Senarai gunung berapi di Habsyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini adalah satu senarai gunung berapi di Habsyah.

Julat Korath yang mengandungi rekahan, di sepanjang Gelinciran Turkana
Nama Dongakan Lokasi Letusan terakhir
meter kaki Koordinat
Adwa 1733 - 10°04′N 40°50′W / 10.07°U 40.84°B / 10.07; -40.84 1928
Afdera 1295 5686 13°05′N 40°51′W / 13.08°U 40.85°B / 13.08; -40.85 Holocene
Alayta 1501 4924 12°53′N 41°34′W / 12.88°U 41.57°B / 12.88; -41.57 1915
Ale Bagu 1031 3883 13°31′N 40°38′W / 13.52°U 40.63°B / 13.52; -40.63 Holosen
Alu 429 1407 13°49′N 40°34′W / 13.82°U 40.56°B / 13.82; -40.56 -
Alutu 2335 7661 7°46′N 38°47′W / 7.77°U 38.78°B / 7.77; -38.78 50 BC
Amoissa 1733 5684 10°04′08″N 40°50′13″W / 10.069°U 40.837°B / 10.069; -40.837 -
Asavyo 1200 3937 13°04′N 41°36′W / 13.07°U 41.60°B / 13.07; -41.60 Holosen
Asmara (volcano) 500 - 11°16′N 41°31′W / 11.27°U 41.52°B / 11.27; -41.52 Holocene
Ayalu 2145 7037 10°05′N 40°42′W / 10.08°U 40.70°B / 10.08; -40.70 1928
Beru 1100 3609 8°57′N 39°45′W / 8.95°U 39.75°B / 8.95; -39.75 Holosen
Bilate River Field 1700 5577 7°04′N 38°06′W / 7.07°U 38.10°B / 7.07; -38.10 Holosen
Bishoftu Volcanic Field 1850 6069 8°47′N 38°59′W / 8.78°U 38.98°B / 8.78; -38.98 Holosen
Bora-Bericcio 2285 7497 8°16′N 39°02′W / 8.27°U 39.03°B / 8.27; -39.03 Holosen
Borale Ale 668 2192 13°43′30″N 40°36′00″W / 13.725°U 40.60°B / 13.725; -40.60 Holosen
Borawli 812 2664 13°18′N 40°59′W / 13.30°U 40.98°B / 13.30; -40.98 Holosen
Boset-Bericha 2447 8028 8°33′29″N 39°28′30″W / 8.558°U 39.475°B / 8.558; -39.475 Holosen
Butajiri-Silti Field 2281 7484 8°03′N 38°21′W / 8.05°U 38.35°B / 8.05; -38.35 -
Chiracha 1650 5413 6°39′N 38°07′W / 6.65°U 38.12°B / 6.65; -38.12 Holosen
Corbetti Caldera 2320 7611 7°11′N 38°26′W / 7.18°U 38.43°B / 7.18; -38.43 -
Dabbahu 1442 4731 12°36′N 40°29′W / 12.60°U 40.48°B / 12.60; -40.48 2005
Dabbayra 1302 4272 12°23′N 40°04′W / 12.38°U 40.07°B / 12.38; -40.07 Holosen
Dalaffilla 613 2011 13°47′31″N 40°33′00″W / 13.7920°U 40.5500°B / 13.7920; -40.5500 2008
Dallol -48 -157 14°14′N 40°18′W / 14.24°U 40.30°B / 14.24; -40.30 1926
Dama Ali 1068 3504 11°17′N 41°38′W / 11.28°U 41.63°B / 11.28; -41.63 1631
Dendi 3260 10,692 9°00′N 38°00′W / 9.0°U 38.0°B / 9.0; -38.0 -
Dofen 1151 3776 9°21′N 40°08′W / 9.35°U 40.13°B / 9.35; -40.13 Holosen
East Zway 1889 6097 7°57′N 38°56′W / 7.95°U 38.93°B / 7.95; -38.93 -
Erta Ale 613 2011 13°36′N 40°40′W / 13.60°U 40.67°B / 13.60; -40.67 1967 to present
Mount Fentale 2007 6585 8°58′N 39°56′W / 8.97°U 39.93°B / 8.97; -39.93 1820
