Bumiputra-Commerce Holdings

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Bumiputra Commerce Bank)
Jump to navigation Jump to search
Bumiputra-Commerce Holdings Berhad
Awam
IndustriPerkhidmatan kewangan
DitubuhkanJanuari 1924 (as Bumiputra Commerce)
September 2006 (as CIMB Bank)
Ibu pejabatFlag of Malaysia.svg Kuala Lumpur, Malaysia
Perancang utama
Tan Sri Dato' Md Nor Yusof, Pengerusi
Dato' Sri Nazir Razak,
Ketua Eksekutif Kumpulan
HasilRM7.74 bilion (2008)
RM1.95 bilion (2008)
Jumlah asetRM206.7 bilion (2008)
Jumlah ekuitiRM11.2 bilion (2008)
Bilangan pekerja
36,209 (2008)
Laman sesawangLaman web CIMB Group
Logo lama

Bumiputra-Commerce Holdings Berhad (BCHB) (dahulu dikenali sebagai Commerce Asset-Holdings Berhad) adakah bahagian disenaraikan untuk Kumpulan CIMB, kumpulan perkhidmatan kewangan Malaysia kedua terbesar. Ia telah disenaraikan dalam Papan Utama Bursa Malaysia, bursa saham negara semenjak 1987. Seperti pada 11 Mac 2009, BCHB adalah syarikat terbesar keenam dalam Bursa Malaysia dengan modal pasaran RM21.7 bilion.

BCHB telah melalui satu proses penstrukturan semula dalaman, yang telah menghasilkan dalam perubahan syarikat. Dahulunya operasi entitinya dalam pelbagai sektor perkhidmatan kewangan dikendalikan sebahagian besar pada satu asas sendiri. Bagaimanapun, sejak lewat 2004, ia bermula untuk mengukuhkan semua operasinya di bawah Kumpulan CIMB, untuk membentuk sebuah bank universal ditunjangi oleh CIMB, bank pelaburan terbesar Asia Tenggara.

Kumpulan CIMB adakah penyedia perkhidmatan kewangan Malaysia kedua terbesar dan satu daripada kumpulan perbankan sejagat utama Asia Tenggara. Ia menawarkan perbankan pengguna, perbankan pelaburan, perbankan Islam, pengurusan aset dan produk dan perkhidmatan insurans. Beribu pejabat di Kuala Lumpur, pejabat rantau utamanya terletak di Singapura, Indonesia dan Thailand. Ia mengoperasi perniagaannya terus tiga jenama entiti utama, CIMB Bank, CIMB Investment Bank dan CIMB Islamic. Kumpulan CIMB adalah juga pemegang saham majoriti bagi PT CIMB Bank Niaga Tbk di Indonesia. BCHB mempunyai sejumlah kekuatan kakitangan lebih daripada 36,000 terletak dalam pejabatnya di 11 buah negara. Bersama mereka berkhidmat hampir 7 juta orang pelanggan.[1]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]