Stesen minyak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Stesen minyak Petronas.
Stesen minyak moden, Preem di Karlskrona, Sweden.
Stesen Ampol di Australia pada lewat 1950an.
Stesen minyak dan bengkel kereta di Pie Town, New Mexico, 1940.

Sebuah stesen pengisian, stesen pengisian bahan bakar, stesen gas, stesen perkhidmatan, stesen minyak, garaj (bahasa Inggeris), gasbar, pam petrol atau katil petrol (India) adalah sebuah kemudahan yang menjual bahan api dan pelincir untuk kenderaan bermotor. Bahan api paling biasa dijual adalah petroleum (gasolin di AS dan Kanada) atau minyak diesel.

Dispenser bahan api adalah digunakan untuk mengepam petroleum (gasolin di AS dan Kanada), diesel, CNG, CGH2, HCNG, LPG, LH2, bahan api etanol, biobahan api seperti bio diesel, kerosin, atau bahan api jenis lain ke dalam kenderaan. Dispenser-dispenser bahan api juga dikenali sebagai bowsers (di Australia),[1] pam petrol (di negara-negara Komanwel), atau pam gas (di Amerika Utara).

Jenis stesen pengisian[sunting | sunting sumber]

Amerika Syarikat dan Kanada[sunting | sunting sumber]

Terdapat umumnya dua jenis stesen pengisian di Amerika Syarikat dan Kanada: jenama premium dan diskaun.

Jenama premium[sunting | sunting sumber]

Stesen pengisian dengan menjual jenama premium dikenali ramai dan sering jenama antarabangsa gasolin, termasuk Exxon dan jenamanya Esso, Citgo, Hess, Chevron, Mobil, Shell, Sinclair, BP dan Texaco.

Jenama diskaun[sunting | sunting sumber]

Jenama diskaun adalah sering lebih kecil, rangkaian serantau atau stesen-stesen bebas, menawarkan harga rendah pada gasolin. Kebanyakan pembelian gasolin borong daripada para pembekal bebas atau daripada syarikat petroleum utama. Stesen gas lebih rendah harga juga didapati di beberapa pasar raya (Albertsons, Kroger, Giant, Weis Markets, Safeway, Vons, Meijer, Loblows /Real Canadian Superstore (Kanada) dan Giant Eagle), kedai serbaneka (7-Eleven dan Cumberland Farms), gedung diskaun (Wal-Mart) dan kelab gudang (Costco, Sam's Club, dan BJ's). Di sesetengah stesen (seperti Vons, Costco, BJ's, atau Sam's Club), pengguna adalah diperlukan untuk memegang satu kad keahlian khas dengan tujuan menerima harga diskaun, dan/atau membayar hanya dengan sama ada kad tunai rangkaian atau kad kredit dikeluar eksklusif untuk rangkaian itu. Beberapa kedai serbaneka, seperti 7-Eleven dan Circle K, telah co-berjenama stesen-stesen mereka dengan satu daripada jenama premium itu.

Di luar Amerika Syarikat dan Kanada[sunting | sunting sumber]

Tidak semua stesen minyak hanya untuk kereta semata-mata; ada juga yang dibina untuk bot seperti di Stockholm, Sweden.
Stesen minyak di tepi jalan dari sempadan Thailand ke Siem Reap, Kemboja.

Di sesetengah negara, hanya satu sahaja jenama stesen minyak yang ada. Di Mexico, di mana industri minyak itu merupakan milik negera dan harga adalah dikawal, pengendali utama negara stesen petrol dikenali Pemex. Di Malaysia, Shell menjadi jenama stesen minyak paling dominan mengikut jumlah stesen, diikuti Petronas yang dimiliki kerajaan Malaysia, pengendali ini juga di luar negara dengan hasrat menjadi sebuah syarikat multinasional.

