Amblin Entertainment

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Amblin Entertainment
Anak syarikat
IndustriFilem
Ditubuhkan1970; 51 tahun yang lalu (1970)
PengasasSteven Spielberg
Ibu pejabatUniversal City, California, Amerika Syarikat
Tempat diberi khidmat
Seluruh dunia
Tokoh penting
Steven Spielberg
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
KeluaranWayang gambar
PerkhidmatanPenerbitan filem
IndukAmblin Partners
PembahagianAmblin Television
Laman web rasmi
amblin.com

Amblin Entertainment ialah sebuah syarikat penerbitan filem Amerika Syarikat diasaskan oleh pengarah dan penerbit Steven Spielberg, dan penerbit filem Kathleen Kennedy dan Frank Marshall pada 1970. Ibu pejabat syarikat ini terletak di belakang lot Universal Studios di Universal City, California. Syarikat ini mengedarkan semua filem daripada Amblin Partners di bawah nama Amblin Entertainment.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Amblin dinamakan sempena filem pertama karya Spielberg, Amblin' (1968), sebuah filem bebas mengenai seorang lelaki dan wanita berjalan melalui gurun. Filem ini menelan kos $15,000 untuk diterbitkan, telah dipertontonkan Universal Studios dan memperoleh Spielberg lebih banyak tawaran mengarah.[2] Biarpun Amblin ialah syarikat penerbitan bebas, Universal mengedarkan banyak karya penerbitan Amblin, dan Amblin beroperasi di luar lot Universal.[3]

Logonya menampilkan siluet E.T. mengayuh dalam bakul basikal Elliott terbang di depan bulan dari filem 1982, E.T. the Extra-Terrestrial.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "About Us | Amblin". Amblin Official Site (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-06-03.
  2. ^ "Big Directors Small Films: Steven Spielberg's Amblin'". /Film (dalam bahasa Inggeris). 2008-12-28. Dicapai pada 2019-06-04.
  3. ^ Rainey, Brent Lang,James; Lang, Brent; Rainey, James (2015-12-16). "Steven Spielberg, Jeff Skoll Bring Amblin Partners to Universal". Variety (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-06-04.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]