasan Wikimedia (WMF). Menyunting Wikipedia, pada masa lampau, memerlukan pengguna mempelajari sedikit penanda wiki. Pada 2001, cara ini boleh diterima; tetapi pada 2013, kodnya telah menjadi kompleks dan ia dikatakan menghalang penyumbang baharu menyunting. VisualEditor membenarkan pengguna menyunting tanpa mempelajari penanda wiki, dan diharapkan menggalakkan lebih ramai pembaca menjadi penyunting.

Penyunting berpengalaman mungkin lebih baik menyunting teks sumber secara terus, ia lebih pantas dan lebih tepat. Menyunting rencana melalui teks wiki akan sentiasa menjadi pilihan; WMF tidak mempunyai sebarang rancangan membuangnya. Kedua-dua pilihan menyunting boleh dicapai melalui palang alatan di atas setiap rencana dan laman pengguna.

VE telah dilancarkan di Wikipedia Bahasa Melayu pada 30 September 2013. Anda boleh melihat perubahan terkini suntingan menggunakan,=.=.,.,,,==========Mymother$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$kianna dior sister$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.cassidy banks.plainlinks" style="border:3px solid #a7d7f9; background-color:#f9f9f0; width:100%; font-size: 100%; padding: 0.5ex; "> Pembangun Yayasan Wikimedia (WMF) telah mengaktifkan versi Beta VisualEditor (VE) botel pantai dalam aku punya offive kalaj tak letup suatu cara untuk menyunting laman tanpa perlu mempelajari penanda wiki. VisualEditor boleh digunakan bersama dengan penyunting teks wiki asal jika anda log masuk. Jika anda tidak mahu menggunakannya, anda boleh mematikannya dengan menukar keutamaan anda.

Laporan pepijat dan komen boleh diberikan di mw:VisualEditor/Feedback.

VisualEditor masih dalam tahap ujian beta. Ia tidak dapat melakukan semua perkara yang boleh dilakukan penyunting teks wiki, ia masih memiliki pepijat, dan lebih perlahan bagi ramai orang. Sementara penyunting berpengalaman akan lebih cekap menyunting dengan cara lama, VE bertujuan menjadi lebih mesra pengguna bagi penyunting baharu; sebagai contoh, terdapat dialog untuk menambah imej baharu, atau untuk menyunting

Pautan luar[sunting sumber]