Burung Camar Batu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Burung Camar Batu
frames
Pengelasan saintifik
Onychoprion anaethetus

Burung Camar Batu (bahasa Inggeris: Bridled Tern) ialah salah satu daripada burung yang terdapat di Malaysia. Nama saintifiknya ialah Sterna anaethetus. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrata darat, lebih 150,000 spesies invertebrata, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Burung Camar Batu banyak terdapat di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Camar Batu adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Camar Batu adalah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Burung Camar Batu mempunyai bahagian atas yang berwarna kelabu kehitaman, kepalanya hitam, dengan satu jaluran putih daripada paruh hingga ke matanya. Bahagian bawahnya berwarna putih, sementara paruh dan kakinya berwarna hitam. Panjangnya 14 inci. Di Malaysia, burung ini hanya didapati membiak di pulau yang terpencil sahaja. la boleh ditemui di perairan pantai selepas musim pembiakan tetapi pada kebiasaannya ia terdapat di lautan terbuka.

Jantung Burung Camar Batu terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Camar Batu membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Burung Camar Batu bertelur secara berkawan dalam beberapa ratus sarang burung pada pertengahan bulan Jun di atas timbunan tanah yang tandus. Burung Camar Batu mengeluarkan bunyi teriakan yang sungguh mengelirukan bagi menghalau penceroboh menghampiri kumpulannya. Burung Camar Batu hanya bertelur sebiji, telur ini ditinggalkan samada di atas satu birai yang lebar dan rendah terletak beberapa kaki dari atas paras air, atau di dalam lubang yang cetek yang dibuatnya di dalam tanah yang gembur, di antara rimbunan rumput yang tebal. Telurnya berbintik-bintik dan berceloreng di seluruh permukaannya dengan warna coklat dan ungu pucat. Saiz puratanya 1.8 x 1.3 inci.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Camar Batu merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z