Cara pembayaran[sunting | sunting sumber]

Di kebanyakan stesen minyak di luar bandar, pengguna membayar selepas mengisi minyak, tetapi di kawasan bandar di mana kadar jenayah lebih tinggi pula pengguna perlu membayar dahulu sebelum mengisi minyak. Sekiranya masih terdapat baki setelah mengisi penuh, baki tersebut akan dipulangkan kepada pengguna.

Selain itu, pengguna juga boleh memilih untuk membayar menggunakan wang tunai ataupun menggunakan kad kredit.

Jenis perkhidmatan[sunting | sunting sumber]

Stesen-stesen pengisian lazimnya menawarkan satu daripada tiga jenis perkhidmatan kepada para pelanggan mereka: perkhidmatan penuh, perkhidmatan minimum atau khidmat layan diri.

Perkhidmatan penuh

Seorang pelayan (joki gas) mengoperasi pam-pam itu, sering mengelap perisal angin itu, dan kadangkala memeriksa aras minyak dan tekanan tayar kenderaan itu, kemudian mengutip pembayaran (dan mungkin tip).

Perkhidmatan minimum

Satu pembantu beroperasi pam-pam. Ini merupakan sering dikehendaki akibat perundangan yang melarang pelanggan daripada mengoperasi pam.

Layan diri

Pelanggan akan melaksanakan semua perkhidmatan memerlukan.

Harga di pam[sunting | sunting sumber]

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Seperti kebanyakan stesen minyak di Jepun, stesen minyak Shell di Hiroshima ini memerlukan pengguna menarik hos pengisi minyak dari atas.

Dalam negara mengimport tenaga lain seperti Jepun, gasolin/kos petroleum adalah lebih tinggi daripada di Amerika Syarikat disebabkan oleh kos pengangkutan bahan api atau cukai-cukai. Sebaliknya, beberapa negara pengeluar minyak utama seperti Gulf States, Iran, Iraq, dan Venezuela menyediakan subsidi bahan api jauh di bawah harga pasaran. Amalan ini cenderung untuk menggalakkan penggunaan tinggi. Hong Kong mempunyai beberapa harga di pam tertinggi dalam dunia, tetapi kebanyakan pelanggan adalah diberi diskaun penting sebagai ahli kad.

Oktana[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Penarafan oktana
Stesen Minyak di Sabah,Malaysia.

Di Malaysia, petrol yang dijual di stesen minyak adalah sama ada RON92 ataupun RON97 tanpa plumbum. RON97 paling banyak digunakan pengguna kereta dan motosikal di Malaysia, walaupun keperluan oktana minimum bagi kebanyakan kereta yang dijual di Malaysia adalah RON95.

Keselamatan di stesen minyak[sunting | sunting sumber]

Papan tanda "Dilarang Merokok" di stesen minyak.

Ancaman paling utama di stesen minyak adalah kebakaran. Kebakaran mudah terjadi di stesen minyak disebabkan wujudnya wap petrol yang sememangnya lebih mudah terbakar berbanding dalam keadaan cecair. Oleh itu, pengguna mesti mengikuti peraturan berikut semasa di stesen minyak:-

  1. Matikan enjin terlebih dahulu sebelum mengisi minyak.
  2. Dilarang merokok.
  3. Dilarang menggunakan telefon bimbit.

Sungguhpun demikian, masih terdapat beberapa kes kebakaran di stesen minyak akibat kedegilan pengguna mematuhi peraturan keselamatan tersebut. Oleh yang demikian, banyak jenama bahan api yang mengadakan kempen keselamatan bagi mendidik pengguna mengenai keselamatan di stesen minyak.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Mark Gwynn (2005). "When people become words" (PDF). Ozwords (Australian National Dictionary Centre). But one doesn’t have to be an Australian to enter the Australian lexicon — take bowser ‘petrol pump’ (in Australia), which is named after a company established by U.S. inventor and entrepreneur S.F. Bowser (died 1938).  Parameter |month= tidak diketahui diabaikan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]