Senarai bangunan tertinggi di dunia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai pencakar langit yang disusun mengikut:

  • tinggi struktur (tinggi dari tapak tanah hingga unsur struktur tertinggi). Senarai ini dikemaskini oleh Emporis.
  • titik tertinggi bangunan.

Cuma bangunan dan boleh didiami diterima. Untuk struktur lain, lihat senarai bangunan dan struktur tertinggi di dunia dan senarai struktur tertinggi di dunia

Mengikut unsur seni bina (sehingga 2011)[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Bangunan[A][1] Bandar Negara Tinggi (m) Tinggi (ft) Bil. Aras Siap Bina
1 Burj Khalifa Dubai  UAE 828 m 2,717 ft 163 2010
2 Menara Abraj Al Bait Makkah  Saudi Arabia 601 m[2] 1,971 ft 95 2011[F]
3 Taipei 101 Taipei  Taiwan 509 m[3] 1,670 ft 101 2004
4 Shanghai World Financial Center Shanghai  China 492 m 1,614 ft 101 2008
5 International Commerce Centre Hong Kong  China 484 m 1,588 ft 108 2010
6 Menara Berkembar Petronas 1 Kuala Lumpur  Malaysia 452 m 1,483 ft 88 1998
7 Menara Berkembar Petronas 2 Kuala Lumpur  Malaysia 452 m 1,483 ft 88 1998
8 Nanjing Greenland Financial Center Nanjing  China 450 m 1,476 ft 89 2010
9 Willis Tower Chicago  USA 442 m  1,451 ft  108 1974
10 Kingkey 100 Shenzhen  China 442 m 1,449 ft 98 2011
11 Guangzhou West Tower Guangzhou  China 438 m 1,435 ft 103 2010[C]
12 Trump International Hotel and Tower[4] Chicago  USA 423 m 1,389 ft 98 2009
13 Jin Mao Tower Shanghai  China 421 m 1,380 ft 88 1999
14 Two International Finance Centre Hong Kong  China 413 m 1,358 ft 88 2003
15 Al Hamra Tower Kuwait City  Kuwait 412 m 1,352 ft 77 2010[B]
16 23 Marina Dubai  UAE 395 m 1,296 ft 89 2011[F]
17 CITIC Plaza Guangzhou  China 391 m 1,283 ft 80 1997
18 Shun Hing Square Shenzhen  China 384 m 1,260 ft 69 1996
19 Empire State Building New York City  USA 381 m 1,250 ft 102 1931
19 Elite Residence Dubai  UAE 381 m 1,250 ft 91 2011[F]
21 Emirates Park Tower 1 Dubai  UAE 376 m 1,234 ft 77 2010
21 Emirates Park Tower 2 Dubai  UAE 376 m 1,234 ft 77 2010
23 Central Plaza Hong Kong  China 374 m 1,227 ft 78 1992
24 Bank of China Tower Hong Kong  China 367 m 1,205 ft 70 1990
25 Bank of America Tower New York City  USA 366 m 1,200 ft 54 2009
26 Almas Tower Dubai  UAE 363 m 1,191 ft 68 2009
27 SEG Plaza Shenzhen  China 356 m 1,168 ft 70 2000
28 Emirates Office Tower Dubai  UAE 355 m 1,163 ft 54 2000
29 Tuntex Sky Tower Kaohsiung  Taiwan 348 m 1,140 ft 85 1997
30 Aon Center Chicago  USA 346 m 1,136 ft 83 1973
31 The Center Hong Kong  China 346 m 1,135 ft 73 1998
32 The Marina Torch Dubai  UAE 345 m 1,132 ft 80 2011
32 Landmark 72 Hanoi  Vietnam 345 m 1,132 ft 72 2011
34 John Hancock Center Chicago  USA 344 m 1,128 ft 100 1969
35 Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower Dubai  UAE 342 m 1,122 ft 76 2010
36 Tianjin World Financial Center Tianjin  China 337 m 1,105 ft 79 2010[B]
37 Rose Tower Dubai  UAE 333 m 1,093 ft 72 2007
37 Shimao International Plaza Shanghai  China 333 m 1,093 ft 61 2005
