Hak LGBT di Pakistan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
bendera LGBT Pakistan

Terdapat beberapa untuk tidak mempunyai hak LGBT di Pakistan. Sejak 6 Oktober 1860, ia telah menyalahi undang-undang untuk mengambil bahagian dalam perbuatan homoseksual (untuk mempunyai hubungan seks dengan orang yang sama jantina). Tidak seperti di negara jiran India, Undang-undang ini belum dimansuhkan (atau mendapat menghapuskan). Homoseksualiti juga dianggap sebagai naib pantang di Pakistan. Agama-agama utama di Pakistan tidak meluluskan homoseksual. Oleh kerana itu, ramai orang di negara ini menentang homoseksual dan lain-lain bentuk orientasi seksual alternatif. Pakistan secara rasmi menjadi Republik Islam. Walau bagaimanapun, pada hakikatnya, Pakistan adalah sebahagian besarnya sekular (bukan agama). Ia terutamanya mempunyai undang-undang Anglo-Saxon yang telah diwarisi daripada British. Semakin ramai, terdapat trend (atau corak) liberalisasi (menjadi lebih liberal) di negara ini. Globalisasi dan toleransi sosial juga semakin meningkat. Oleh kerana itu, pihak gay awam telah berlaku di negara ini, dan pihak-pihak ini telah berkembang maju untuk beberapa tahun.[1]

Perlembagaan Pakistan tidak secara khusus menyebut orientasi seksual atau identiti gender. Terdapat bahagian-bahagian tertentu di dalam Perlembagaan yang boleh menjejaskan hak-hak rakyat Pakistan.

  1. ^ Walsh, Declan (2006-03-14). "Pakistani society looks other way as gay men party". London: The Guardian Newspaper. Dicapai 2008-05-05.