Cahya Mata Sarawak Berhad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Cahya Mata Sarawak Berhad (CMSB)
IndustriSimen, Bahan Binaan, Perdagangan, Pembinaan, Penyelenggaraan Jalan Raya, Pembangunan Hartanah, Perkhidmatan Kewangan, Pelaburan, Infrastruktur Telekomunikasi, Pendidikan dan Perkhidmatan
PendahuluCement Manufacturers Sarawak (1974-1996)[1]
Ditubuhkan1974[2]
Ibu pejabatKuching, Sarawak, Malaysia
Perancang utama
Tan Sri Abdul Rashid bin Abdul Manaf
Dato Sri Mahmud Abu Bekir Taib
Datuk Syed Ahmad Alwee Alsree
Dato Isaac Lugun
Goh Chii Bing
Syed Hizam Alsagoff[3]
Hasil MYR 1,712.24 juta (2018)[4]
MYR 409.61 juta (2018)[5]
MYR 301.48 juta (2018)[6]
Bilangan pekerja
Melebihi 2,750[7]
Laman sesawangwww.cmsb.my

Cahya Mata Sarawak Berhad (CMSB) (MYX: 2852) ialah sebuah syarikat terkemuka yang tersenarai di Pasaran Utama Bursa Malaysia,[8][9][10] dan merupakan pemain sektor swasta utama di Sarawak, negeri terbesar di Malaysia.[11]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

CMSB bermula sebagai kilang produk tunggal dari Simen Portland pada tahun 1974 untuk menjadi sebuah syarikat yang memberikan asas kepada wawasan, kebanggaan dalam destinasi baru Sarawak., bimbingan, pengurusan lebuh raya, pembangunan tanah, perkhidmatan kewangan, pelaburan, infrastruktur telekomunikasi, pendidikan dan perkhidmatan.[12]

Pentadbiran korporat[sunting | sunting sumber]

Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib, anak kepada Yang Dipertua Negeri Sarawak, Taib Mahmud ialah pemegang saham dalam Cahya Mata Sarawak[13] sehingga Mac 2020.[14]

Simen[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1974, CMSB telah ditubuhkan sebagai syarikat simen yang sederhana. Pada awal penubuhannya, ia dikenali sebagai Cement Manufacturers Sarawak. Ia mula mengeluarkan simen Portland sebagai produk keluarannya yang pertama. Pada tahun 1996, CMS menukar namanya kepada nama terkini. Kini, setelah bertahun-tahun berkhidmat dengannya, simen masih menjadi industri utama dan sekarang ia dikeluarkan oleh CMS Cement Sdn Bhd. CMSB juga mempunyai kilang-kilang simen di serata Sarawak untuk memastikan statusnya sebagai peneraju produk simen di negeri itu.

Pembinaan bangunan[sunting | sunting sumber]

CMSB mula memasuki sektor pembinaan dengan pengambilalihan PPES Works Sdn Bhd (PPESW) daripada Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (PPES/SEDC). Beberapa tahun kemudian, satu lagi syarikat pembinaan CMSB, CMS Works Sdn Bhd ditubuhkan bagi membantu kurangkan bebanan PPESW dalam pelaksanaan satu-satu projek. Ia telah terlibat dalam banyak projek awam dan swasta, termasuk ibu pejabat CMSB, Wisma Mahmud dan Muzium Negeri Sarawak.

Pembaikpulihan jalan raya[sunting | sunting sumber]

Sejak sekian lama, CMSB sudah terlibat dalam projek pembaikpulihan jalan raya. Antara syarikat-syarikat milik CMSB yang terlibat adalah CMS Premix Sdn Bhd, CMS Pavement Tech Sdn Bhd dan CMS Works Sdn Bhd. Di daerah Mukah, peranan utama CMSB sebagai kontraktor jalan raya di daerah itu telah diambil alih oleh syarikat kontraktor jalan raya yang berbeza, PJP Barisan HCM JV Sdn Bhd, milik Protasco Berhad, bermula 2019 hingga 2029, sebagai langkah untuk memberi fokus kepada projek Lebuhraya Pan Borneo, di Bintangor dan Sarikei. Kini, CMSB telah terlibat dalam projek lebuhraya pan borneo melalui syarikat bersekutu, PPESW BPSB JV Sdn Bhd, hasil kerjasama dengan BinaPuri Sdn Bhd (BPSB) sebagai kontraktor utama dalam projek WPC 06, Sg. Awik ke Simpang Bintangor.