39 Minsheng Bank Building Wuhan  China 331 m 1,087 ft 68 2007
40 China World Trade Center Tower 3 Beijing  China 330 m 1,083 ft 74 2009
40 Ryugyong Hotel Pyongyang  North Korea 330 m 1,083 ft 105 1992
42 The Index Dubai  UAE 328 m 1,076 ft 80 2010[D]
42 Al Yaqoub Tower Dubai  UAE 328 m 1,076 ft 69 2010[B]
42 Hanging Village of Huaxi Wuxi  China 328 m 1,076 ft 72 2010[B]
45 The Landmark Abu Dhabi  UAE 324 m 1,072 ft 72 2010[B]
46 Q1 Gold Coast  Australia 323 m 1,058 ft 80 2005
47 Wenzhou World Trade Center Wenzhou  China 322 m 1,056 ft 68 2010
48 Burj Al Arab Dubai  UAE 321 m 1,053 ft 60 1999
49 Nina Tower Hong Kong  China 319 m 1,049 ft 80 2007
50 Chrysler Building New York City  USA 319 m 1,046 ft 77 1930
50 New York Times Building New York City  USA 319 m 1,046 ft 52 2007
52 HHHR Tower Dubai  UAE 317 m 1,040 ft 72 2010
53 Bank of America Plaza Atlanta  USA 310.3 m 1,023.67 ft 55 1992
54 U.S. Bank Tower Los Angeles  USA 310 m 1,018 ft 73 1989
55 Menara Telekom Kuala Lumpur  Malaysia 310 m 1,017 ft 55 2001
55 Ocean Heights Dubai  UAE 310 m 1,017 ft 82 2010[C]
55 Sky Tower Abu Dhabi  UAE 310 m 1,017 ft 74 2010[C]
58 Pearl River Tower Guangzhou  China 310 m 1,016 ft 71 2010[B]
59 Jumeirah Emirates Towers Hotel Dubai  UAE 309 m 1,014 ft 56 2000
60 One Island East Hong Kong  China 308 m 1011 ft 60 2009
61 AT&T Corporate Center Chicago  USA 307 m 1,007 ft 60 1989
62 The Address Downtown Burj Khalifa Dubai  UAE 306 m 1,004 ft 63 2008
63 JPMorgan Chase Tower Houston  USA 305 m 1,002 ft 75 1982
63 Etihad Tower 2[5][6] Abu Dhabi  UAE 305 m 1,002 ft 79 2010[B]
65 Northeast Asia Trade Tower Incheon  South Korea 305 m 1,001 ft 68 2010[C]
66 Baiyoke Tower II Bangkok  Thailand 304 m 997 ft 85 1997
67 Two Prudential Plaza Chicago  USA 303 m 995 ft 64 1990
68 Leatop Plaza Guangzhou  China 303 m 993 ft 65 2010[B]
69 Wells Fargo Plaza Houston  USA 302 m 992 ft 71 1983
69 Kingdom Centre Riyadh  Saudi Arabia 302 m 992 ft 41 2002
71 Moscow Tower Moscow  Russia 302 m 989 ft 76 2010
72 Aspire Tower Doha  Qatar 300 m 984 ft 36 2007
72 Arraya 2 Kuwait City  Kuwait 300 m 984 ft 60 2009
74 Shanghai Wheelock Square Shanghai  China 298 m 978 ft 58 2009
74 First Canadian Place Toronto  Canada 298 m 978 ft 72 1976
76 Eureka Tower Melbourne  Australia 297 m 975 ft 91 2006
76 Comcast Center Philadelphia  USA 297 m 975 ft 57 2008
78 Yokohama Landmark Tower Yokohama  Japan 296 m 972 ft 73 1993
79 Emirates Crown Dubai  UAE 296 m 971 ft 63 2008
80 Islamic Bank Office Tower Dubai  UAE 294 m 964 ft 49 2011
80 Khalid Al Attar Tower 2 Dubai  UAE 294 m 964 ft 61 2010
82 311 South Wacker Drive Chicago  USA 293 m 961 ft 65 1990
83 American International Building New York City  USA 290 m 952 ft 66 1932
84 Global Trade Plaza[7] Dongguan  China 289 m 948 ft 68 2010[B]
85 Key Tower Cleveland  USA 289 m 947 ft 57 1991
86 One Liberty Place Philadelphia  USA 288 m 945 ft 61 1987
86 Plaza 66 Tower One Shanghai  China 288 m 945 ft 66 2001
88 Chongqing Poly Tower[8] Chongqing  China 287 m 941 ft 58 2010[B]
