Evangelista Torricelli

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Evangelista Torricelli
Evangelista Torricelli by Lorenzo Lippi (circa 1647, Galleria Silvano Lodi & Due).jpg
Evangelista Torricelli oleh Lorenzo Lippi (circa 1647)
Lahir15 October 1608
Rome, Negeri-Negeri Paus
Meninggal dunia25 Oktober 1647 (aged 39)
Florence,
KerakyatanNegeri-Negeri Paus
WarganegaraItali
BidangFizik,
Matematik
Pusat pendidikanSapienza University of Rome
Penasihat akademikBenedetto Castelli
Pelajar terkemukaVincenzo Viviani
Dikenali keranaBarometer
Prinsip Torricelli
PengaruhGalileo Galilei
Dipengaruhi olehRobert Boyle[1]

Evangelista Torricelli (Itali: [evandʒeˈlista torriˈtʃɛlli], Mengenai audio ini listen ); (15 Oktober 1608 – 25 Oktober 1647) adalah seorang ahli fizik Itali dan ahli matematik, yang paling terkenal dengan penciptaan penanda barometernya, tetapi juga dikenali dengan kemajuannya dalam bidang optik.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Evangelista Torricelli dilahirkan pada 15 Oktober 1608 di Rom; dia mencipta barometer di Florence, Itali. Anak sulung Gaspare Torricelli dan Caterina Angetti.[2] Keluarganya berasal dari Faenza di Wilayah Ravenna, kemudian menjadi sebahagian dari Negeri-Negeri Paus. Ayahnya seorang pekerja tekstil dan keluarga itu sangat miskin. Melihat bakatnya, ibunya menghantarnya untuk dididik di Faenza, di bawah jagaan bapa saudaranya, Giacomo (Jacob), seorang rahib Camaldolese, yang memastikan anak saudaranya diberikan pendidikan asas yang baik. Dia kemudian memasuki Torricelli muda menjadi Kolej Jesuit pada tahun 1624, mungkin yang ada di Faenza sendiri, untuk mempelajari matematik dan falsafah hingga 1626, dimana ayahnya, Gaspare, telah meninggal dunia. Bapa saudaranya kemudian menghantar Torricelli ke Rom untuk belajar sains di bawah biarawan Benedictine Benedetto Castelli, profesor matematik di Collegio della Sapienza (kini dikenali sebagai Sapienza University of Rome).[3] Castelli was a student of Galileo Galilei.[4] Castelli adalah pelajar Galileo Galilei. [4] "Benedetto Castelli membuat eksperimen pada air (1628), dan dia diamanahkan oleh Paus Urban VIII bagi menjalankan hidraulik."[5] Tidak ada bukti nyata yang Torricelli didaftarkan di universiti. Yang pasti bahawa Torricelli diajar oleh Castelli. Sebagai pertukaran, beliau bekerja untuknya sebagai setiausahanya dari 1626 hingga 1632 sebagai urusan persendirian.[6] Oleh kerana itu, Torricelli didedahkan dengan eksperimen yang dibiayai oleh Paus Urban VIII. Semasa tinggal di Rom, Torricelli juga menjadi pelajar seorang ahli matematik Bonaventura Cavalieri, dan terus menjadi sahabat.[4] Semasa berada di Rom, Torricelli juga berkawan dengan dua pelajar lain Castelli, Raffaello Magiotti dan Antonio Nardi. Galileo menggelar Torricelli, Magiotti, dan Nardi sebagai "triumvirat" di Rom. [7]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Marie Boas, Robert Boyle and Seventeenth-century Chemistry, CUP Archive, 1958, p. 43.
  2. ^ Frank N. Magill (13 September 2013). The 17th and 18th Centuries: Dictionary of World Biography. Taylor & Francis. m/s. 3060–. ISBN 978-1-135-92421-8. 
  3. ^ Templat:MacTutor
  4. ^ a b c Robinson, Philip (March 1994). "Evangelista Torricelli". The Mathematical Gazette. 78 (481): 37. doi:10.2307/3619429. JSTOR 3619429. 
  5. ^ Jervis-Smith, Frederick John (1908). Evangelista Torricelli. Oxford University Press. m/s. 9. ISBN 9781286262184. 
  6. ^ "Evangelista Torricelli". Turnbull world wide web server. J J O'Conno and E F Robertson. Dicapai 2016-08-05. 
  7. ^ Favaro, Antonio, ed. (1890–1909). Opere di Galileo Galilei. Edizione Nazionale. Vol. XVIII (in Italian). Florence: Barbera. p. 359.