Lebuhraya Pan Borneo Sarawak[sunting | sunting sumber]

Sejak 2016, CMSB melalui PPES Works Sdn Bhd (PPESW) telah menjalinkan kerjasama BinaPuri Sdn Bhd melalui PPESW BPSB JV Sdn Bhd. Ia merupakan salah satu daripada 10 kontraktor yang dilantik oleh Lebuhraya Borneo Utara Sdn Bhd (LBU). Peranan syarikat tersebut dalam projek Lebuhraya Pan Borneo adalah kontraktor utama bag projek WPC06 yang menghubungkan Sg. Awik dengan Simpang Bintangor, seperti yang telah dianugerahkan oleh LBU. Antaranya, pembinaan 2 jejambat (Sarikei, Bintangor), jambatan-jambatan baharu (Paoh, Nyelong, Sarikei) dan lebuh raya baru berkembar dua hala. Syarikat kontraktor berpangkalan di Selangor, Advancecon Sdn Bhd dilantik syarikat tersebut sebagai subkontrakor untuk projek berkenaan. Panjang keseluruhan lebuhraya itu adalah 64.48km, termasuk persimpangan Sarikei, Roban dan Kwong Ming. PPESW BPSB JV Sdn Bhd diapit bersama HSL DMIA JV Sdn bhd (Simpang Bintangor - Sg. Kua) dan Endaya - TRC - PK JV Sdn Bhd (Batang Skrang - Sg. Awik).

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "History". Dicapai pada 25 July 2017.
 2. ^ "Milestones". Dicapai pada 25 July 2017.
 3. ^ "Board of Directors". Dicapai pada 1 October 2018.
 4. ^ "CAHYA MATA SARAWAK BHD". Dicapai pada 3 May 2019.
 5. ^ "CAHYA MATA SARAWAK BHD". Dicapai pada 3 May 2019.
 6. ^ "CAHYA MATA SARAWAK BHD". Dicapai pada 3 May 2019.
 7. ^ "CMSB Employees". Dicapai pada 3 May 2019.
 8. ^ Chong Jin Hun (24 Oktober 2019). "Cahya Mata Sarawak jumps among Bursa top gainers". The Edge Markets. Dicapai pada 7 Jun 2020.
 9. ^ Nazuin Zulaikha Kamarulzaman (24 Oktober 2019). "Cahya Mata Sarawak says its business as usual as share price jumps". The Edge Markets. Dicapai pada 7 Jun 2020.
 10. ^ Intan Farhana Zainul (11 April 2019). "Cahya Mata: We are a monopoly, but anyone can supply cement in Sarawak". The Star Online. Dicapai pada 7 Jun 2019.
 11. ^ "Cahya Mata Swak Bhd". Malaysian Institute of Architects Sarawak Chapter. Dicapai pada 17 May 2016.
 12. ^ "#The Edge Billion Ringgit Club 2014* More upside potential for Cahya Mata Sarawak". Yahoo Singapore. Dicapai pada 17 Mei 2016.
 13. ^ Jose Barrock (5 November 2019). "Is Sulaiman making a comeback to Cahya Mata Sarawak?". The Edge Markets. Dicapai pada 8 Jun 2020.
 14. ^ Gurmeet Kaur (28 Mac 2020). "Sulaiman Taib no longer CMS major shareholder". The Star Online. Dicapai pada 8 Jun 2020.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]