BadVista

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
BadVista no littering.svg

BadVista merupakan kempen oleh Yayasan Perisian Bebas untuk menyokong kebebasan pengguna-pengguna komputer, menentang pengambilan sistem pengendalian Microsoft Windows Vista dan menawarkan alternatif perisian bebas. Kempen ini mengikuti kempen Defective By Design terhadap teknologi pengurusan hak digital, ia bertujuan untuk mengalakkan media untuk menjadikan perisian bebas sebagai sebahagian daripada agenda mereka.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kempen ini dimulakan pada 15 Disember 2006 dengan matlamat untuk menampakkan keburukan kepada pengguna perisian Windows Vista dan komponen pengurusan hak digital, serta memberikan alternatif perisian bebas yang menghormati hak peribadi dan keselamatan pengguna[2]. Ia telah cepatnya menerima perhatian daripada banyak laman-laman web[3][4][5][1].

Aktivis BadVista bersatu dengan ahli-ahli Defective by Design di majlis pelancaran Vista pada 30 Januari 2007 di New York. Pembantah dalam sut kuning membawa papan tanda menjelaskan sekatan Vista di atas pengguna komputer[6].

Aktivis BadVista dari Boston

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Looking into the FSF's BadVista campaign". linuxjournal.com. Dicapai pada 2007-08-11.
  2. ^ John Sullivan. "BadVista.org: FSF launches campaign against Microsoft Vista". Dicapai pada 2007-08-11.
  3. ^ "FSF Launches "BadVista" Campaign". slashdot.org. Dicapai pada 2007-08-11.
  4. ^ "Free Software Foundation Launches BadVista". eweek.com. Dicapai pada 2007-08-11.
  5. ^ "Open-Source Group Razzes Microsoft With 'BadVista.org'". informationweek.com. Dicapai pada 2007-08-11.
  6. ^ John Sullivan (30 Januari 2007). "A BadVista at Microsoft's New York launch parties". BadVista.org. Dicapai pada 2008-01-12. Check date values in: |date= (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.