Circle K

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Circle K Stores Inc.
Anak syarikat milik penuh
IndustriPeruncitan
DitubuhkanEl Paso, Texas (1951)
PengasasFred Harvey
Ibu pejabatTempe, Arizona, A.S.
Bilangan kawasan
15,000+
Tempat diberi khidmat
United States, Canada, Mexico, Guam, Norway (since 2016),[1] Sweden, Japan, China, Cambodia, Hong Kong, Macau, Vietnam, Indonesia, Philippines, Denmark, Malaysia, United Arab Emirates, Egypt, Costa Rica, Honduras, Latvia, Lithuania, Estonia, Ireland, Poland, Mongolia (since 2017), New Zealand (since 2018), United Kingdom (Since 2018)
Bilangan kakitangan
40,000+
IndukAlimentation Couche-Tard
Laman web rasmi
www.circlek.com USA/Canada[2]
Stesen Circle K baru di Colorado Springs
Kedai Circle K Kawada (Jepun Higashi-Osaka)
Circle K di Hong Kong
Stesen Circle K di Stockholm

Circle K Stores Inc. ialah rangkaian kedai serbaneka Amerika yang dimiliki oleh Kanada. Ditubuhkan pada tahun 1951 di El Paso, Texas, syarikat itu memfailkan perlindungan muflis pada tahun 1990 dan melalui beberapa pemilik, sebelum dibeli oleh pemiliknya semasa, Alimentation Couche-Tard, pada tahun 2003. Ia terdapat di kebanyakan 50 negeri AS, dan difrancaiskan di Asia dan Amerika Latin.

Pada tahun 2015, Circle K melancarkan logo baru dan identiti jenama, dan Couche-Tard mengumumkan bahawa ia akan menggunakan jenama dalam bahasa Inggeris yang berbahasa Inggeris (selari dengan, dan dalam beberapa kes selari semula dari rantaian Mac), dan di Eropah untuk menggantikan Statoil.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ ""Bensin-Statoil" døpes om til "Circle K"" (dalam bahasa Norwegian). E24. September 22, 2015. Dicapai pada November 22, 2015.CS1 maint: unrecognized language (link)
  2. ^ "Accueil dépanneurs Couche-Tard". Couche-tard.com. Dicapai pada February 29, 2012.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]