Dam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Rencana ini adalah berkaitan permainan papan dam. Untuk Dam yang berkaitan dengan ibadah haji dan umrah, sila ke Dam (haji).

Permainan dam adalah nama sejenis permainan papan. Dalam permainan dam, anda boleh mengambil kepingan pemain lawan dengan "melompat" atas mereka.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Permainan dam datang daripada satu permainan lama yang paling dipanggil Alquerque. Alquerque asalnya dimainkan pada papan permainan lain. Sekitar abad ke-12, orang Perancis merupakan orang pertama menggunakan papan catur untuk memainkan Alquerque. Ini adalah permainan dam yang pertama permainan. Kemudian, mungkin di 1535, satu peraturan baru ditambah: jika anda boleh lompat, anda mesti melompat. Ini dilakukan supaya permainan ini lebih menarik.

Kaedah[sunting | sunting sumber]

Kedudukan permulaan

Dalam kebanyakan permainan permainan dam, terdapat dua pemain. Seorang pemain menggunakan kepingan gelap (hitam/merah), dan seorang lagi kepingan cerah (merah/putih). Mereka bergilir menjalankan kepingan mereka. Kepingan-kepingan tersebut hanya boleh bergerak secara pepenjuru dari satu petak ke petak yang lain. Bila seorang pemain melompat ke atas kepingan lawan, dia akan mengambil kepingan tersebut.

Wikibuku
Wikibuku mempunyai lebih lagi topik mengenai