89 SPG Global Tower 1[9] Suzhou  China 286 m 938 ft 54 2010[B]
89 SPG Global Tower 2[10] Suzhou  China 286 m 938 ft 54 2010[B]
91 Columbia Center Seattle  USA 285 m 937 ft 76 1985
92 Millennium Tower Dubai  UAE 285 m 935 ft 60 2006
92 Sulafa Tower Dubai  UAE 285 m 935 ft 75 2010
94 Tomorrow Square Shanghai  China 285 m 934 ft 55 2003
95 Trump Ocean Club Panama  Panama 284 m 932 ft 70 2011
96 Chongqing World Trade Center Chongqing  China 283 m 929 ft 60 2005
97 Cheung Kong Centre Hong Kong  China 283 m 928 ft 62 1999
98 The Trump Building New York City  USA 283 m 927 ft 72 2001
98 40 Wall Street New York City  USA 283 m 927 ft 70 1930
100 Bank of America Plaza Dallas  USA 281 m 921 ft 72 1985
101 OUB Centre Singapore  Singapore 280 m 919 ft 66 1986
101 UOB Plaza One Singapore  Singapore 280 m 919 ft 66 1992
101 Republic Plaza Singapore  Singapore 280 m 919 ft 66 1996
101 Marina Pinnacle Dubai  UAE 280 m 919 ft 73 2010[B]
105 Citigroup Center New York City  USA 279 m 915 ft 59 1977
106 Hong Kong New World Tower Shanghai  China 278 m 913 ft 61 2002
107 Trust Tower[11] Abu Dhabi  UAE 278 m 912 ft 60 2010[B]
108 Etihad Tower 1[12] Abu Dhabi  UAE 278 m 911 ft 70 2010[B]
109 Diwang International Commerce Center Nanning  China 276 m 906 ft 54 2006
110 Scotia Plaza Toronto  Canada 275 m 902 ft 68 1989
111 Williams Tower Houston  USA 275 m 901 ft 64 1983
112 Nantong Zhongnan International Plaza[13] Nantong  China 273 m 897 ft 53 2011
113 Wuhan World Trade Tower Wuhan  China 273 m 896 ft 58 1998
113 Lvjing Tower[14] Shenzhen  China 273 m 896 ft 56 2011
115 Shanghai Wheelock Square Shanghai  China 270 m 887 ft 59 2010
116 Renaissance Tower Dallas  USA 270 m 886 ft 56 1974
116 The Cullinan South Tower Hong Kong  China 270 m 886 ft 68 2008
116 The Cullinan North Tower Hong Kong  China 270 m 886 ft 68 2008
116 China International Center Tower B Guangzhou  China 270 m 886 ft 62 2007
120 Dapeng International Plaza Guangzhou  China 269 m 884 ft 56 2006
121 One Lujiazui Shanghai  China 269 m 883 ft 47 2008
121 JAL Hotel Dubai  UAE 269 m 883 ft 60 2008
121 21st Century Tower Dubai  UAE 269 m 883 ft 55 2003
124 Bitexco Financial Tower Ho Chi Minh City  Vietnam 269 m 882 ft 68 2010
125 Naberezhnaya Tower C Moscow  Russia 268 m 881 ft 61 2007
126 8 Spruce Street New York City  USA 267 m 876 ft 76 2010
127 Bank of America Corporate Center Charlotte  USA 265 m 871 ft 60 1992
128 900 North Michigan Chicago  USA 265 m 869 ft 66 1989
128 Al Kazim Tower 1 Dubai  UAE 265 m 869 ft 53 2008
128 Al Kazim Tower 2 Dubai  UAE 265 m 869 ft 53 2008
128 Bocom Financial Towers Shanghai  China 265 m 869 ft 52 2002
128 120 Collins Street Melbourne  Australia 265 m 869 ft 52 1991
133 SunTrust Plaza Atlanta  USA 264 m 867 ft 60 1992
134 Triumph-Palace Moscow  Russia 264 m 866 ft 54 2005
135 Samsung Tower Palace 3, Tower G Seoul Flag of South Korea.svg Korea Selatan 264 m 865 ft 73 2004
136 Trump World Tower New York City  USA 262 m 859 ft 72 2001
