Broderbund

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Broderbund Software, Inc.
NasibDiperoleh oleh The Learning Company
PenggantiThe Learning Company
Ditubuhkan1980; 40 tahun yang lalu (1980)
Dibubarkan1998; 22 tahun yang lalu (1998)
Ibu pejabat
Perancang utama
  • Doug Carlston
  • Gary Carlston
  • Cathy Carlston Brisbois
  • Edmund Auer
KeluaranPerisian komputer, permainan video
Laman sesawangbroderbund.com

Broderbund Software, Inc. (digayakan sebagai Brøderbund) ialah pembuat permainan video, perisian pendidikan dan alat produktiviti Amerika. Broderbund terkenal dengan permainan komputer 8-bit yang menyentuh Choplifter, Lode Runner, Karateka, dan Prince of Persia (yang semuanya berasal dari Apple II), serta The Print Shop-asalnya untuk tanda-tanda percetakan dan sepanduk pada matriks dot pencetak-dan permainan Myst dan Carmen Sandiego. Syarikat ini diasaskan di Eugene, Oregon, dan berpindah ke San Rafael, California, kemudian ke Novato, California.[1] Broderbund dibeli oleh The Learning Company pada tahun 1998.

Banyak tajuk perisian Broderbund, seperti The Print Shop, PrintMaster danMavis Beacon, masih diterbitkan di bawah nama "Broderbund". Permainan yang dikeluarkan oleh Broderbund yang dihidupkan semula diedarkan oleh Encore, Inc. Broderbundis kini menjadi nama jenama Reka bentuk, produktiviti, dan penerbitan grafik Riverdeep seperti The Print Shop, Carmen Sandiego, Mavis Beacon Mengajar Menaip, siri Life Book, dan tajuk Reader Rabbit, sebagai tambahan kepada penerbitan perisian untuk syarikat lain, terutamanya ZoneAlarm Zon Labs.

Mereka sering akan mengeluarkan edisi sekolah permainan mereka, yang mengandungi ciri-ciri tambahan untuk membolehkan guru menggunakan perisian untuk memudahkan pembelajaran pelajar.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "About Broderbund." Broderbund. April 12, 1997. Retrieved on June 3, 2011. "Broderbund Software, Inc. 500 Redwood Blvd. Novato, California 94948"
  2. ^ "What's in a School Edition?". web-beta.archive.org. Diarkib daripada yang asal pada February 19, 1997. Dicapai pada March 5, 2017. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]