Zakar Manusia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Zakar manusia
ذکر مانسي
Zakar lembik
Butiran
PendahuluTuberkel gentalia, lipatan urogenital
LimfaSuperficial inguinal lymph nodes
Pengenalpastian
nama bahasa Latin'penis, penes'
Terminologi anatomi

Zakar merujuk kepada alat kelamin lelaki dan merupakan organ yang utama dalam sistem pembiakan lelaki.

Struktur[sunting | sunting sumber]

Di dalam zakar terdapat tiga turus tisu erektil; ketika zakar dalam keadaan lembik maka zakar akan menyerupai seolah-olah satu span yang berbentuk silinder – kecuali jika dalam keadaan normal akan menjadi membesar bila darah mengalir. Salah satu silinder terletak pada pangkal zakar mengelilingi uretra, iaitu silinder yang bernama korpus spongiosum. Dua silinder yang terletak di sisi bahagian sebelah atas zakar; setiap silinder ini bernama korpus kavernosum.

Korpora kavernosum (himpunan daripada korpus kavernosum) berperanan dalam membentuk kekerasan zakar ketika tegang, sementara itu korpus spongiosum membuatnya lebih lembut. Salah satu dari dua arteri utama zakar terdapat di sepanjang pertengahan setiap korpus kavernosum di mana darah mengalir dari zakar ke jantung melalui urat-urat darah halus yang terletak berhampiran dengan kulit.

Kelenjar Cowper menyimpan cecair pelumas yang biasanya digelar "cecair pra-pemancutan" (dalam bahasa Inggeris basahan: "pre-cum"). Bahagian batang dari zakar yang tertanam jauh di dalam tubuh menyebabkan batang zakar tidak bonyok seperti testis. Di sekeliling batang zakar terdapat jaringan penyambung dan seluruh batang zakar dilindungi oleh lapisan kulit yang tipis.

Kefungsian[sunting | sunting sumber]

Ketika lelaki mendapat rangsangan seks (baik secara fizikal ataupun mental), urat saraf dihantar ke suatu tempat yang terletak pada pangkal urat saraf tulang belakang yang disebut pusat tegang. Saraf tersebut terbentang melalui pusat tegang sampai ke zakar dan memberikan pesanan yang mengakibatkan berlaku suatu bahan, iaitu asetilkolin, yang menyebabkan arteriol di dalam batang zakar membesar atau melebar. Pada saat yang sama, otot-otot disekeliling urat pada pangkal zakar mengecut, menghalang aliran darah keluar dari zakar. Akhirnya, batang zakar mula penuh dengan darah dan memanjang. Ketika memanjang, zakar secara keseluruhan mula membesar dan mengeras, lalu kelihatan seolah-olah "berdiri".

Gambar bersiri penegangan zakar: Kulup zakar yang belum khatan kelihatan "menggelincir" ke belakang kepala zakar. Perhatikan juga kepala zakar yang kelihatan bersinar pada lelaki yang belum khatan.
Video ereksi zakar manusia.
Imej struktur sistem zakar manusia.
Imej anatomi sistem zakar manusia.


Meskipun pusat tegang yang berada pada saraf tulang belakang berperanan dalam memberi ketegangan (ereksi), tetapi otak juga memainkan peranan yang penting. Otak terlibat secara langsung mengirim pesanan ke pusat tegang dan menyebabkannya melakukan aksi, hal ini dapat menjelaskan mengapa gambar-gambar yang merangsangkan ketika dilihat dapat menimbulkan ereksi. Selain mencetuskan ereksi, otak juga dapat menghalang dari terjadinya ereksi. Sistem saraf terdiri dari dua subsistem, iaitu sistem saraf simpatetik dan sistem saraf parasimpatetik.

Sistem saraf simpatetik berfungsi untuk hal-hal yang berkaitan dengan rasa takut, reaksi balasan, dan pemancutan. Sementara itu, saraf parasimpatetik berfungsi dalam hal-hal yang berkaitan dengan ketenangan, menggerakkan otot organ-organ yang berhubungan dengan pencernaan, dan sebagainya. Sistem saraf parasimpatetik juga berfungsi dalam mengakibatkan terjadinya ereksi. Jika kedua-dua sistem ini bekerja saling berlawanan, rasa takut – atau orgasma – ia boleh menghalang terjadinya ereksi. Itulah sebabnya mengapa seseorang cenderung kehilangan ereksi setelah pemancutan, sedangkan orgasma merupakan suatu peristiwa besar bagi sistem saraf simpatetik, maka ketika orgasma terjadi, hal ini pada dasarnya melemahkan sistem saraf parasimpatetik untuk sesaat dan menyebabkan ketegangan menghilang.

