Duran Duran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Duran Duran new logo.png
Duran Duran.jpg
Duran Duran live di Toronto, 2005.
Latar belakang
Berasal dari Birmingham, UK
Genre New wave
Rock
Synthpop
New Romantic
Tahun aktif 1978-kini
Label EMI, Capitol, Epic, Hollywood
Kegiatan berkait Arcadia, Power Station, Neurotic Outsiders, The Devils, Nile Rodgers, Justin Timberlake, Colin Thurston, Mark Ronson, TV Mania, Chicanery, Robert Palmer, Missing Persons
Laman sesawang www.duranduran.com
Ahli Simon Le Bon
Nick Rhodes
Nigel John Taylor
Roger Taylor
Bekas ahli Andy Taylor
Warren Cuccurullo
Sterling Campbell
Stephen Duffy
Andy Wickett
Simon Colley
Alan Curtis
Jeff Thomas

Duran Duran adalah kumpulan muzik synthpop/rock dari England yang ditubuhkan pada tahun 1978 di Birmingham.

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Anugerah Grammy

Anugerah Brit

  • 1985: Best British Video – "Wild Boys"
  • 2004: Outstanding Contribution To Music – "Duran Duran"

Anugerah Ivor Novello

  • 1994: Best Song Musically & Lyrically – "Ordinary World"
  • 2005: Outstanding Contribution To Music – "Duran Duran"

Ahli kumpalan[sunting | sunting sumber]

Bekas ahli[sunting | sunting sumber]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Diskografi Duran Duran

Album studio[sunting | sunting sumber]

  • 1981: Duran Duran
  • 1982: Rio
  • 1983: Seven and the Ragged Tiger
  • 1986: Notorious
  • 1988: Big Thing
  • 1990: Liberty
  • 1993: Duran Duran AKA Wedding Album
  • 1995: Thank You
  • 1997: Medazzaland
  • 2000: Pop Trash
  • 2004: Astronaut
  • 2007: Red Carpet Massacre
  • 2010: All You Need Is Now

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika Anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.