Dropship

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Dropship merupakan salah satu cara perdagangan runcit yang agak baru. Peruncit, pemasar atau ejen dropship akan memasarkan sesuatuproduk yang disimpan oleh pembekal atau pengilang. Apabila produk tersebut dipesan atau dibayar, ejen dropship akan memaklumkan kepada pembekal dimana pembekal akan menghantar terus produk tersebut kepada pelangggan. Ejen dropship kemudian akan dibayar oleh pembekal keatas keuntungan dalam bentuk komisen ataupun ejen dropship tersebut akan membayar kos produk kepada pembekal mengikut program yang telah ditetapkan.

Sistem dropship dapat mengurangkan kos peruncitan dan semakin popular masakini. http://www.dropship.im merupakan platform sistem dropship yang pertama dan lengkap di Malaysia yang pernah dibina dan telah beroperasi sejak 2011 lagi.

Sebelum memilih untuk memulakan atau mempromosi perniagaan dropship, anda harus memilih jenis produk yang dipromosi, tinggi atau tidak peluang untuk perniagaan berkembang, dan cara struktur perniagaan dari segi komisen dan cara yang boleh meyakini perniagaan ini mampu untuk bertahan lama dan yang paling penting adakah mereka membayar dropship ejen mereka komisen yang dijanjikan.

Program dropship pada ringkasnya adalah untuk menjual produk atau perkhidmatan pihak ketiga menggunakan rangkaian internet atau cara pemasaran konvensional. Program-program dropship yang berada dipasaran kini kebanyakannya menjual E-Book seperti di clickbank.com, namun terdapat juga yang menjual produk khusus seperti fashion contohnya dropship.im , yosh.my, zawara.com dan produk pelbagai seperti di RYXAL Dropship Center.