Senarai bangunan tertinggi di Kuala Lumpur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senarai bangunan tertinggi di Kuala Lumpur ini menyenarai bangunan pencakar langit di bandar Kuala Lumpur, Malaysia menurut ketinggian. Bangunan tertinggi di bandar masa kini adalah Menara Berkembar Petronas, yang tersergam 1,483 kaki (452 m) di Pusat bandar Kuala Lumpur dan merupakan bangunan tertinggi di dunia dari 1998 sehingga 2004, dan masih lagi bangunan berkembar tertinggi dunia. Struktur terkenal yang lain di kaki langit adalah Menara Vista dan Menara Kuala Lumpur.

Panorama Kuala Lumpur.
Panorama Kuala Lumpur.

Bangunan tertinggi[sunting | sunting sumber]

Senarai ini menyenaraikan bangunan pencakar langit Kuala Lumpur yang tersergam melebihi ketinggian 600 kaki (183 meter), berdasarkan ukuran ketinggian piwaian. Ini termasuk spires dan perincian arkitektual tetapi tidak termasuk tiang antena. Struktur sedia ada dimasukkan bagi tujuan penyenaraian berdasarkan ketinggian semasa. Senarai ini termasuk yang telah dirobohkan.

Rank Nama Foto Ketinggian
ft / m
Tingkat Tahun Nota
1 Menara Berkembar Petronas Petronas Panorama II.jpg 1,483 / 452 88 1998 These are the tallest buildings in Kuala Lumpur, and were the world's tallest buildings from 1998-2004.[1][2][3]
2 Menara Telekom Menara telekom.jpg 1,017 / 310 55 2001 [4][5]
3 Menara Carigali 80px 876 / 267 58 2011 Complete[6][7]
4 Menara Maybank Maybank Tower Kuala Lumpur.jpg 799 / 244 50 1988 [8][9]
5 Menara Vista KL-EmpireTower.JPG 781 / 238 62 1994 Formerly known as Empire Tower.[10][11]
6 Menara Maxis Maxis Tower, Kuala Lumpur.jpg 696 / 212 49 1998 [12][13]
7 Menara AmBank 80px 689 / 210 50 1998 Also known as AmBank Tower[14][15]
8 The Troika (Kuala Lumpur), Tower 3 669 / 204 50 2010 [16]
9 Berjaya Times Square Berjaya Time Square in the afternoon, Kuala Lumpur (Dec 2006).jpg 666 / 203 48 2003 [17][18][19]
10 K Residence 663 / 202 50 2008 First and tallest luxury condominiums in Malaysia
11 Menara Multi Purpose 80px 650 / 198 40 1994 Also known as Cap Square Tower I[20][21][22]
12 Maju Tower 643 / 196 50 2002 [23][24]
13 Menara Standard Chartered 633 / 193 46 1990 [25][26]
14 Menara Citibank 624 / 190 50 1995 [27][28]
15 Marinara Financial Center 609 / 186 36 2000 [29][30]
16 Hotel Grand Seasons 603 / 184 42 1998 Hotel tertinggi di Malaysia[31][32]

* Indicates still under construction, but has been topped out.

Tallest under construction, approved, and proposed[sunting | sunting sumber]

Under construction[sunting | sunting sumber]

This lists buildings that are under construction in Kuala Lumpur and are planned to rise at least 600 feet (183 meters). Under construction buildings that have already been topped out are also included.

Name Height
ft / m
Floors Year
(est.)
Notes
Warisan Merdeka 2,000 / 600 118 2015 Proposed[33]
Plaza Rakyat 1,253 / 382 79 On hold.[34][35] To be revived.[36]
Four Seasons Place 1,050 / 320 65 2013 Proposed[37]
Tradewinds Centre 1 984 /300 60 2016 Proposed[38]
Ilham Baru Tower 978 / 298 62 2014 Construction[39]
Naza Tower 1 892 / 272 50 2013 [40][41]
Aurora Tower 880 / 268 65 2016 [42]
Charigali Tower 876 / 267 58 2011 Topped out[43][44]
Grand Duta Hyatt 797 / 243 60 On hold.[45][46]
W Hotel and Residences 761 / 232 50 2016 Proposed[47]
Tradewinds Centre 2 755 / 230 55 2016 Proposed[38]
KKR2 Tower 689 / 210 37 2013 Under Construction[48]
Menara Felda 656 / 200 50 2011 Topped out[49][50]
Lot G 656 / 200 37 2012 [51]
Q Sentral 49 2014 Construction[52]
Cap Square Tower II 650 / 198 40 Completed.[53][54]
Tamansari Riverside Garden City Revolving Tower (Parcel M)  ? 60


