Casa Milà

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Templat:Expand Catalan Koordinat: 41°23′43″N 2°09′42″E / 41.39528°N 2.16167°E / 41.39528; 2.16167

Casa Milà pada waktu senja

Casa Milà (sebutan Catalan: [ˈkazə miˈɫa]), lebih dikenali sebagai La Pedrera (pronounced: [ɫə pəˈðɾeɾə], bermakna 'Kuari'), adalah sebuah bangunan direkabentuk oleh arkitek Catalan Antoni Gaudí dan dibina sewaktu tahun 1905–1910, dianggap secara rasmi siap pada tahun 1912. Ia terletak di 92, Passeig de Gràcia (passeig adalah bahasa Catalonia untuk promenade) di kawasan Eixample di Barcelona, Catalonia, Sepanyol.

Ia adalah reka bentuk kontroversi pada masa itu bagi borang berani fasad batu bukau dan besi tempa hiasan balkoni dan tingkap yang direka terutamanya oleh Josep Maria Jujol, yang juga menciptakan beberapa siling plaster.

Seni bina ia dianggap kerja yang inovatif bagi struktur keluli dan tirai dinding - fasad sendiri menyokong. Elemen-elemen yang inovatif adalah pembinaan tempat letak kereta bawah tanah dan lif dan tangga yang berasingan untuk para pemilik dan orang gaji mereka.

Pada 1984, ia diumumkan Warisan Sedunia oleh UNESCO. Bangunan dibuka ke awam oleh Fundació Catalunya-La Pedrera, yang mengurusi pelbagai pameran dan aktiviti dan lawatan di bahagian dalam dan bumbung.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Atrium Casa Milà pada masa senja

Ia dibina untuk pasangan yang berkahwin, Roser Segimon dan Pere Mila. Roser Segimon balu kaya Josep Guardiola, Indiano, satu istilah yang diguna pakai dalam orang Catalan pulang dari tanah jajahan Amerika dengan kekayaan yang tersangat. Suami keduanya, Pere Mila, adalah seorang pemaju yang telah dikritik kerana gaya hidup flamboyannya dan memperkecil-kecilkan oleh itu penduduk kontemporari Barcelona, apabila mereka bergurau tentang cintanya pada wang dan kemewahan, tertanya-tanya jika dia tidak adalah agak lebih berminat dalam "guardiola balu" (keruntung), daripada dalam "balu Guardiola".[1]

Gaudi, seorang Katolik dan penganut Virgin Mary, merancang untuk Mila Casa menjadi simbol kerohanian.[2] Terang-terangan unsur-unsur agama termasuk petikan dari Rosari sembahyang patung cornice dan dirancang Mariam, khususnya Bonda Maria Rosari, dan dua ketua malaikat, St. Michael dan St. Gabriel.[2][3] Reka bentuk oleh Gaudi telah tidak diikuti dalam beberapa aspek.Kerajaan tempatan membantah beberapa aspek projek itu, denda para pemilik untuk pelanggaran banyak kod bangunan, mengarahkan perobohan aspek yang melebihi standard tinggi bagi bandar.[4] Yang Ensiklopedia Senibina Abad Dua Puluh menyatakan bahawa patung-patung itu adalah sesungguhnya Maryam ibu kepada Isa, juga mencatat ketaqwaan Gaudi itu, dan menyatakan bahawa pemilik memutuskan tidak untuk termasuk ia selepas Semana Trágica, wabak anti keulamaan di bandar.[2] Selepas keputusan itu dibuat untuk mengecualikan patung-patung Maryam dan ketua malaikat, Gaudi merenung meninggalkan projek ini tetapi telah dipujuk untuk tidak oleh seorang paderi.[3]

Casa Milà adalah dalam keadaan miskin di awal tahun 1980-an. Ia telah dicat coklat dan banyak skim warna dalaman yang suram telah ditinggalkan atau dibenarkan merosot, tetapi sejak itu telah dipulihkan dan banyak warna asal yang dihidupkan semula.

== == Wajar diberi perhatian

  • Bangunan ini merupakan sebahagian Tapak Warisan Dunia UNESCO "Kerja Antoni Gaudi".
  • Gaudi mahu rakyat yang tinggal di rumah pangsa untuk semua tahu antara satu sama lain. Oleh itu hanya terdapat lif di setiap tingkat kedua supaya orang ramai terpaksa berkomunikasi antara satu sama lain pada tingkat yang berbeza.

Seni bina[sunting | sunting sumber]

Model skala di taman Catalunya en Miniatura

Casa Milà merupakan pendahulu kepada beberapa bangunan yang sama kemunculan biomorfik:

Pameran percuma sering diadakan di tingkat pertama, yang juga menyediakan beberapa peluang untuk melihat reka bentuk dalaman. Terdapat bayaran untuk masuk ke apartmen di tingkat dua dan bumbung. Tingkat-tingkat lain (3-5) ianya tidak dibuka kepada pelawat.

Casa Milà dalam media dan sastera[sunting | sunting sumber]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "rutadelmodernisme.com". rutadelmodernisme.com. 2011-10-23. Diarkibkan daripada yang asal pada 2020-04-23. Dicapai pada 2011-11-27.
  2. ^ a b c Sennott, Stephen, Encyclopedia of twentieth century architecture, p. 224, Taylor & Francis
  3. ^ a b La Pedrera (Casa Milà, 1906-1910) Gaudiclub.com
  4. ^ Gaudi: A Biography; Gijs van Hensbergen; Harper Collins; page 214-216
  5. ^ Semler, George, Fodor's Barcelona, p. 85, Random House, Inc., 2008
  • Rainer Zervst. Gaudi, 1852–1926, Antoni Gaudi i Cornet - A Life Devoted to Architecture. Cologne: Benedikt Taschen Verlag GmbH & Co. KG., 1988. p176.

Pautan laur[sunting | sunting sumber]

Templat:Barcelona landmarks