Ferdinand I dari Austria

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Ferdinand I dari Austria
Maharaja Austria
Raja Hungary
Pemerintahan2 Mac 1835-2 Disember 1848
Kemahkotaan28 September 1830,
7 September 1836,
Didahului olehFrancis I
Diikuti olehFranz Joseph I
Keputeraan19 April 1793
Vienna,Austria
Kemangkatan29 Jun 1875
(umur 82)
Prague,Austria-Hungary
PemakamanImperial Crypt
PasanganMaria Anna daripada Savoy
Nama penuh
Ferdinand Charles Leopold Joseph Francis Marcelin
AyahandaFrancis I
BondaMaria Theresa daripada Naples dan Sicily

Ferdinand I (Bahasa Jerman: Ferdinand I. 19 April 1793 – 29 Jun 1875) ialah Maharaja Austria dari Mac 1835 sehingga turun takhta pada Disember 1848. Beliau juga merupakan Raja Hungary, Croatia dan Bohemia (sebagai Ferdinand V), Raja Lombardy –Venetia dan pemegang banyak gelaran lain yang lebih kecil (lihat gelaran agung Maharaja Austria). Oleh kerana wataknya yang keras, pasif tetapi berniat baik, dia mendapat gelaran The Benign (Bahasa Jerman: Der Gütige) atau The Benevolent (Czech: Ferdinand Dobrotivý, Poland: Ferdynand Dobrotliwy).

Ferdinand menggantikan bapanya Francis I selepas kematiannya pada 2 Mac 1835. Dia tidak mampu memerintah empayar kerana kekurangan mental, jadi bapanya, sebelum dia meninggal dunia, membuat surat wasiat yang mengumumkan bahawa Ferdinand harus berunding dengan bapa saudaranya Archduke Louis dalam semua aspek. dasar dalaman dan menggesa beliau untuk dipengaruhi oleh Putera Metternich, Menteri Luar Austria.

Selepas Revolusi 1848, Ferdinand turun takhta pada 2 Disember 1848. Dia digantikan oleh anak saudaranya, Franz Joseph. Selepas turun takhtanya, dia tinggal di Istana Hradčany, Prague, sehingga kematiannya pada tahun 1875.

Ferdinand berkahwin dengan Maria Anna dari Savoy, anak keenam Victor Emmanuel I dari Sardinia. Mereka tidak mempunyai anak.