Baryonyx

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Baryonyx
frames
Pengelasan saintifik


Baryonyx merupakan dinosaur karnivor yang makan ikan. Sepanjang 6 meter (sekitar 20 kaki), dinosaur ini mempunyai rahang seperti jejulung dan berkuku besar.

Baryonyx (disebut /ˌbæriːˈɒnɪks/ bererti "cakar berat", merujuk kepada cakarnya yang besar (Yunani βαρως/barus bererti 'berat' dan ονυξ/onyx bererti 'cakar' atau 'paku') adalah satu genus dinasour maging yang pertama kali dijumpai dalam lubang tanah liat selatan Dorking, England, dan kemudiannya dilaporkan dari fosil yang dijumpai di utara Sepanyol dan Portugis. Ia mengandungi satu spesies, Baryonyx walkeri. Fosilnya telah diletak tarikh sejak zaman Barremian Awal Tempok Cretaceous, sekitar 125 juta tahun dahulu.

Baryonyx merupakan salah satu dari dinosaur pemakan ikan piscivorous, yang mempunyai adaptasi khusus seperti muncung panjang dengan rahang halus dipenuhi gigi bergerigi halus dan cakar seperti penyangkuk bagi membantunya memburu mangsa utamanya.

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Pemulihan bangkai Baryonyx walkeri - Muzium Sejarah Semulajadi, London.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Paul Barrett and José Luis Sanz. "Larousse de los Dinosaurios", Larousse, 2000.
  • Benton MJ, Spencer PS (1995). Fossil Reptiles of Great Britain. Chapman & Hall. ISBN 0-412-62040-5.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]