Timeline of tallest buildings[sunting | sunting sumber]

Name District Years as Tallest Height
ft / m
Floors Reference
Kompleks Dayabumi Kawasan Perancangan Pusat 1984—1985 515 / 157 35 [55][56]
Menara Dato'Onn Kawasan Perancangan Pusat 1985—1988 574 / 175 40 [57][58]
Menara Maybank Kawasan Perancangan Pusat 1988—1998 799 / 244 50 ....
Petronas Twin Towers KLCC 1998—present 1,483 / 452 88 ....

References[sunting | sunting sumber]

General
Specific
  1. "Petronas Towers". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  2. "Petronas Tower 1". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  3. "Petronas Tower 2". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  4. "Menara Telekom". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  5. "Menara Telekom". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  6. "Charigali Headquarters Tower". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2010-01-17. 
  7. "Charigali Tower". CTBUH.com. Diperolehi pada 2010-01-17. 
  8. "Menara Maybank". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  9. "Menara Maybank". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  10. "Empire Tower". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  11. "Vista Tower". Emporis.com. Diperolehi pada 2010-01-17. 
  12. "Menara Maxis". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  13. "Menara Maxis". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  14. "Bangunan AM Finance". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  15. "AmBank Tower". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  16. "The Troika Tower 3". CTBUH. Diperolehi pada 2011-04-24. 
  17. "Berjaya Times Square". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  18. "Tower A Berjaya Times Square". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  19. "Tower B Berjaya Times Square". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  20. "Capital Square Tower 1". CTBUH. Diperolehi pada 2011-04-24. 
  21. "Menara Multi Purpose". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  22. "Menara Multi Purpose". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  23. "Maju Tower". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  24. "Maju Tower". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  25. "Menara Standard Chartered". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  26. "Menara Standard Chartered". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  27. "Menara Citibank". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  28. "Menara Citibank". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  29. "Marinara Financial Center". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  30. "Marinara". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  31. "Grand Seasons Hotel". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  32. "Grand Seasons Hotel". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  33. "Warisan Merdeka". CTBUH. Diperolehi pada 2011-04-24. 
  34. "Plaza Rakyat". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  35. "Plaza Rakyat Office Tower". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  36. "Plaza Rakyat contractor to be known August". Diperolehi pada 2009-07-31. [pautan putus]
  37. "Four Seasons Place". CTBUH. Diperolehi pada 2011-04-24. 
  38. 38.0 38.1 "Tradewinds project to change KL skyline". Business Times. Diperolehi pada 2011-04-24. 
  39. "Ilham Baru Tower". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2010-04-30. 
  40. "Naza Tower A". SkyscraperPage. Diperolehi pada 2010-04-30. 
  41. "Naza Tower". Emporis.com. Diperolehi pada 2010-04-30. 
  42. "Sunrise unveils RM1.3 billion project in city centre". The Edge Maylaysia. Diperolehi pada 2011-11-09. 
  43. "Charigali Headquarters Tower". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2010-01-17. 
  44. "Charigali Tower". CTBUH.com. Diperolehi pada 2010-01-17. 
  45. "Grand Duta Hyatt". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  46. "Grand Hyatt Kuala Lumpur". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  47. "W Hotel & Residences". CTBUH. Diperolehi pada 2011-04-24. 
  48. "KKR2 Tower". CTBUH. Diperolehi pada 2011-09-23. 
  49. "Menara Felda". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2010-04-30. 
  50. "Menara Felda". CTBUH. Diperolehi pada 2011-09-23. 
  51. "Lot G Office Towers". MRCB Land. Diperolehi pada 2011-04-11. 
  52. "Q Sentral". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2011-06-05. 
  53. "Capital Square Tower 2". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  54. "Capital Square Tower II". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  55. "Kompleks Dayabumi". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  56. "Kompleks Dayabumi". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  57. "Menara Dato'Onn". SkyscraperPage.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 
  58. "Menara Dato'Onn". Emporis.com. Diperolehi pada 2009-04-19. 

External links[sunting | sunting sumber]

See also[sunting | sunting sumber]

Templat:Skyscrapers in Malaysia Templat:TBSW