136 Water Tower Place Chicago  USA 262 m 859 ft 74 1976
136 Grand Gateway Shanghai I Shanghai  China 262 m 859 ft 52 2005
136 Grand Gateway Shanghai II Shanghai  China 262 m 859 ft 52 2005
136 Aqua Chicago  USA 262 m 859 ft 86 2009
141 Aon Center Los Angeles  USA 262 m 858 ft 62 1973
142 Sapphire of Istanbul Istanbul  Turkey 261 m 856 ft 54 2010
142 Grand Lisboa Macau  Macau 261 m 856 ft 47 2008
142 TD Canada Trust Tower Toronto  Canada 261 m 856 ft 53 1990
142 Islamic Bank Residential Tower Dubai  UAE 261 m 856 ft 51 2011
146 Etihad Tower 3[15] Abu Dhabi  UAE 260 m 854 ft 62 2010[B]
147 Vision Tower Dubai  UAE 260 m 853 ft 60 2010[D]
147 Shanghai IFC North Tower[16] Shanghai  China 260 m 853 ft 60 2011
147 Bahrain Financial Harbour 1 Manama  Bahrain 260 m 853 ft 53 2007
147 Bahrain Financial Harbour 2 Manama  Bahrain 260 m 853 ft 53 2007
147 101 Collins Street Melbourne  Australia 260 m 853 ft 50 1991
147 Abraj Al Bait Hajar Tower Mecca  Saudi Arabia 260 m 853 ft 48 2010[B]
147 Abraj Al Bait ZamZam Tower Mecca  Saudi Arabia 260 m 853 ft 48 2010[B]
147 Shenzhen Special Zone Press Tower Shenzhen  China 260 m 853 ft 48 1998
147 Transamerica Pyramid San Francisco  USA 260 m 853 ft 48 1972
156 Chase Tower Chicago  USA 259 m 850 ft 60 1969
156 Devon Tower Oklahoma City  USA 259 m 850 ft 50 2012
156 GE Building New York City  USA 259 m 850 ft 69 1933
156 Commerzbank Tower Frankfurt  Germany 259 m 850 ft 56 1997
156 PBCOM Tower Makati  Philippines 259 m 850 ft 55 2000
161 Two Liberty Place Philadelphia  USA 258 m 848 ft 58 1990
161 Lanko·Grand Hyatt Hotel Chongqing  China 258 m 846 ft 60 2004
163 Park Tower Chicago  USA 257 m 844 ft 67 2000
164 St. Petersburg Tower Moscow  Russia 257 m 843 ft 65 2010
164 The Masterpiece Hong Kong  China 257 m 843 ft 64 2007
166 MesseTurm Frankfurt  Germany 257 m 842 ft 55 1990
167 U.S. Steel Tower Pittsburgh  USA 256 m 841 ft 64 1970
167 Sorrento 1 Hong Kong  China 256 m 841 ft 75 2003
169 The Harbour Hotel & Residence Dubai  UAE 256 m 840 ft 59 2007
169 Ubora Tower 1 Dubai  UAE 256 m 840 ft 59 2007
169 Hyperion Tower A Seoul  South Korea 256 m 840 ft 69 2003
169 Rinku Gate Tower Building Izumisano  Japan 256 m 840 ft 56 1996
173 New Century Plaza Tower A Nanjing  China 255 m 837 ft 52 2006
173 Langham Place Office Tower Hong Kong  China 255 m 837 ft 59 2004
173 The Point Panama City  Panama 255 m 837 ft 65 2011
176 Capital Tower Singapore  Singapore 253 m 830 ft 52 2000
177 Highcliff Hong Kong  China 252 m 828 ft 72 2003
178 Bank of Shanghai Headquarters Shanghai  China 252 m 827 ft 46 2005
178 Osaka World Trade Center Building Osaka  Japan 252 m 827 ft 55 1995
180 The Harbourside Hong Kong  China 251 m 824 ft 73 2003
180 Rialto Towers Melbourne  Australia 251 m 824 ft 63 1986
182 Jiali Plaza Wuhan  China 251 m 823 ft 61 1997
183 Angsana Hotel Tower Dubai  UAE 250 m 820 ft 49 2010
183 Beijing Yintai Centre Tower 2 Beijing  China 250 m 820 ft 63 2007
183 Chelsea Tower Dubai  UAE 250 m 820 ft 49 2005
