Wikipedia:WikiSains 2023

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

di Malaysia
Laman utama pertandingan di Commons untuk penyertaan dan kemaskini terbaru setiap minggu.

WikiProjek: Pertandingan Foto WikiSains 2023[sunting sumber]

Pertandingan Foto WikiSains 2023 ialah pertandingan yang dianjurkan oleh Wikimedia Community User Group Malaysia dengan kolaborasi bersama Wikimedia Estonia (menganjurkan pertandingan ini di peringkat antarabangsa) yang bertujuan untuk mendapatkan pengetahuan komuniti saintifik dan ahli yang terlibat dalam projek Wikimedia melalui sumbangan muat turun gambar yang berlesen bebas. Projek ini adalah sebahagian daripada Pertandingan Sains Wiki antarabangsa, yang berlangsung setiap dua tahun.

Dalam pertandingan foto sains, gambar yang berkaitan dengan sains disimpan ke Wikimedia Commons. Terdapat tujuh (7) kategori dalam pertandingan ini, dan ia merangkumi kebanyakan aspek dalam bidang sains, daripada saintis kepada alam semula jadi dan astronomi. Tujuh (7) gambar terbaik dalam setiap kategori akan layak mara ke peringkat akhir pertandingan antarabangsa untuk bertanding memenangi hadiah yang telah disediakan oleh penganjur peringkat antarabangsa. Satu pemenang akan meperoleh hadiah yang disediakan oleh penganjur tempatan dan memenangi gelaran Fotografer WikiSains Terbaik Malaysia 2023.

Kategori[sunting sumber]

Pertandingan ini dibahagikan kepada tujuh (7) kategori. Juri Malaysia akan memilih tujuh (7) finalis dari setiap kategori sebagai wakil dalam persaingan antarabangsa. Kategori adalah:

 • Orang dalam sains. Mempunyai gambar seorang pemenang Hadiah Nobel yang selalu anda mahu muat naik? Atau penasihat disertasi anda? Atau rakan anda? Kami mahu gambar saintis anda!
 • Mikroskopi. Foto benda kecil boleh menjadi sumbangan besar!
 • Media bukan fotografi. Kami tahu anda mempunyai gambarajah yang sangat bagus yang anda buat, atau imej yang dijana oleh komputer, atau audio atau video hasil penyelidikan atau kaedah saintifik yang dilakukan.
 • Set imej. Kadangkala, hanya satu sahaja yang tidak mencukupi. Kategori ini adalah untuk set sehingga sepuluh imej yang berkaitan dengan tema.
 • Hidupan liar dan alam. Organisma yang tumbuh atau hidup liar di sesebuah kawasan. Fotografi makro juga berada di bawah kategori ini.
 • Astronomi. Mengumpulkan semua imej yang berkaitan dengan astronomi. Mungkin imej bintang, orang melihatnya atau peralatan yang digunakan untuknya.
 • Umum. Semua yang lain: arkeologi, zoologi, gambar sinar-X, ...

Contoh setiap kategori gambar boleh dilihat di sini.

Muat turun gambar yang berkenaan dengan yang disenaraikan adalah amat dialu-alukan:

 1. Sains tulen (merangkumi bidang biologi, kimia, dan fizik).
 2. Sains sukan
 3. Perubatan
 4. Kejuruteraan
 5. Teknologi
 6. Sains formal (merangkumi matematik, sains maklumat/komputer, data sains, dan statistik)

Pertandingan yang berlansung sebelum ini[sunting sumber]

Pertandingan ini lebih kerap dijalankan di peringkat antarabangsa. Pandangan lebih lanjut terhadap pertandingan ini boleh didapati pada pautan di bawah:

Pemenang tahun 2019 di Malaysia[sunting sumber]


Gambar-gambar yang berkaitan dengan WikiSains[sunting sumber]

Peraturan pertandingan[sunting sumber]

