Hadsund

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hadsund
Gambar dari Hadsund
Gambar dari Hadsund
Mohor rasmi Hadsund
Jata Hadsund
Moto: 
On the edge of the Northern Jutland
(Bahasa Denmark: På kanten af Nordjylland)
Ralat Lua pada baris 502 di Modul:Location_map: Tidak dapat mencari takrif peta lokasi yang diperincikan: "Modul:Peta lokasi/data/Denmark" tidak wujud.
Koordinat: Ralat Lua pada baris 80 di package.lua: module 'Modul:ISO 3166/data/DK' not found.
NegaraDenmark
WilayahDenmark Utara (Nordjylland)
MunisipalitiMariagerfjord
Zon waktuWaktu Eropah Tengah
Laman webwww.hadsundby.dk

Ralat Lua pada baris 502 di Modul:Location_map: Tidak dapat mencari takrif peta lokasi yang diperincikan: "Modul:Peta lokasi/data/Denmark Hadsund" tidak wujud.

Hadsund (ha̝ð̠ˠ̞ˈsɔ̟̝nˀ) merupakan bandar besar Himmerland dengan 4,913 penduduk pada tahun 2015.[1] Bandar ini terletak pada jalan lama di antara Kronjylland dan Himmerland. Jaraknya juga hampir dengan Mariager Fjord dan di sini juga terletaknya Jambatan Hadsund. Hadsund pada mulanya merupakan bandar kereta api, tetapi kini telah menjadi bandar perdagangan dan pusat perindustrian di Himmerland. Hadsund terletak pada bahagian timur Perbandaran Mariagerfjord yang termasuk dalam Wilayah Denmark Utara. Sehingga tahun 2007, Hadsund merupakan pusat pemerintahan utama bagi Perbandaran Hadsund yang sekarang telah digantikan dengan Perbandaran Mariagerfjord. Bandar ini juga merupakan bandar kedua terbesar di Perbandaran Mariagerfjord selepas Hobro.

Nama bandar ini boleh dijejaki semula pada tahun 1467, ketika itu bandar ini dipanggil sebagai Haddeswnth tetapi pada tahun 1700 ia telah bertukar kepada Hadsund.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]