Senarai gunung berapi di Amerika Syarikat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Laman ini menyenaraikan gunung berapi di Amerika Syarikat.

Alaska[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Cold Bay 1,920 6,299 55°04′55″N 162°53′38″W / 55.082°U 162.894°B / 55.082; -162.894
Gunung Berapi Adagdak 610 2,001 51°59′16″N, 176°35′30″W Unknown
Gunung Berapi Akutan 1,303 4,275 54°8′4″N, 165°59′10″W 1992
Gunung Berapi Amak 488 1,601 55°25′26″N, 163°8′57″W 1796
Gunung Berapi Amukta 1,066 3,497 52°30′0″N, 171°15′8″W 1997
Gunung Berapi Aniakchak 1,341 4,400 56°53′0″N, 158°10′0″W 1931
Gunung Berapi Atka 1,533 5,029 52°22′52″N, 174°9′15″W 1998
Gunung Berapi Augustine 1,252 4,108 59°21′48″N, 153°26′0″W 2006 (continuing)
Gunung Berapi Black Peak 1,032 3,386 56°33′9″N, 158°47′5″W 1900 SM ± 150 tahun
Gunung Berapi Bobrof 738 2,421 51°54′36″N, 177°26′18″W Unknown
Gunung Berapi Pulau Bogoslof 150 492 53°56′0″N, 168°2′0″W 1992
Gunung Berapi Buldir 656 2,152 52°21′0″N, 175°54′38″W Unknown
Gunung Berapi Bona 61°23′6″N 141°45′3″W / 61.38500°U 141.75083°B / 61.38500; -141.75083
Gunung Berapi Blackburn 4,996 16,390 61°43′54″N 143°25′59″W / 61.73167°U 143.43306°B / 61.73167; -143.43306
Gunung Berapi Buzzard Creek 830 2,723 64°4′0″N, 148°25′0″W 1050 SM?
Gunung Berapi Carlisle 1,620 5,315 52°53′38″N, 170°3′15″W 1828
Gunung Berapi Chagulak 1,142 3,747 52°34′36″N, 171°8′0″W Unknown
Gunung Berapi Chiginagak 2,221 7,287 57°8′6″N, 156°59′24″W 1998
Gunung Berapi Churchill 5,005 16,420 61°23′0″N, 141°45′0″W 700 AD ± 200 years
Gunung Berapi Cleveland 1,730 5,676 52°49′30″N, 169°56′38″W 2001
Gunung Berapi Dana 1,354 4,442 55°38′28″N, 161°12′50″W 1890 SM?
Gunung Berapi Davidof 328 1,076 51°58′0″N, 178°20′0″W Unknown
Gunung Berapi Denison 2,287 7,503 58°25′4″N, 154°26′57″W Unknown
Gunung Berapi Devils Desk 58°30′N 154°18′W / 58.5°U 154.3°B / 58.5; -154.3
Gunung Berapi Douglas 2,140 7,021 58°51′19″N, 153°32′31″W Unknown
Gunung Berapi Terusan Duncan 15 49 56°30′0″N, 133°6′0″W Unknown
Gunung Berapi Dutton 1,506 4,941 55°10′5″N, 162°16′18″W Unknown
Gunung Berapi Edgecumbe 970 3,132 57°3′0″N, 135°45′0″W 2220 SM ± 100 tahun
Gunung Berapi Emmons 1,436 4,711 55°20′26″N, 164°4′43″W Unknown
Gunung Berapi Fisher 1,112 3,648 54°39′0″N, 164°26′0″W 1830
Gunung Berapi Frosty 2,012 6,601 55°4′54″N, 162°48′50″W Unknown
Gunung Berapi Fourpeaked 2,105 6,906 58°46′12″N, 153°40′20″W Unknown
Gunung Berapi Gareloi 1,573 5,161 51°47′25″N, 178°47′38″W 1989
Gunung Berapi Gilbert 818 2,684 54°15′08″N 165°39′43″W / 54.2521°U 165.662°B / 54.2521; -165.662
Gunung Berapi Great Sitkin 1,740 5,709 52°4′34″N, 176°7′48″W 1974
Gunung Berapi Gordon 2,755 9,039 62°8′0″N, 143°5′0″W Unknown
Gunung Berapi Griggs 2,317 7,602 58°21′14″N, 155°5′30″W Unknown
Gunung Berapi Hayes 3,034 9,954 61°38′25″N, 152°24′41″W 1200 ± 300 years
Gunung Berapi Herbert 1,280 4,199 52°44′32″N, 170°6′38″W Unknown
Gunung Berapi Iliamna 3,053 10,016 60°1′55″N, 153°5′25″W 1876
Gunung Berapi Tasik Imuruk 610 2,001 65°36′0″N, 163°55′0″N 300 AD ?
Gunung Berapi Bukit Ingakslugwat 190 623 61°26′0″N, 164°28′0″W Unknown
Gunung Berapi Isanotski 2,446 8,025 54°45′54″N, 163°43′21″W Unknown
