Senarai gunung berapi di Habsyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah satu senarai gunung berapi di Habsyah.

Julat Korath yang mengandungi rekahan, di sepanjang Gelinciran Turkana
Nama Dongakan Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Adwa 1733 - 10°04′U 40°50′T / 10.07°U 40.84°T / 10.07; 40.84 1928
Afdera 1295 5686 13°05′U 40°51′T / 13.08°U 40.85°T / 13.08; 40.85 Holocene
Alayta 1501 4924 12°53′U 41°34′T / 12.88°U 41.57°T / 12.88; 41.57 1915
Ale Bagu 1031 3883 13°31′U 40°38′T / 13.52°U 40.63°T / 13.52; 40.63 Holosen
Alu 429 1407 13°49′U 40°34′T / 13.82°U 40.56°T / 13.82; 40.56 -
Alutu 2335 7661 7°46′U 38°47′T / 7.77°U 38.78°T / 7.77; 38.78 50 BC
Amoissa 1733 5684 10°04′08″U 40°50′13″T / 10.069°U 40.837°T / 10.069; 40.837 -
Asavyo 1200 3937 13°04′U 41°36′T / 13.07°U 41.60°T / 13.07; 41.60 Holosen
Asmara (volcano) 500 - 11°16′U 41°31′T / 11.27°U 41.52°T / 11.27; 41.52 Holocene
Ayalu 2145 7037 10°05′U 40°42′T / 10.08°U 40.70°T / 10.08; 40.70 1928
Beru 1100 3609 8°57′U 39°45′T / 8.95°U 39.75°T / 8.95; 39.75 Holosen
Bilate River Field 1700 5577 7°04′U 38°06′T / 7.07°U 38.10°T / 7.07; 38.10 Holosen
Bishoftu Volcanic Field 1850 6069 8°47′U 38°59′T / 8.78°U 38.98°T / 8.78; 38.98 Holosen
Bora-Bericcio 2285 7497 8°16′U 39°02′T / 8.27°U 39.03°T / 8.27; 39.03 Holosen
Borale Ale 668 2192 13°43′30″U 40°36′00″T / 13.725°U 40.60°T / 13.725; 40.60 Holosen
Borawli 812 2664 13°18′U 40°59′T / 13.30°U 40.98°T / 13.30; 40.98 Holosen
Boset-Bericha 2447 8028 8°33′29″U 39°28′30″T / 8.558°U 39.475°T / 8.558; 39.475 Holosen
Butajiri-Silti Field 2281 7484 8°03′U 38°21′T / 8.05°U 38.35°T / 8.05; 38.35 -
Chiracha 1650 5413 6°39′U 38°07′T / 6.65°U 38.12°T / 6.65; 38.12 Holosen
Corbetti Caldera 2320 7611 7°11′U 38°26′T / 7.18°U 38.43°T / 7.18; 38.43 -
Dabbahu 1442 4731 12°36′U 40°29′T / 12.60°U 40.48°T / 12.60; 40.48 2005
Dabbayra 1302 4272 12°23′U 40°04′T / 12.38°U 40.07°T / 12.38; 40.07 Holosen
Dalaffilla 613 2011 13°47′31″U 40°33′00″T / 13.7920°U 40.5500°T / 13.7920; 40.5500 2008
Dallol -48 -157 14°14′U 40°18′T / 14.24°U 40.30°T / 14.24; 40.30 1926
Dama Ali 1068 3504 11°17′U 41°38′T / 11.28°U 41.63°T / 11.28; 41.63 1631
Dendi 3260 10,692 9°00′U 38°00′T / 9.0°U 38.0°T / 9.0; 38.0 -
Dofen 1151 3776 9°21′U 40°08′T / 9.35°U 40.13°T / 9.35; 40.13 Holosen
East Zway 1889 6097 7°57′U 38°56′T / 7.95°U 38.93°T / 7.95; 38.93 -
Erta Ale 613 2011 13°36′U 40°40′T / 13.60°U 40.67°T / 13.60; 40.67 1967 to present
Mount Fentale 2007 6585 8°58′U 39°56′T / 8.97°U 39.93°T / 8.97; 39.93 1820
