Darah tinggi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Darah tinggi
Pengelasan dan sumber luaran
ICD-10 I10.,I11.,I12.,
I13.,I15.
ICD-9 401
OMIM 145500
P. Data Penyakit 6330
MedlinePlus 000468
eMedicine med/1106 ped/1097 emerg/267
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan Penafian perubatan

Tekanan darah adalah tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri semasa peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung. Darah tinggi atau Hipertensi (Inggeris = Hypertension) merujuk kepada Tahap tekanan darah yang meningkat lebih tinggi dari tahap biasa secara kronik.[1] Pesakit yang mempunyai sekurang-kurangnya tiga bacaan tekanan darah yang melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai keadaan darah tinggi.

Kadar tekanan darah tidak sama sepanjang masa. Ia sering berubah-ubah mengikut keperluan badan anda. Jika tekanan darah anda tinggi, doktor anda akan memeriksa semula tekanan darah anda untuk beberapa kali bagi menentukan kadar tekanan darah anda yang sebenar.

Tekanan darah ada dua ukuran dan biasanya diukur seperti berikut - 120 /80 mmHg. Nombor atas (120) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Ia dipanggil tekanan sistolik. Nombor bawah (80) menunjukkan tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Ia dipanggil tekanan diastolik. Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Punca[sunting | sunting sumber]

Menurut kertas penyelidikan April 2007 yang dihasilkan oleh pakar sains British, penyakit vaskular otak adalah punca tekanan darah tinggi, bukannya penyakit vaskular pada jantung seperti yang dipercayai sebelum ini. Protein yang terdapat pada otak yang dikenali sebagai JAM-1 didapati bertanggungjawab bagi memerangkap sel darah putih yang kemudian menyebabkan keradangan dan menghalang aliran darah, mendorong kepada kekurangan bekalan darah pada otak yang kemudian mengawal tekanan darah dalam badan.[2]

Tips Turunkan Darah Tinggi[sunting | sunting sumber]

  1. Monitor tekanan darah setiap hari
  2. Jaga pemakanan
  3. Hentikan tabiat merokok
  4. Makan supplimen
  5. Kurangkan stress[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Medical dictionary definition of hypertension from KMLE Medical Dictionary retrieved on 07-04-17
  2. 'Otak, bukan jantung yang menyebabkan tekanan darah tinggi: penyelidik', AFP, Apr 14 2007
  3. http://www.sensistop.net/tekanan-darah/cara-turun-darah-tinggi/

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Kajian utama[sunting | sunting sumber]