Biji bunga matahari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pengeluaran biji bunga matahari – 2014
Negara Pengeluaran (juta tan)
 Ukraine
10.1
Rusia
8.5
 Republik Rakyat China
2.4
 Bulgaria
2.3
 Romania
2.2
 Argentina
2.1
Jumlah sedunia
41.4
Sumber: FAOSTAT PBB[1]

Biji bunga matahari, juga dikenali sebagai kuaci ialah buah terbitan bunga matahari (Helianthus annuus). Terdapat tiga jenis benih bunga matahari yang biasa digunakan: benih minyak linoleik (paling umum), minyak oleik tinggi dan minyak bunga matahari. Setiap kepelbagaian mempunyai tahap unik lemak tak jenuh tunggal, tepu, dan tak tepu. Maklumat dalam artikel ini merujuk terutamanya kepada pelbagai linoleik.

Untuk keperluan komersial, biji bunga matahari biasanya diklasifikasikan oleh corak pada sekam mereka. Jika sekamnya hitam padat, benih dipanggil benih bunga matahari hitam minyak. Tanaman boleh dirujuk sebagai tanaman bunga matahari minyak bunga. Benih ini biasanya ditekan untuk mengeluarkan minyak mereka. Benih bunga matahari berjalur digunakan terutamanya untuk makanan; Hasilnya, mereka boleh dipanggil biji bunga matahari pengilang.

Istilah "biji bunga matahari" sebenarnya ialah salah nyata apabila digunakan pada benih dalam perikar (lambungnya). Secara botani, ia adalah cypsela. Apabila dibuang, sisa yang boleh dimakan dipanggil biji bunga matahari atau jantung.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Crops/World Regions/Production Quantity/2014 from pick lists for sunflower seeds". UN Food and Agriculture Organization Corporate Statistical Database (FAOSTAT). 2017. Dicapai pada 18 April 2017.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]