Gunung Berapi Kagamil 893 2,930 52°58′25″W, 169°43′0″W 1929
Gunung Berapi Kaguyak 901 2,956 58°36′30″N, 154°1′40″W 1650 SM ?
Gunung Berapi Kanaga 1,307 4,288 51°55′22″N, 177°10′4″W 1995
Gunung Berapi Kasatochi 314 1,030 52°10′39″N, 175°30′30″W 1760
Gunung Berapi Katmai 2,047 6,716 58°16′47″N, 154°57′48″W 1912
Gunung Berapi Kialagvik 1,677 5,502 57°12′10″N, 156°44′43″W Unknown
Gunung Berapi Kiska 1,220 4,003 52°6′10″N, 177°36′7″W 1990
Gunung Berapi Koniuji 273 896 52°13′0″N, 175°8′0″W Unknown
Gunung Berapi Korovin 1,533 5,029 52°22′54″N, 174°9′57″W 1998
Gunung Berapi Kukak 2,043 6,703 58°27′10″N, 154°21′18″W Unknown
Gunung Berapi Kupreanof 1,895 6217 56°0′40″N, 159°47′50″W 1987
Gunung Berapi Kookooligit 63°36′0″N 170°26′0″W / 63.60000°U 170.43333°B / 63.60000; -170.43333
Gunung Berapi Sitkin Kecil 1,174 3,852 51°57′0″N, 178°32′35″W 1830
Gunung Berapi Mageik 2,165 7,103 58°11′41″N, 155°15′10″W Unknown
Gunung Berapi Makushin 1,800 5,905 53°53′27″N, 165°55′22″W 1995
Gunung Berapi Martin 1,863 6,112 58°10′20″N, 155°21′40″W 1953
Gunung Berapi Moffett 1,196 3,924 51°56′38″N, 176°44′48″W Unknown
Gunung Berapi Novarupta 841 2,759 58°16′0″N, 155°9′24″W 1912
Gunung Berapi Pulau Nunivak 511 1,676 60°1′0″N, 166°20′0″W Unknown
Gunung Berapi Okmok 1,073 3,520 53°26′0″N, 168°8′0″W 1997
Gunung Berapi Recheschnoi 1,984 6,509 53°9′24″N, 168°32′20″W Unknown
Gunung Berapi Redoubt 3,108 10,197 60°29′7″N, 152°44′31″W 2009
Gunung Berapi Roundtop 1,871 6,138 54°48′0″N, 163°35′20″W Unknown
Gunung Berapi Saint Michael 715 2,346 63°27′0″N, 162°7′0″W Unknown
Gunung Berapi Pulau Saint Paul 203 666 57°11′0″N, 170°18′0″W 1280 SM ± 40 tahun
Gunung Berapi Pavlof 2,519 8,264 55°25′0″N, 161°53′15″W 1997
Gunung Berapi Pavlof Sister 2,142 7,027 55°27′10″W, 161°50′35″W 1786
Gunung Berapi Sanford 4,949 16,237 62°13′0″N, 144°8′0″W Unknown
Gunung Berapi Seguam 1,054 3,458 52°18′55″N, 172°35′30″N 1993
Gunung Berapi Segula 1,160 3,806 52°0′55″N, 178°8′8″W Unknown
Gunung Berapi Semisopochnoi 1,221 4,006 51°56′0″N, 179°35′0″W 1987
Gunung Berapi Sergief 560 1,837 52°2′0″N, 174°56′0″W Unknown
Gunung Berapi Shishaldin 2,857 9,373 54°45′20″N, 163°58′0″W 2004
Gunung Berapi Steller 2,272 7,454 58°26′0″N, 154°24′0″W Unknown
Gunung Berapi Snowy 2,162 7,093 58°20′8″N, 154°40′55″W Unknown
Gunung Berapi Spurr 3,374 11,069 61°17′58″N, 152°15′4″W 1992
Gunung Berapi Stepovak 1,555 5,102 55°56′0″N, 160°0′0″W Unknown
Gunung Berapi Takawangha 1,449 4,754 51°52′22″N, 178°0′20″W Unknown
Gunung Berapi Tanaga 1,806 5,925 51°53′6″N, 178°8′45″W 1914
Gunung Berapi Trident 1,864 6,115 58°14′8″N, 155°6′0″W 1975
Gunung Berapi Ugashik-Peulik 1,474 4,836 57°45′3″N, 156°22′5″W 1814
Gunung Berapi Ukinrek Maars 91 299 57°49′54″N, 156°30′35″W 1977
Gunung Berapi Uliaga 888 2,913 53°3′54″N, 169°46′0″N Unknown
Gunung Berapi Veniaminof 2,507 8,225 56°10′0″N, 159°23′0″W 2004
Gunung Berapi Vsevidof 2,149 7,050 53°7′48″N, 168°41′35″W 1878
Gunung Berapi Westdahl 1,654 5,426 54°31′6″N, 164°39′0″W 1992
Gunung Berapi Wrangell 4,317 16,163 62°0′0″N, 144°1′0″W 1999
Gunung Berapi Yantarni 1,345 4,413 57°1′17″N, 157°11′6″W 800 SM ± 500 tahun
Gunung Berapi Yunaska 550 1,804 52°38′34″N, 170°37′43″W 1937

