Format Saling Tukar Grafik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Graphic Interchange Format .

Format Saling Tukar Grafik (Graphic Interchange Format, disingkatkan kepada GIF), adalah sebuah peta bit format imej yang dibangunkan oleh pasukan pembekAL perkhidmatan papan buletin (BBS) CompuServe pimpinan Steve Wilhite pada 15 Jun 1987. Ia cepat digunakan secara meluas dalam Jaringan Sejagat kerana  sokongannya yang mudah.

Format ini menyokong sehingga 8 bit per pixel untuk setiap gambar, membenarkan satu gambar untuk rujukan sendiri palet sehingga 256 berbeda warna yang dipilih dari 24-sedikit ruang warna RGB. Ia juga menyokong animasi dan membolehkan palet warna yang berasingan sehingga 256 warna untuk setiap gambar. Ini palet batasan menjadikan format GIF kurang sesuai untuk menghasilkan gambar berwarna dan imej warna bergradien lain, namun ia sesuai untuk imej yang lebih mudah seperti grafik atau logo berwarna padu.

Imej-imej berformat GIF ini dimampatkan menggunakan pemampatan data tidak hilang Lempel–Ziv–Welch (LZW) untuk mengurangkan saiz fail tanpa merendahkan mutu visual yang dipaparkan; teknik pemampatan ini telah dipatenkan pada tahun 1985.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]