Gabillema 1459 4787 11°05′N 41°16′W / 11.08°U 41.27°B / 11.08; -41.27 Holosen
Gada Ale 287 942 13°58′30″N 40°24′29″W / 13.975°U 40.408°B / 13.975; -40.408 Holosen
Gariboldi Caldera 1619 - 8°48′N 39°41′W / 8.80°U 39.69°B / 8.80; -39.69 -
Gedamsa Caldera 1984 6509 8°21′N 39°11′W / 8.35°U 39.18°B / 8.35; -39.18 Holocene
Groppo 930 3051 11°44′N 40°15′W / 11.73°U 40.25°B / 11.73; -40.25 Holocene
Hayli Gubbi 521 1709 13°30′N 40°43′W / 13.50°U 40.72°B / 13.50; -40.72 Holosen
Hertali 900 2953 9°47′N 40°20′W / 9.78°U 40.33°B / 9.78; -40.33 Holocene
Hobicha Caldera 1800 5905 6°47′N 37°50′W / 6.78°U 37.83°B / 6.78; -37.83 Holosen
Kone 1619 5312 8°48′N 39°41′W / 8.8°U 39.69°B / 8.8; -39.69 1820
Korath Range 912 2992 5°06′N 35°53′W / 5.10°U 35.88°B / 5.10; -35.88 Holosen
Kurub 625 2051 11°52′48″N 41°12′29″W / 11.88°U 41.208°B / 11.88; -41.208 Holocene
Liado Hayk 878 2881 9°34′N 40°17′W / 9.57°U 40.28°B / 9.57; -40.28 Holosen
Ma Alalta 1815 5955 13°01′N 40°12′W / 13.02°U 40.20°B / 13.02; -40.20 Holocene
Mallahle 1875 6152 13°16′N 41°39′W / 13.27°U 41.65°B / 13.27; -41.65 Holosen
Manda Hararo 600 1968 12°10′N 40°49′W / 12.17°U 40.82°B / 12.17; -40.82 2007
Manda-Inakir 600 1968 12°23′N 42°12′W / 12.38°U 42.20°B / 12.38; -42.20 1928
Mat Ala 523 1716 13°06′N 41°09′W / 13.10°U 41.15°B / 13.10; -41.15 Holosen
Mega Basalt Field 1067 3501 4°05′N 37°25′W / 4.08°U 37.42°B / 4.08; -37.42 Holosen
O'a Caldera 2075 6808 7°28′N 38°35′W / 7.47°U 38.58°B / 7.47; -38.58 -
Sabober - - 8°58′N 39°56′W / 8.97°U 39.93°B / 8.97; -39.93 -
Lake Shala 2075 6806 7°28′N 38°33′W / 7.47°U 38.55°B / 7.47; -38.55 -
Sodore 1765 5791 8°26′N 39°21′W / 8.43°U 39.35°B / 8.43; -39.35 Holosen
Sork Ale 1611 5285 13°10′48″N 41°43′30″W / 13.18°U 41.725°B / 13.18; -41.725 Holosen
Tat Ali 700 2297 13°17′N 41°04′W / 13.28°U 41.07°B / 13.28; -41.07 Holosen
Teppi 2728 8950 7°25′N 35°26′W / 7.42°U 35.43°B / 7.42; -35.43 Holosen
Tosa Sucha 1650 5413 5°55′N 37°34′W / 5.92°U 37.57°B / 5.92; -37.57 Holosen
Tullu Moje 2349 7707 8°09′N 39°08′W / 8.15°U 39.13°B / 8.15; -39.13 1900
Wonchi 3450 11,316 9°00′N 38°00′W / 9.0°U 38.0°B / 9.0; -38.0 -
Mount Yangudi 1383 4537 10°34′48″N 41°02′31″W / 10.58°U 41.042°B / 10.58; -41.042 Holosen
Mount Zuqualla 2800 9184 8°19′N 38°31′W / 8.32°U 38.52°B / 8.32; -38.52 -

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Siebert, L. dan T. Simkin (2002-). Gunung berapi di Dunia: Katolog Berilustrasi Gunung Api Holosen dan Peletupannya. Instituti Smithsonian, Siri Maklumat Digital Program Volkanisme Sejagat, GVP-3. URL: http://www.volcano.si.edu/world/