Samoa Amerika[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Ta‘ū 931 3,054 14.23° S 169.454° W Unknown
Gunung Berapi Ofu-Olosega 639 2,096 14.175° S 169.618° W 1866
Gunung Berapi Tutuila 653 2,142 14.295° S 170.70° W Unknown

Arizona[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Sunset Crater
Gunung Berapi Uinkaret Field

California[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Amboy
Gunung Berapi Big Cave
Gunung Berapi Black Butte
Gunung Berapi Brushy Butte
Gunung Berapi Clear Lake
Gunung Berapi Coso Volcanic Field
Gunung Berapi Eagle Lake Field
Gunung Berapi Golden Trout Creek
Gunung Berapi Inyo Craters
Gunung Berapi Lassen Peak
Gunung Berapi Tasik Lavic
Gunung Berapi Long Valley Caldera
Gunung Berapi Mammoth
Gunung Berapi Tasik Medicine
Gunung Berapi Mono Craters
Gunung Berapi Red Cones
Gunung Berapi Shasta
Gunung Berapi Tumble Buttes
Gunung Berapi Twin Buttes
Gunung Berapi Ubehebe Craters

Colorado[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Dotsero

Hawaii[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Haleakala atau Gunung Berapi Maui Timur 10,023 1790 ?
Gunung Berapi Hualalai 2,521 8,271 1801
Gunung Berapi Kahoolawe
Gunung Berapi Kilauea 1,247 4,091 1983 (bersambung)
Gunung Berapi Kohala 1,670 5,480
Gunung Berapi Koolau
Lo‘ihi
Gunung Berapi Mauna Kea 4208 13,796 ~2460 SM ± 100 tahun
Gunung Berapi Mauna Loa 4,169 13,679 1984

Idaho[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Peringatan Kebangsaan Moon
Gunung Berapi Hell's Half Acre
Gunung Berapi Shoshone Lava Field
Gunung Berapi Wapi Lava Field

Nevada[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Steamboat Springs

New Mexico[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Capulin
Gunung Berapi Carrizozo
Gunung Berapi Valles Caldera
Gunung Berapi Zuni Bandera

Kepulauan Mariana Utara[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Agrigan
Gunung Berapi Alamagan
Gunung Berapi Anatahan
Gunung Berapi Asuncion
Gunung Berapi Farallon de Pajaros 360 1,180 20.5° N 144.9° E
Gunung Berapi Guguan
Gunung Berapi Kepulauan Maug
Gunung Berapi Tapochau
Gunung Berapi Pulau Pagan 570 1,870 18.10° N 145.76° E 1993
Gunung Berapi Sarigan

Oregon[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Bachelor
Gunung Berapi Bailey
Gunung Berapi Belknap Crater
Gunung Berapi Blue Lake Crater
Gunung Berapi Broken Top
Gunung Berapi Cinnamon Butte
Gunung Berapi Tasik Crater
Gunung Berapi Mazama
Gunung Berapi Davis
Gunung Berapi Devil's Garden
Gunung Berapi Diamond Craters
Gunung Berapi Craters Lava Field
Gunung Berapi Hood
Gunung Berapi Jackie's Butte
Gunung Berapi Jefferson
Gunung Berapi Jordan Craters
Gunung Berapi McLoughlin
Gunung Berapi Newberry Caldera
Gunung Berapi Saddle Butte
Gunung Berapi Mountain Field
Gunung Berapi Thielsen
Gunung Berapi Three Sisters
Gunung Berapi Three-Fingered Jack
Gunung Berapi Squaw Ridge Lava Field
Gunung Berapi Washington

Utah[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Gunung Berapi Bald Knoll
Gunung Berapi Black Rock Desert
Gunung Berapi Markagunt Plateau
Santa Clara

Washington[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Mount Adams 3,743 12,281 46°12′8.68″N, 121°29′27.22″W 275.000 yr
Gunung Berapi Baker 3,285 10,778 48°46′36.48″N, 121°48′51.84″W 30000 yr
Gunung Berapi Glacier Peak 3,213 10,541 48°6′45.05″N, 121°6′49.70″W Pleistocene
Gunung Berapi Indian Heaven 5,925
Gunung Berapi Rainier 4,392 14,411 46°51′11.88″N, 121°45′35.64″W 500.000 yr
Gunung Berapi St. Helens 2,550 8,364 46°11′28″N, 122°11′39″W currently erupting
Gunung Berapi West Crater

Wyoming[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Devil's Tower
Yellowstone caldera 2,805 9,203 640,000 SM mega-colossal eruption
70,000 SM effusive eruption
13,000 SM phreatic eruption