Dalam konteks ini, jelaslah mengapa mati pucuk (ketidakmampuan untuk mencapai ereksi yang sesuai dengan tuntutan yang diinginkan) merupakan masalah bagi sejumlah lelaki – jika mereka merasa resah bahawa mereka tidak akan mampu melakukan hubungan seks, maka sistem saraf simpatetik mereka yang menguasai (mendominasi). Sebenarnya, hal ini lebih menyukarkan mereka untuk mencapai tahap ketegangan yang optimum. Maka bertenang adalah kunci untuk mendapatkan ereksi.

Ketegangan zakar tidak semestinya berkait dengan kegiatan seks, terutama pada lelaki muda. Ereksi yang bersifat spontan merupakan perkara biasa dialami oleh remaja lelaki, tetapi tiada apa yang dapat dilakukan untuk mengatasi hal ini. Ereksi juga sering kali terjadi ketika tidur. Ini menjelaskan tentang keadaan seseorang yang bangun dalam keadaan zakar yang tegang.

Disebabkan zakar merupakan satu organ yang disokong oleh darah, ia mempunyai mekanisme penyelamat, iaitu ia akan kehilangan ereksi selepas tempoh tertentu. Ini kerana darah yang tersekat di dalam zakar akan kehilangan oksigen dengan pantas dan sekiranya darah tidak beroksigen kekal dalam zakar untuk tempoh masa yang panjang, sel-sel dalam zakar akan mulai mati. Ini merupakan salah satu punca mereka yang menyalahgunakan ubat perangsang (mereka yang sihat tetapi makan ubat perangsang) berhadapan dengan risiko untuk mati pucuk. Ini disebabkan zakar mereka tegang terlalu lama menyebabkan darah yang terperangkap dalam zakar kehabisan oksigen, menyebabkan sel-sel zakar lemas.

Sekiranya ia berlarutan melebihi 4 jam, rawatan doktor diperlukan bagi menjalani pembedahan kecil bagi mengeluarkan darah dari dalam zakar bagi mengelakkan sel zakar mati secara kekal. Selain itu mereka juga terdedah kepada peyronie (zakar bengkok dengan ketara akibat penggunaan pam zakar dengan cara yang salah.)

Bagi mereka yang berhadapan dengan masalah lemah tenaga batin, terdapat teknik perubatan yang menggunakan kaedah cecincin zakar bagi membantu mereka mengekalkan ereksi. Bagaimanapun kaedah tersebut bergantung kepada individu dan penyalahgunaan kaedah tersebut mampu menyebabkan kecederaan teruk dan sekali gus menyebabkan keadaan lebih teruk. Sila dapatkan khidmat nasihat doktor bertauliah sebelum menggunakannya.[1] Di samping itu, beberapa doktor telah menyatakan keprihatinannya terhadap polisi dan data yang menyokongnya.[2][3]

Kata-kata lain untuk zakar bagi masyarakat Melayu[sunting | sunting sumber]

Kata-kata lain (termasuk slanga) yang sering digunakan dalam Bahasa Melayu adalah pelir, kote, anu, awang, batang, punai, kontol, burung, kotek dan konek (untuk kanak-kanak lelaki). Dalam bahasa Indonesia zakar disebut kontol, penis, kanjut, titit, pelir dan juga slanga lainnya adalah burung , pisang, & Atau dalam bahasa Iban di Sarawak dan bahasa Banjar adalah Butuh.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Bibliogeafi[sunting | sunting sumber]

  • David M. Friedman (4 September 2008), A Mind of Its Own: A Cultural History of the Penis, Simon and Schuster, m/s. 43, ISBN 978-1-43-913608-9

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Male Circumcision and Risk for HIV Transmission and Other Health Conditions: Implications for the United States". Centers for Disease Control and Prevention. 2008. Dicapai pada 2013-11-07.
  2. ^ G. Dowsett; M. Couch. "Male Circumcision and HIV Prevention: Is There Really Enough of the Right Kind of Evidence?". Reproductive Health Matters. Dicapai pada 2013-11-07.
  3. ^ Vardi Y, Sadeghi-Nejad H, Pollack S, Aisuodionoe-Shadrach OI, Sharlip ID (July 2007). "Male circumcision and HIV prevention". J Sex Med. 4 (4 Pt 1): 838–43. doi:10.1111/j.1743-6109.2007.00511.x. PMID 17627731.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]