Cheras

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Koordinat: 3°2′32″N 101°46′14″E / 3.04222°N 101.77056°E / 3.04222; 101.77056 Mukim Cheras terletak dalam daerah Hulu Langat, negeri Selangor, Malaysia dan terletak dibawah pentadbiran Majlis Perbandaran Kajang. Ia bersebelahan dengan Mukim Kajang, mukim Hulu Semenyih dan mukim Hulu Langat. Pekan bagi mukim Cheras ialah Pekan Batu 9 Cheras. Dari segi sejarah, selepas 1 Febuari 1974 sebahagian dari mukim Cheras yang berada dalam lingkungan Kuala Lumpur telah dipindahkan secara rasmi kepada Kerajaan Persekutuan bagi membentuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur melalui Perjanjian Penyerahan Kuala Lumpur 1974. Sejak itu Cheras telah terpecah menjadi dua bahagian yang berjiran di dalam negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Pandu arah[sunting | sunting sumber]

Jika anda dari Kuala Lumpur ke Seremban di selatan dengan melalui Lebuh Raya Grand Saga Cheras-Kajang, anda akan temui mukim Cheras di sebelah kiri dan kanan kira-kira 3 kilometer dari Kuala Lumpur.

Muka bumi[sunting | sunting sumber]

Muka buminya berbukit-bukit. Bukit Enggang setinggi 1,119 kaki. Di Stesen Jabatan Pertanian, dibina kolam air di atas sebuah bukit.

Terdapat beberapa sungai di mukim Cheras iaitu:-

  1. Sungai Long
  2. Sungai Sekamat
  3. Sungai Cheras

Kampung Melayu[sunting | sunting sumber]

Kampung Melayu di sini ialah :

Kesemua kampung-kampung ini terletak dalam Tanah Simpanan Melayu (Malay Reserve Land).

Ladang[sunting | sunting sumber]

Antaranya ialah :

Sekolah di Cheras[sunting | sunting sumber]