Budak Magik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Budak Magik
GenreAksi
Fantasi
PengarahAlong Hafiez Othman
Dibintangi oleh
Firdaus Ghufran
Syamim Razi
Elnisa Husni
Mysarra Syahfiedzrien
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bilangan episod15 Episode
Penerbitan
Tempoh siaranIsnin - Rabu, 10 mlm (1jam per episode)
Syarikat penerbitan
Padi Picture
Syarikat pengedaran
Primeworks Studios
Penyiaran
Saluran asalTV3 Slot Aksi
Siaran asal18 Julai 2016 – 29 Ogos 2016

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Menceritakan tentang 4 orang budak sekolah yang mendapat kuasa luar biasa akibat terkena hujan. Pada mulanya mereka menganggap kuasa yang dimiliki adalah elemen paranormal yang menakutkan. Namun Imran, Myra, Haikal dan Zara cuba menyesuaikan diri dengan kuasa yang mereka miliki. Mereka kemudiannya menyedari kelebihan yang mereka miliki itu perlu dikawal sebaiknya dan digunakan untuk tujuan kebaikan.

Myra cuba mencari sebab kenapa Imran bergaduh ketika di sekolah lamanya. Imran kemudian terjumpa sebuah buku lama bertajuk Budak Magik di dalam rumah stor. Imran mula seronok dengan kisah pengembaraan yang dibacanya di dalam buku Budak Magik kerana isi kandungannya memberi pembacanya pilihan untuk menyelesaikan sesebuah kes.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Pada hujung 2021 dan awal 2022, video pendek sedutan daripada drama ini mendapat perhatian ramai pengguna facebook di Malaysia. Ini kerana mereka terhibur dengan telatah So'od yang mempunyai masalah pendengaran kritikal. Disebabkan masalah pekak So'od sering memberikan jawapan luar kotak dan menyimpang jauh dari topik perbualan dan perancangan rompakan Haniman dan Salleh.

Sejumlah video-video yang dimuatnaik di FB dari pelbagai pemilik akaun FB itu telah mencecah puluhan ribu, ratusan ribu tontonan. Semasa tayangannya di kaca tv, drama ini tidaklah begitu mendapat sambutan hangat dari penonton berbanding hari ini.