 • Pertandingan Foto WikiSains 2023 akan diadakan dari 00:00 pada 1 November 2023 hingga 23:59 pada 31 Disember 2023 waktu Malaysia. Hanya gambar yang dimuatkan dalam tempoh ini akan layak untuk pertandingan.
 • Semua orang dibenarkan menambah imej, kecuali ahli juri atau ahli keluarga mereka. Tiada batasan bilangan gambar peserta boleh memuat naik.
 • Pemuat naik mestilah pemilik foto, atau dalam hal muat naik daripada institusi, mestilah salah seorang wakil daripada organisasi. Anda hanya boleh mengambil bahagian dengan imej anda sendiri, atau dengan imej yang anda adalah salah seorang pemilik (iaitu anda mesti memiliki hak cipta). Dalam kes yang kedua, semua nama pengarang bersama mesti disediakan. Peserta boleh memuat turun seberapa banyak fail yang mereka mahu dan mengambil bahagian dalam siri pertandingan yang berlainan kategori dengan gambar yang berbeza.
 • Untuk foto yang dianggap saintifik, ia perlu mempunyai penerangan yang baik. Setiap gambar mestilah mempunyai penerangan bahasa Inggeris, tetapi penerangan dalam bahasa lain juga disambut baik. Penerangan hendaklah memberikan maklumat tentang apa yang ada pada imej, bagaimana dan di mana; ia dibuat, dan yang penting apa yang perlu diperhatikan.
 • Imej mesti diterbitkan di bawah lesen penggunaan percuma atau sebagai domain awam. Lesen mungkin ialah CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0, CC0 1.0, dan serupa.
 • Oleh kerana ini adalah persaingan foto, kami mengharapkan imej berkualiti dan saiz yang baik. Saiz imej harus sekurang-kurangnya 2 megapiksel, kecuali teknologi yang digunakan tidak membenarkannya. Semakin besar gambar itu, semakin baik.
 • Hanya satu finalis akan memenangi gelaran "Fotografer WikiSains Terbaik Malaysia 2023"
 • Tujuh finalis gambar yang memenangi peringkat Malaysia dalam setiap kategori pertandingan boleh maju ke peringkat antarabangsa.
 • Peraturan penuh beserta garis panduan boleh baca di sini

Bolehkah saya memuat naik gambar itu?[sunting sumber]

Menentukan status hak cipta imej boleh menjadi rumit. Panduan itu harus memberitahu anda sama ada anda boleh memuat naik gambar anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila hubungi kami di halaman perbincangan. Perhatikan bahawa garis panduan ini adalah khusus untuk AS dan mungkin tidak digunakan di negara lain.

Pada umumnya, status penerbitan menentukan sama ada anda boleh memuat naik imej.
 • Jika imej tidak diterbitkan, anda biasanya mempunyai hak untuk memuat naiknya. Perjanjian universiti dan kerajaan harta intelektual biasanya tidak meliputi hak cipta dalam teks atau imej. Jika anda bekerja untuk syarikat untung, periksa dengan majikan anda.
 • Jika imej diterbitkan dalam jurnal, anda perlu menyemak perjanjian hak cipta jurnal. Apabila anda menerbitkan dalam jurnal, anda biasanya memindahkan hak cipta kepada mereka, dan anda tidak lagi memiliki hak kepada imej. Pengecualian adalah jika artikel diterbitkan di bawah Creative Commons yang boleh diterima atau lesen kandungan bebas lain (seperti jurnal PLOS), atau di bawah susunan di mana anda mengekalkan hak cipta (seperti jurnal Nature). Selain itu, pengarang biasanya mengekalkan hak cipta kepada dokumen Maklumat Tambahan, jadi anda boleh memuat naiknya. SHERPA/RoMEO adalah alat yang boleh memberitahu anda status hak cipta artikel yang diserahkan kepada sebarang jurnal saintifik.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis imej yang sentiasa boleh dimuat naik tanpa mengira status penerbitan.
 • Jika anda adalah pekerja kerajaan persekutuan Malaysia atau negeri tertentu, imej yang anda buat sebagai sebahagian daripada tugas anda berada dalam domain awam dan boleh dimuat naik tanpa menghiraukan status penerbitannya. Ini tidak terpakai kepada kontraktor, dan ia tidak terpakai jika mana-mana bukan pekerja adalah pengarang bersama imej.
  • Kita ambil contoh di A.S., dua negeri meletakkan karya pekerja mereka di domain awam, California dan Florida. Perhatikan bahawa terdapat beberapa agensi Florida yang mempunyai pengecualian ini, termasuk semua universiti dan kolej negeri; lihat Templat:PD-FLGov untuk senarai penuh berkenaan perlesenan ini.
 • Sesetengah jenis imej tidak layak untuk hak cipta. Ini adalah imej yang tidak memenuhi ambang batas kreativiti manusia yang diperlukan oleh undang-undang hak cipta A.S., biasanya kerana mereka terlalu mudah, mewakili data yang diketahui umum, atau produk alam. Contohnya termasuk formula struktur kimia, imej diagnostik perubatan, geometri ringkas, dan swafoto monyet. Sila gunakan teg hak cipta yang sesuai apabila memuat naik imej-imej ini.

Pautan luar[sunting sumber]

Berkaitan Pertandingan WikiSains[sunting sumber]

Media Sosial[sunting sumber]

Tagar (hashtags): #WikiScience #WikiScienceCompetition

Instagram: Science&Wiki

Twitter: Science&Wiki

Facebook: Science&Wiki

LinkedIn: Wiki Science Competition

Telegram: Science&Wiki

Poster promosi[sunting sumber]

Anda boleh menggunakan poster ini untuk tujuan pengiklanan di kawasan atau organisasi anda.

Poster pengiklanan pertandingan
Poster pengiklanan pertandingan
Poster pengiklanan pertandingan