Eufonium

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Eufonium
Eufonium
Alat bras
PengelasanAlat tiupan

Brass

Aerophone
Pengelasan Hornbostel-Sachs423.232
(Valved aerophone sounded by lip movement)
Dibangunkan1840s from the ophicleide
Lingkungan dimain
Euphonium range.svg
Alat muzik berkaitan

Eufonium (bahasa Inggeris ("euphonium") merupakan peralatan tembaga bunyi tenor, berbentuk kon berongga. Ia mendapat namanya dari perkataan bahasa Greek euphonos, bererti "bunyi baik" atau "bersuara merdu" (eu bererti "baik" atau "bagus" dan phonos bererti "mengenai bunyi", dengan itu "bunyia yang baik"). Eufonium merupakan peralatan berinjap; hampir kesemua model terkini memiliki injap piston, sungguhpun model Eufonium injap berputar juga turut wujud.

Pemain eufonium kadang kala digelar euphoniumist, euphophonist, atau euphonist, sementara pemain British sering kali merujuk diri mereka secara tidak rasmi sebagai euphists. Samajuga, peralatan itu sendiri kadangkala dirujuk sebagai eupho atau euph.

Pembinaan dan ciri-ciri umum[sunting | sunting sumber]

Eufonium (seperti hon bariton; lihat di bawah bagi perbandingan) dalam konsert memiliki pic B rata "flat", bererti apabila tiada injap digunakan, peralatan ini akan menghasilkan separa siri harmonik B rata. Di Amerika Utara, muzik bagi peralatan ini biasanya ditulis dalam klef bes pada pic konsert (iaitu, tanpa penindanan), melalui bahagian Eufonium klef trebel, menindan kesembilan major, yang dimasukkan dalam kebanyakan muzik pancaragam konsert.[note 1]

}} </ref>


Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ini boleh dimasukkan bagi kepentingan pelajar yang baru beralih dari trompet, atau yang bermain trompet dan ganda dengan eufonium. Selain itu, pelajar yang mempelajari Eufonium dalam Kumpulan Pancaragam British juga boleh mengambil kelebihan bahagian tindanan ini.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]