Bayu Cinta Luna(BCL)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bayu Cinta Luna
Format Drama
Pengarah Akbar Bhakti
Dibintangi Bunga Citra Lestari
Fendy Chow
Chico Jericho
Tyas Mirasih
Rendy Septino
Boy Tirayoh
Ria Probo
Della Puspita
Tasman Taher
Lagu pembukaan Karena Kucinta Kau, Bunga Citra Lestari
Lagu penutup Karena Kucinta Kau, Bunga Citra Lestari
Negara asal  Indonesia Indonesia
Bahasa Bahasa Indonesia
Bilangan episod 138 Episode
Penerbitan
Penerbit Manoj Punjabi
Lokasi Jakarta
Tempoh siaran 90-120 minit (2 jam)
Syarikat penerbitan MD Entertainment
Penyiaran
Saluran asal SCTV
Format gambar 480i Standard Definition Television (SDTV)
Julung kali ditayangkan di Isnin, 19 Oktober 2009
Siaran asal Isnin, 19 Oktober 2009 – Isnin, 8 March 2010
Kronologi
Mengikuti Melati untuk Marvel
Diikuti oleh Mawar Melati

Bayu Cinta Luna adalah Sinetron dengan tempat ibu kota nasional dari kota membasis di Jakarta yang ditayangkan oleh Surya Citra Televisi Indonesia (SCTV) yang dicipta oleh MD Entertainment pada tahun 2009 sampai 2010 pertama tayang mulai sejak tanggal Isnin, 19 Oktober 2009 dan episode terakhir tamat tanggal Isnin, 8 March 2010 dengan 138 jumlah episode. Lagu tema soundtrack yang diambil berjudul Karena Kucinta Kau yang penyanyikan vokal oleh Bunga Citra Lestari dengan sinetron ini dibintangi antara lain oleh Bunga Citra Lestari dan Chico Jericho setiap hari pukul 7.00 malam. Kini sedang tayang di Malaysia menerusi TV9, tayang setiap Isnin hingga Jumaat pada pukul 5.37 petang pada 1 September 2012.


Kru Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Lagu Tema (Main Theme)[sunting | sunting sumber]

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon Utama[sunting | sunting sumber]

Pelakon Sampingan[sunting | sunting sumber]

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Persahabatan Rahman dan Imran berlanjut pada keturunan mereka. Dua putera Rahman, yakni Bayu dan Krisna, bukan hanya berkawan akrab dengan Bimo anak dari Imran. Bahkan mereka bekerja di pejabat yang sama.

Sementara itu, Luna baru saja berhenti bekerja kerana sebab yang sepele. Bosnya bersikap kurang ajar padanya dalam suatu pesta, sehingga membuat orang-orang berfikiran buruk tentangnya, termasuk Bayu yang hadir di sana. Di luar dugaan Bayu, Luna melamar kerja ke pejabatnya. Bimo yang diam-diam menyukai Luna, berpesan agar Bayu menjaga gadis cantik itu. Namun Bimo jadi kesal kerana Bayu menuduh Luna bukan perempuan baik-baik.

Seiring dengan berjalannya waktu, akhirnya Bimo berani menunjukkan perasaannya. Namun pada waktu bersamaan, Bayu mulai menyedari bahawa Luna adalah seorang gadis cantik dan baik. Bayu pun mulai jatuh cinta kepada Luna. Tapi dia bimbang, antara memilih persahabatannya dengan Bimo atau memilih cintanya kepada Luna. Sesungguhnya Bayu mempunyai dua pilihan sulit, tapi keputusan harus tetap diambil.