Pergi ke kandungan

Akut (perubatan)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dalam bidang perubatan, menjelaskan suatu penyakit sebagai akut menunjukkan bahawa ia merupakan dalam tempoh yang singkat dan, sebagai akibat daripada itu, bermula baru-baru ini. Kuantifikasi berapa banyak masa yang membentuk "pendek" dan "terbaru" berbeza mengikut penyakit dan mengikut konteks, tetapi denotasi teras "akut" sentiasa berbeza secara kualitatif dengan "kronik", yang menandakan penyakit berpanjangan (contohnya, dalam leukemia akut dan leukemia kronik). Di samping itu, "akut" juga sering merujuk kepada dua makna lain: onset dan keterukan secara tiba-tiba, seperti dalam infarksi miokardium akut (AMI), di mana tiba-tiba dan keterukan adalah kedua-dua aspek makna yang ditetapkan. Oleh itu, ia sering menandakan bahawa keadaan itu adalah fulminant (seperti dalam contoh AMI), tetapi tidak selalu (seperti dalam rinitis akut, yang biasanya sinonim dengan selesema biasa). Satu perkara yang mempunyai persamaan MI akut dan rinitis akut ialah mereka tidak kronik. Ia boleh berlaku lagi (seperti dalam radang paru- paru berulang, iaitu, episod radang paru-paru akut berbilang), tetapi ia bukan kes yang sama yang berterusan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun (tidak seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik).

Pengertian "penyakit akut" yang tidak dikira merujuk kepada fasa akut, iaitu, kursus pendek, mana-mana entiti penyakit.[1][2] Sebagai contoh, dalam artikel mengenai enteritis ulseratif dalam ayam, penulis berkata, "dalam penyakit akut mungkin terdapat peningkatan kematian tanpa sebarang tanda yang jelas",[3] merujuk kepada bentuk atau fasa akut enteritis ulseratif.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Robert F. Schmidt; William D. Willis, penyunting (2007). Encyclopedia of pain. Berlin: Springer. m/s. Acute Pain, Subacute Pain and Chronic Pain (Chapter.). ISBN 978-3-540-29805-2.
  2. ^ Kenneth N. Anderson, penyunting (1998). Mosby's medical dictionary : illustrated in full colour throughout (ed. 5th revised). St. Louis: Mosby. ISBN 0815146310.
  3. ^ Pattison, Mark (2008), Poultry Diseases (ed. 6th), Saunders/Elsevier, m/s. 207, ISBN 9780702028625.