Gabillema 1459 4787 11°05′U 41°16′T / 11.08°U 41.27°T / 11.08; 41.27 Holosen
Gada Ale 287 942 13°58′30″U 40°24′29″T / 13.975°U 40.408°T / 13.975; 40.408 Holosen
Gariboldi Caldera 1619 - 8°48′U 39°41′T / 8.80°U 39.69°T / 8.80; 39.69 -
Gedamsa Caldera 1984 6509 8°21′U 39°11′T / 8.35°U 39.18°T / 8.35; 39.18 Holocene
Groppo 930 3051 11°44′U 40°15′T / 11.73°U 40.25°T / 11.73; 40.25 Holocene
Hayli Gubbi 521 1709 13°30′U 40°43′T / 13.50°U 40.72°T / 13.50; 40.72 Holosen
Hertali 900 2953 9°47′U 40°20′T / 9.78°U 40.33°T / 9.78; 40.33 Holocene
Hobicha Caldera 1800 5905 6°47′U 37°50′T / 6.78°U 37.83°T / 6.78; 37.83 Holosen
Kone 1619 5312 8°48′U 39°41′T / 8.8°U 39.69°T / 8.8; 39.69 1820
Korath Range 912 2992 5°06′U 35°53′T / 5.10°U 35.88°T / 5.10; 35.88 Holosen
Kurub 625 2051 11°52′48″U 41°12′29″T / 11.88°U 41.208°T / 11.88; 41.208 Holocene
Liado Hayk 878 2881 9°34′U 40°17′T / 9.57°U 40.28°T / 9.57; 40.28 Holosen
Ma Alalta 1815 5955 13°01′U 40°12′T / 13.02°U 40.20°T / 13.02; 40.20 Holocene
Mallahle 1875 6152 13°16′U 41°39′T / 13.27°U 41.65°T / 13.27; 41.65 Holosen
Manda Hararo 600 1968 12°10′U 40°49′T / 12.17°U 40.82°T / 12.17; 40.82 2007
Manda-Inakir 600 1968 12°23′U 42°12′T / 12.38°U 42.20°T / 12.38; 42.20 1928
Mat Ala 523 1716 13°06′U 41°09′T / 13.10°U 41.15°T / 13.10; 41.15 Holosen
Mega Basalt Field 1067 3501 4°05′U 37°25′T / 4.08°U 37.42°T / 4.08; 37.42 Holosen
O'a Caldera 2075 6808 7°28′U 38°35′T / 7.47°U 38.58°T / 7.47; 38.58 -
Sabober - - 8°58′U 39°56′T / 8.97°U 39.93°T / 8.97; 39.93 -
Lake Shala 2075 6806 7°28′U 38°33′T / 7.47°U 38.55°T / 7.47; 38.55 -
Sodore 1765 5791 8°26′U 39°21′T / 8.43°U 39.35°T / 8.43; 39.35 Holosen
Sork Ale 1611 5285 13°10′48″U 41°43′30″T / 13.18°U 41.725°T / 13.18; 41.725 Holosen
Tat Ali 700 2297 13°17′U 41°04′T / 13.28°U 41.07°T / 13.28; 41.07 Holosen
Teppi 2728 8950 7°25′U 35°26′T / 7.42°U 35.43°T / 7.42; 35.43 Holosen
Tosa Sucha 1650 5413 5°55′U 37°34′T / 5.92°U 37.57°T / 5.92; 37.57 Holosen
Tullu Moje 2349 7707 8°09′U 39°08′T / 8.15°U 39.13°T / 8.15; 39.13 1900
Wonchi 3450 11,316 9°00′U 38°00′T / 9.0°U 38.0°T / 9.0; 38.0 -
Mount Yangudi 1383 4537 10°34′48″U 41°02′31″T / 10.58°U 41.042°T / 10.58; 41.042 Holosen
Mount Zuqualla 2800 9184 8°19′U 38°31′T / 8.32°U 38.52°T / 8.32; 38.52 -

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Siebert, L. dan T. Simkin (2002-). Gunung berapi di Dunia: Katolog Berilustrasi Gunung Api Holosen dan Peletupannya. Instituti Smithsonian, Siri Maklumat Digital Program Volkanisme Sejagat, GVP-3. URL: http://www.volcano.si.edu/world/