183 Beijing Yintai Centre Tower 2 Beijing  China 250 m 820 ft 63 2007
183 One Atlantic Center Atlanta  USA 250 m 820 ft 50 1987
183 Caja Madrid Tower Madrid  Spain 250 m 820 ft 45 2008
183 Wisma 46 Jakarta  Indonesia 250 m 820 ft 48 1996
183 Post & Telecommunication Hub Guangzhou  China 250 m 820 ft 66 2003
191 The Legacy at Millennium Park Chicago  USA 250 m 819 ft 73 2010
192 The Imperial I Mumbai  India 249 m 817 ft 60 2009[D]
192 The Imperial II Mumbai  India 249 m 817 ft 60 2009[D]
192 Al Tayer Tower Dubai  UAE 249 m 817 ft 49 2009
192 63 Building Seoul  South Korea 249 m 817 ft 60 1985
192 Central Park Perth  Australia 249 m 817 ft 52 1992
192 Torre de Cristal Madrid  Spain 249 m 817 ft 45 2008
198 CitySpire Center New York City  USA 248 m 814 ft 75 1987
198 Hangzhou No.2 Telecom Hub Hangzhou  China 248 m 814 ft 41 2003
200 Mid Town Tower Tokyo  Japan 248 m 813 ft 54 2007
200 One Chase Manhattan Plaza New York City  USA 248 m 813 ft 60 1961

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Perbandingan bangunan tertinggi dunia yang mengambil kira ketinggian antena bangunan.
Deretan lakaran bangunan tertinggi di dunia sehingga tahun 2010. Majlis Bangunan Tinggi dan Habitat Bandar (CTBUH) menetapkan Menara Berkembar Petronas sebagai bangunan tertinggi di dunia sejak 1998, namun tahun 2004, gelaran tersebut disandang oleh Taipei 101. Menara Willis tidak dikira sebagai bangunan yang lebih tinggi, kerana antnna tidak termasuk dalam perhitungan ketinggian sesebuah bangunan, sebaliknya puncak (spire) dikira.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

  1. Adapted from Emporis - World's Tallest Skyscrapers
  2. Abraj Al-Bait Towers at CTBUH
  3. Taipei 101 at CTBUH
  4. CTBUH: Trump Tower Chicago
  5. "Stellar Tower". Emporis.com. Diperoleh pada 2008-05-16. 
  6. "CTBUH Tall Buildings Database: Etihad Tower 2". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  7. "CTBUH Tall Buildings Database: Global Trade Plaza". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  8. "CTBUH Tall Buildings Database: Chongqing Poly Tower". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  9. "CTBUH Tall Buildings Database: SPG Global Tower 1". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  10. "CTBUH Tall Buildings Database: SPG Global Tower 2". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  11. "CTBUH Tall Buildings Database: Trust Tower". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  12. "CTBUH Tall Buildings Database: Etihad Tower 1". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  13. "CTBUH Tall Buildings Database: Nantong Zhongnan International Plaza". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  14. "CTBUH Tall Buildings Database: Lvjing Tower". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  15. "CTBUH Tall Buildings Database: Etihad Tower 3". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20. 
  16. "CTBUH Tall Buildings Database: Shanghai IFC North Tower". Buildingdb.ctbuh.org. Diperoleh pada 2011-01-20.