Pergi ke kandungan

Electro-Motive Diesel

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Electro-Motive Diesel, Inc.
Jenis/bentuk sahSwasta (anak syarikat Progress Rail Services)
IndustriKereta api
Jana kuasa
PendahuluPembahagaian Electro-Motive General Motors Corporation
Ditubuhkan31 Ogos 1922; 101 tahun yang lalu (1922-08-31) (Cleveland, Ohio, Amerika Syarikat)
PengasasHarold L. Hamilton
Paul Turner
Ibu pejabatLa Grange, Illinois, Amerika Syarikat
KeluaranLokomotif
Enjin diesel
Bahagian OEM
PerkhidmatanPenyelenggaraan lokomotof
Pengurusan lokomotif
Latihan
PemilikCaterpillar Inc.
Bilangan kakitangan3260 (2008)
Syarikat indukProgress Rail Services
Tapak webwww.emdiesels.com
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini
Plat pembina GM kemudian Bahagian Electro-Motive

Electro-Motive Diesel (EMD) ialah pengilang lokomotif diesel-elektrik, produk lokomotif dan enjin diesel Amerika untuk industri kereta api. Syarikat ini dimiliki oleh Caterpillar menerusi anak syarikatnya Progress Rail Services.[1][2]

Electro-Motive Diesel menyusuri asal-usulnya kepada Electro-Motive Engineering Corporation, seorang pereka dan pemasar kereta api kereta api elektrik sendiri yang diasaskan pada tahun 1922 dan kemudiannya dinamakan Electro-Motive Company (EMC). Pada tahun 1930, General Motors membeli Electro-Motive Company dan Winton Engine Co. dan pada tahun 1941 memperluas bidang EMC kepada pembuatan mesin lokomotif sebagai Elektro-Motive Divisioan (EMD).

Pada tahun 2005, GM menjual EMD kepada Greenbriar Equity Group dan Berkshire Partners, yang membentuk Electro-Motive Diesel untuk memudahkan pembelian. Pada tahun 2010, Progress Rail Services menyelesaikan pembelian Electro-Motive Diesel dari Greenbriar, Berkshire, dan lain-lain.

Ibu pejabat EMD, kemudahan kejuruteraan dan operasi pembuatan bahagian berpangkalan di McCook, Illinois, manakala garisan pemasangan lokomotif terakhirnya terletak di Muncie, Indiana. EMD juga mengendalikan penyelenggaraan motor daya tarikan, membina semula dan membaik pulih di San Luis Potosí, Mexico.

Pada tahun 2008, EMD memperkerjakan kira-kira 3,260 orang,[3] dan pada tahun 2010 ia memegang kira-kira 30 peratus daripada pasaran bagi lokomotif diesel-elektrik di Amerika Utara.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "EMD - Company - Company Overview - About Electro-Motive Diesel". emdiesel.com. Electro-Motive Diesel, Inc. 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-09-20. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  2. ^ "Progress Rail Services Finalizes Electro-Motive Diesel Acquisition" (PDF) (Siaran akhbar). Caterpillar Inc. 2010-08-02. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2010-09-20. Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  3. ^ "Company profile from Hoover's - Electro-Motive Diesel, Inc". hoovers.com. Hoovers, Inc. 2010. Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-03-10. 2008 Employees 3,260 Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)
  4. ^ Tita, Bob (2010-06-04). "Caterpillar expected to make Electro-Motive more competitive". ble-t.org. Dow Jones & Company, Inc. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-09-27. Hamilton said Electro-Motive has about 30% of the North American market... Unknown parameter |dead-url= ignored (bantuan)

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]